BouwmaterialenNieuws

Houtmarkt blijft krap, daling houtprijs nog niet in zicht

Net als voor vele grondstoffen staat ook de houtprijs flink onder druk. Door de tekorten aan grondstoffen is ook de houtprijs de afgelopen tijd flink gestegen. Onlangs verschenen er meerdere berichten in de media dat de houtprijs zijn kantelpunt zou hebben bereikt na een periode van extreme stijging. Er werd gesproken over dat de houtprijs weer flink zou dalen. Brancheorganisatie EPV reageerde daarop met een eigen persbericht, waarin werd aangegeven dat er nog steeds een tekort is aan Europees emballage- en pallethout. Dat betekent dat de houtprijs ook nog niet zal dalen, maar eerder verder zal stijgen.

Valse verwachtingen

De diverse media die schreven dat de houtprijs zijn kantelpunt had bereikt en zou dalen, baseerden zich op de Amerikaanse Nasdaq Lumber Futures. Daar werd in mei het hoogtepunt bereikt, daarna ging de houtprijs flink naar beneden. Volgens de EPV is het echter niet realistisch om voor de Europese houtmarktverwachtingen uit te gaan van de Amerikaanse Nasdaq Lumber Futures.

In Nederland koopt de houtverwerkende industrie hun hout in uit Europese productiebossen. Deze staan genoteerd in de CBS-houtprijsindex en daar is nog geen sprake van een prijsdaling.

Rocks

Invloed op Europese houtprijs

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de houtprijs in Europa. De komende maanden zullen vooral onderstaande factoren de houtprijs beïnvloeden.

Zagerijen

De omstandigheden van de houtzagerijen zijn van grote invloed op de houtprijs. In verband met de vakantieperiode liggen veel zagerijen deze periode stil en wordt er niet geproduceerd. Hierdoor kan er ook niet worden opgeschaald. Normaal gesproken wordt er voor de vakantieperiode een extra voorraad opgebouwd, maar de huidige voorraad is echter maar klein. Er is wel steeds meer vraag naar hout, die markt trekt weer aan, maar de productiecapaciteit van de houtzagerijen is daarvoor niet toereikend. Daardoor worden er maar een beperkt aantal orders aangenomen. Dat zal naar verwachting in het derde kwartaal niet verbeteren.

China

Er is een constante vraag naar Europees hout vanuit China. Deze is nog bepalender dan de Amerikaanse vraag. De transportmogelijkheden zijn echter op dit moment nog een remmende factor. Door problemen in de transportsector zijn er te weinig transportmogelijkheden. Als dat echter verbetert, zal dat voor meer drukte op de houtmarkt zorgen

Transport

Net als in andere markten is ook de transport in de houtindustrie een knelpunt. Door een gebrek aan beschikbaar transport zijn de transportprijzen flink gestegen.

Sancties tegen Wit-Rusland

Ook de sancties die de Europese Commissie tegen Wit-Rusland en specifiek in de houtindustrie, zal van grote invloed zijn. Wit-Rusland exporteert jaarlijks 3 miljoen kubieke meter hout.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button