Lithium prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

De actuele lithium prijs is continu in beweging. Deze grondstof wordt net als olie wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging. In bovenstaande grafiek is de actuele lithiumkoers te zien, deze wordt dagelijks bijgewerkt. Ook vind je meer informatie over de huidige lithium prijs terug.

Wat is lithium precies?

Lithium, ook wel aangeduid als Li, is een chemisch element uit de alkalimetaalgroep*. Het is de lichtste van de vaste elementen. Het metaal zelf is zacht, wit en glanzend. Verschillende van zijn legeringen en verbindingen worden op industriële schaal geproduceerd. Lithium is aanzienlijk zeldzaam en beslaat ongeveer 0,002% van de aardkorst.

In de natuur komt het voor als mengsel van de isotopen Li-6 en Li-7. Het is zoals genoemd de lichtste vaste metaal, het is zacht en zeer reactief. Maar het heeft ook een laag smeltpunt.

*Alkalimetaalgroep: Een van de zes chemische elementen die deel uitmaken van groep 1 van het periodiek systeem. Het gaat hierbij om lithium (Li), natrium (Na), kalium (K), rubidium (Rb), cesium (Cs) en enfrancium (Fr).

*Legering: Metaalachtige substantie die is samengesteld uit twee of meer elementen. Zij zijn een verbinding. Dit wordt geproduceerd door het mengsel van ingrediënten te smelten.

Historie van Lithium

Lithium is vroeger ontdekt uit een mineraal, terwijl andere veel voorkomende alkalimetalen werden ontdekt uit plantaardig materiaal. Op deze manier is ook de term lithium ontstaan. Het stamt af van het Griekse woord voor steen: ‘lithos’.

Het eerste lithium-mineraal-bloemblaadje wat werd ontdekt, is geschieden op het Zweedse eiland Utö door een Braziliaan: Jozé Bonifácio de Andralda e Silva in de jaren 1790. Wat gebeurde er precies: er kwam een intense karmozijnrode vlam uit het vuur toen deze erin werd geworpen. Het duurde tot 1855 voordat de chemicus het voor elkaar kregen de elektrolyse van gesmolten lithiumchloride te verkrijgen.

Toen de ontdekking hiervan eenmaal bekend was, ontdekten men als snel dat het in allerlei zaken aanwezig was. Zoals druiven, zeewier, tabak, groenten, melk en bloed.

Verkleurde lithium in blauw en oranje

Hoe ziet lithium er precies uit?

Het uiterlijk van lithium is een zacht en zilverachtig metaal. Het heeft de laagste dichtheid onder de metalen en reageert heftig met water. Het staat aan het hoofd van groep 1, de alkalimetaalgroep. Het opbergen van lithium is wel een groot probleem. Het kan bijvoorbeeld niet onder olie gehouden worden (zoals natrium) omdat het minder dicht is en blijft drijven. Het kan alleen opgeslagen worden door het te bedekken met bijvoorbeeld vaseline.

Eigenschappen van lithium

Als we kijken naar de meest belangrijke eigenschappen van lithium dan zien we het volgende:

  • Het heeft een hoge soortelijke warmte (calorische waarde)
  • Hoge temperatuur interval in de vloeibare fase
  • Hoge thermische geleidbaarheid
  • Zeer lage dichtheid
  • In metaalvorm is lithium oplosbaar (in bijv. Alifatische amines)
  • Onoplosbaar in koolwaterstoffen.

Toepassing van lithium

Op welke manieren kun je lithium allemaal toepassen en welke waarde heeft dit? Dit is een interessante vraag, waar we zo bondig mogelijk antwoord op proberen te geven. Lithium wordt vandaag de dag veelvuldig gebruikt in bijvoorbeeld oplaadbare batterijen in de mobiele telefoon, laptop en camera’s, maar ook in bijvoorbeeld elektrische auto’s. Ook wordt het materiaal gebruikt in sommige niet-oplaadbare producten, zoals pacemakers, speelgoed en klokken.

Legering van lithium

Lithiummetaal wordt samen met aluminium en magnesium tot legeringen gemaakt. Hierdoor worden ze veel sterker, maar ook lichter. Zo’n magnesium-lithiumlegering wordt gebruikt voor o.a. bepantsering van voertuigen. Denk maar eens aan vliegtuigen en hogesnelheidstreinen.

Geneeskunde en lithium

Ook in de geneeskunde komt lithium voor. Google maar eens op het woord lithium en je krijgt een hele rits aan medicatie voorgeschoteld. Het lithiumcarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt in de behandeling tegen manische depressies. De werking hiervan op de hersenen wordt nog niet helemaal begrepen.

Is lithium giftig?

Lithium is matig giftig. Dit werd ontdekt in de jaren veertig toen patiënten lithiumchloride als zoutvervanger toegediend kregen. In kleine doses werd het omschreven als behandeling voor de manische depressies, omdat het een kalmerend effect op de hersenen had. Het lijkt erop dat lithium de overproductie van de hersenen bij een depressie weet te voorkomen of kalmeren.

Lithium in commercieel gebruik

Ook in de commerciële wereld komt lithium veelvuldig voor. Zo wordt lithiumoxide in glas en glaskeramiek verwerkt. Lithiummetaal gaat samen met magnesium en aluminium in legeringen en wordt in bepantsering gebruikt.

Maar ook in batterijen die werken op 3 volt of meer wordt lithium toegepast. Wanneer compactheid en lichtheid van groot belang is, is lithium het beste om te gebruiken.

Lithium in de natuur

Lithium komt als metaal zelf in de natuur niet voor, maar wordt in hele kleine hoeveelheden in bijna alle stollingsgesteenten en in het water van minerale bronnen aangetroffen. Denk hierbij aan spodumeen, bloembladiet, lepidoliet en amblygoniet, dit zijn de belangrijkste mineralen waar lithium in wordt aangetroffen.

Lithium stenen op donkere achtergrond

Lithium in de financiële sector

De verwachtingen in de financiële sector, in de aandelenmarkt zijn er verschillende theorieën te lezen. Waar wij ons het beste in kunnen vinden, zijn de perspectieven die Miller bied in Oilandgas360.com. Hij verwacht een aanhoudende groei voor lithium, met aanzienlijke stijgingen in de periode 2021-2022. Reden die hij hiervoor aangeeft is dat de vraag naar elektrische voertuigen blijft toenemen.

Beleggen in de grondstof lithium

Er zijn momenteel een aantal keuzes die je kunt maken in de markt om te investeren in lithium. Het is alleen nauwelijks mogelijk om een fysieke voorraad lithium te kopen. Wel kun je als belegger investeren in bedrijven die zich bezighouden in mijnbouw en bijvoorbeeld de productie van lithium. Of je belegt in een speciaal lithium-EFT, een groep grondstoffenproducenten bieden deze aan.

Dat lithium wereldwijd wordt gebruikt is niets nieuws, maar aangezien de vraag ernaar steeds groter wordt is er meer belangstelling in deze grondstof. Hoewel het geen edelmetaal is, zoals bijvoorbeeld goud, zilver, brons of platina (LINK) zien veel bedrijven wel de grote voordelen van lithium.

Doorbraak van lithium, heeft dit invloed op de lithium prijs?

Lithium heeft in de afgelopen jaren een grote doorbraak gemaakt, nu er veel milieunormen zijn aangescherpt. Er is grote vraag naar energiezuinig transport zoals de elektrische auto en daar kan lithium goed voor worden ingezet. Dit is dan ook de reden dat veel beleggers zich haasten om lithium aan hun portefeuille toe te voegen.

Gebrek aan transparantie in lithium prijs

De grondstofprijs van lithium blijft altijd al een beetje discutabel. Er is weinig transparantie hierover. Beleggers kunnen niet rechtstreeks in lithium beleggen, omdat het niet op de beurs wordt verhandeld. De enige manier om te investeren hierin is door beursgenoteerde lithiumbedrijven. En daardoor is er weinig transparantie betreffende de daadwerkelijke lithium prijs.

Doordat lithium dus niet openbaar wordt verhandeld en er maar een paar lithiumproducenten zijn, is het erg moeilijk om de werkelijke marktwaarde hiervan te begrijpen. Volgens Rich Messina (directeur van JPM New York City): “Lithium maakt zeker deel uit van de wereldeconomie van vandaag”. Bron: Money.usnews.com. Hoewel beleggen in lithium een strategie kan zijn om je portefeuille te verbreden, blijft dit metaal onderhevig aan de volatiliteit van het aanbod en klein bereik van investeringskeuzes die je kunt maken.

Het afgelopen jaar 2021 heeft ons dit gegeven

In 2021 hebben we de prijs van lithium erg hard zien stijgen. Dit komt voornamelijk door de grotere vraag naar deze grondstof. We gebruiken steeds meer accu’s en batterijen die hier op werken, maar het wordt ook gebruikt voor de elektrische auto’s. Het prijsverschil is erg groot aan het worden, want waar je in 2018 nog lithium kocht voor 28 euro per kg is dit nu inmiddels 250 euro per kg. De komende jaren zullen vooral elektrische auto’s in prijs gaan stijgen, maar wellicht dat we dit ook op consumentenelektronica kunnen gaan merken. Door de corona crisis zijn verschillende lithium mijnen gesloten geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een nog groter tekort is ontstaan de afgelopen 2 jaar.

De prijs van lithium gaat omhoog in 2022

De verwachting voor de prijs van Lithium in 2022 is niet positief. De vraag naar deze grondstof blijft maar stijgen, waardoor er schaarste is en we dus meer moeten gaan betalen. Volgens onderzoekers komt dit vooral door de elektrische auto. Er wordt geschat dat in 2030 90% van het lithium wereldwijd nodig zal zijn hiervoor. Roskill schat zelfs dat de vraag met 25% per jaar zal gaan stijgen. Het grootste deel van deze grondstof is afkomstig uit Chili en Australië. Echter is het niet zomaar op te schalen omdat het nog allemaal uit de lithium mijnen gehaald moet worden. Het werk is zwaar dus er is weinig personeel voor te vinden, maar ook moet er veilig gewerkt worden.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button