Nieuws

Stevige taal China in strijd tegen opjagen grondstofprijzen

De Chinese overheid voert al wekenlang strijd tegen de stijging van de grondstofprijzen. Door de intensivering van hun campagne hopen ze deze stijging in te kunnen dammen. Onlangs werden de leiders van de grootste metaalproducten door de Chinese autoriteiten bijeengeroepen.

Peking dreigde na het overleg met zwarte straffen tegen iedereen die door welke actie dan ook de prijs van grondstoffen als ijzer en staal zouden doen stijgen. Acties als buitensporige speculaties, hamsteren of het verspreiden van nepnieuws worden door de Chinezen niet meer geaccepteerd. 

Economisch herstel

Kort nadat de harde taal van China bekend werd gemaakt daalden de prijzen van staal en ijzer. De Chinese autoriteiten zijn van mening dat de dure grondstoffen het economisch herstel in de weg zouden kunnen staan. Bovendien zouden hogere grondstofprijzen kunnen leiden tot hogere prijzen voor de consument.

In een paar maanden tijd zijn dit jaar de prijzen van grondstoffen enorm gestegen. Het bereikte zelfs het hoogste niveau van het afgelopen decennium. De vraag naar deze grondstoffen neemt de laatste tijd wereldwijd weer toe, omdat de tekenen van een voorspoedig verloop van coronaherstel steeds duidelijker zijn. Hierdoor ontstaat er een tekort aan aanbod. Daarmee wakkerden ook de zorgen over de wereldwijde inflatie verder aan, met name omdat China de grootste exporteur ter wereld is. 

Door de snel stijgende kosten voor de grondstof zijn ook de prijzen die Chinese producten rekenen voor hun waarden gestegen. Door de extra kosten in de fabrieken zullen de fabrikanten naar verwachting deze doorberekenen in de producten en aan de detailhandel. Die stijging verliep sneller dan waar rekening mee gehouden werd. In april dit jaar lagen de producentenprijzen zo’n 7 procent hoger dan een jaar geleden en zo’n 4.4 procent hoger dan een maand geleden. 

Chinese Centrale Bank

De Chinese Centrale Bank, de PBOC, had eerder al bekend gemaakt dat de wisselkoers van de yuan niet zal wijzigen en dat ze deze stabiel willen houden. Eerder had een onderzoeker van de PBOC juist opgemerkt dat China de yuan juist in waarde zou moeten laten stijgen. Dat om de stijgende kosten van de invoer van grondstoffen te kunnen compenseren. De PBOC zelf is echter een andere mening toegedaan en wil juist de waarde van de yuan bevriezen. Mocht de Chinese overheid erin slagen de prijzen van de grondstoffen inderdaad niet of niet te veel te laten stijgen, dan is het ook niet nodig de munt in waarde te laten stijgen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button