Diesel prijs
De Diesel prijs is alle landen anders opgebouwd. In het specifieke geval van diesel bestaat de prijs voor 31% uit de kosten voor de ruwe brandstof. De opslag en transportkosten nemen zo’n 17 % van de prijs in beslag. Ongeveer 14 procent bestaat uit exploitatiekosten. Het grootste gedeelte van maar liefst 35 % gaat naar de accijnzen van Nederland. Nederland is een van de duurste landen als het gaat om BTW tarieven en Accijnzen. Hierdoor gaan grensbewoners vaak tanken in Duitsland of België. Het verschil kan afhankelijk van de brandstof wel oplopen tot zo’n 20 cent per liter. Natuurlijk is er op dit moment ook de corona crisis die een grote invloed heeft op deze prijs. Hierdoor zijn er minder transportmedewerkers en strengere hygiëne maatregelen wat wij weer in de portemonnee kunnen merken. Ook de komst van de brexit heeft geen goede invloed gehad op de prijs. Daarnaast is de grondstof zelf schaarser aan het worden waardoor het moeilijk wordt om deze voor een scherpe prijs in te kopen.
Waaruit bestaat de diesel prijs?
Het grootste gedeelte van de diesel prijs in Nederland gaat naar BTW en accijnzen. Dit is het geld wat uiteindelijk in de staatskas van overheid beland. Daarnaast gaat er ook een groot deel naar de prijs voor de ruwe olie. Wereldwijd zijn er steeds meer olie velden leeg aan het raken. Ook wordt er opgemerkt dat de overheden meer druk uitoefenen op deze organisaties met bijvoorbeeld strenge milieumaatregelen. Deze kosten komen uiteindelijk weer neer bij de consument. De verwachting is dan ook dat de prijs in de komende jaren nog veel gaat stijgen. Dit komt niet alleen door de schaarste, maar ook dat het verbruik van deze grondstof steeds meer stijgt. Het nijpende tekort aan medewerkers zorgt ook voor steeds hogere transportkosten. Dit betekend dat de prijs alleen maar meer aan het stijgen gaat.
Welke factoren hebben invloed op deze prijs?
Er zijn verschillende factoren die een invloed uitoefenen op de diesel prijs. Neem bijvoorbeeld het hoge percentage aan accijnzen wat hier in Nederland bovenop de brandstofprijs gegooid wordt. Dit is in landen zoals Duitsland, Frankrijk en België vele malen lager. Hierdoor kan er een verschil ontstaan tussen de €0,10 en €0,20 per liter. Ook is de ruwe olie op dit moment erg duur waardoor de brandstofprijs ook hard aan het stijgen is. Daarnaast ontstaan er ook tekorten aan olie waardoor de prijs natuurlijk gaat stijgen. Een vat ruwe olie bereikt op dit moment hoge prijzen op de veilingen. Daarnaast is er ook een corona pandemie waardoor veel medewerkers een ander beroep hebben moeten kiezen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel mensen zijn uitgestroomd en deze krijgen de werkgevers niet zomaar weer terug. Internationaal is er ook een groot probleem qua personeel waardoor het maar blijft stijgen.
Voor wie is de diesel prijs het belangrijkste?
De invloed van de diesel prijs gaat verder als alleen de consumenten. Door de sterk toenemende vraag aan het verzenden en ontvangen van pakketten merken ook werkgevers dit in de portemonnee. Veel mensen zijn mede door corona veel gaan bestellen en dat tegen dezelfde tarieven. Echter is de prijs van brandstof in zijn algemeen zo hard gestegen dat dit bijna niet valt te doen. Een postbedrijf mag tevens ook niet zomaar tarieven verhogen, maar de verwachting is dat per 1 januari deze tarieven wel sterk gaan stijgen. Het raakt ook de bedrijven in hun budgetten waardoor er soms vertragingen ontstaan. Ook deze bedrijven hebben te maken personeelstekorten waardoor ze vaak genoodzaakt zijn dure werknemer te rekruteren. Alleen op deze manier kunnen zij aan de wensen van de klanten blijven voldoen.
Waarom hebben we behoefte aan een goede diesel prijs?
Een goede en liefst zo goedkoop mogelijke diesel prijs heeft invloed op ons allemaal. Voor de consumenten betekend dit dat ze tripjes naar het werk of ander steden kunnen maken. Dit heeft weer een positieve invloed op onze maatschappij in Nederland. Ook zullen wij merken dat de kosten voor het ontvangen van pakketjes hoger gaan worden. De koeriersbranche met in het bijzonder de postbedrijven maken veel gebruik van diesel voor hun bussen waarmee ze rijden. Vaak zijn het ook nog ZZP medewerkers die erop rijden die ook hun kosten maken. Daarnaast zie je ook steeds meer huishoudens met meerdere auto’s. Zij zullen naar verwachting wat meer met carpooling of het openbaar vervoer gaan om de kosten te drukken.
Zo word de prijs opgebouwd
De diesel prijs begint bij de prijs van ruwe olie. Deze word gewonnen in verschillende gebieden, maar komt het meeste uit de Arabische landen. Vervolgens komen we terecht bij de transportkosten die met een stijgende prijs voor de ruwe olie ook mee gaan stijgen. De vrachtwagens die dit transporteren rijden namelijk ook niet op water. Vervolgens heb je ook nog te maken met de exploitatiekosten. Daarnaast wil de pomphouder er ook nog eens wat aan overhouden voor de kosten die hij of zij maakt met huur, personeel en schoonmaak. Ook de overheid profiteert mee van deze prijzen. Meer als een derde van prijs bestaat uit accijnzen en BTW. Dit is een relatief hoog bedrag vergeleken met andere landen. Om deze reden zijn er ook veel Nederlanders die over de grens reizen om zo te besparen op de brandstofkosten.
Een goede diesel prijs heeft veel invloed op de kosten van een bedrijf
Een goedkope diesel prijs raakt de hele samenleving. Wekelijks veranderen de prijzen van olie erg mede door de schaarste en ook door de toenemende vraag van mensen. Een bedrijf wat minder gaat betalen voor de brandstof zal in de toekomst ook een goedkopere dienstverlening aan kunnen bieden. Ook hebben ze dan meer onderhandelingsruimte op de prijs van een offerte. Daarnaast kunnen zij dan ook meer klussen aannemen zodat ze nog efficiënter kunnen gaan werken. Het enige wat ze niet kunnen veranderen is het hoge percentage aan accijnzen en BTW. De hele maatschappij is het erover eens dat dit moet gaan veranderen. In andere landen zijn deze prijzen namelijk veel lager waardoor er ook genoeg mensen emigreren naar de buurlanden. Dit is het laatste wat een overheid wil bereiken.