Nieuws

Stijgende grondstofprijzen

Steeds meer sectoren kampen met stijgende grondstofprijzen. Zo ook de meubel en interieur sector. Door de corona problematiek ontstaan er in deze sector steeds meer tekorten aan grondstoffen en ander gerelateerde materialen.

Wereldwijd probleem

In Nederland begint het een steeds grotere uitdaging te worden. Het vinden van de juiste grondstoffen als leer, hout staal en glas. Naast deze grondstoffen is er nog een groot gebrek aan andere materialen. De prijs van het speciale schuim voor matrassen en de staalprijzen zijn sinds vorig jaar met maar liefst veertig procent gestegen. Door alle huidige maatregelen is de verwachting dat deze prijzen op korte termijn zeker niet zal dalen.

Oorzaken van deze prijsstijgingen

Aan de stijgende grondstofprijzen ligt veel ten grondslag. Zo zeggen de bedrijven die binnen deze sectoren opereren dat er al even tekorten zijn in de bedrjifskolom. Wat betektent dat er niet alleen een tekort is aan staal. Maar ook aan de producten waarvan staal gemaakt wordt.

Meer problemen

Dit gebrek aan grondstoffen is problematisch. Maar daar zijn nog meerdere problemen bijgekomen. Zo is een tekort aan containers in Azie een wereldwijd probleem geworden, wanneer we naar de logistieke uitdageningen kijken. Het laatst vastgelopen containerschip de Ever Grin heeft de bestaande logistieke problemen in een keer verdubbeld.

Vraag naar goederen

Door de coronacrises is de vraag naar nieuwe meubels alleen maar gestegen. Een grote groep landgenoten grijpt deze tijd aan om de woning flink op te knappen en te stylen met nieuwe meubels. Deze vraag zorgt voor een grotere vraag naar grondstoffen. Grondstoffen di  e al beperkter aangeboden worden. Dit in combinaite met lang levertijden maakt het logische gevolg van stijgende prijzen tot een voldongen feit.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button