Van oud papier en karton naar bioplastics
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Hoe worden oud papier en karton omgezet in bioplastics?
Het Nederlandse bedrijf Recell heeft technologie ontwikkeld waarmee niet-recyclebaar oud papier en karton wordt omgezet in een waardevolle grondstof voor bioplastics.
Niet-recyclebaar oud papier of karton is materiaal dat al eens is bewerkt door de papier- en kartonindustrie. Dit kan daardoor niet meer worden gerecycled.
Normaalgesproken wordt dit soort papier en karton verbrand. Dat is schadelijk voor het milieu. Recell kan nu de cellulosevezels uit deze afvalstromen halen en omzetten in glucose.
Deze glucose wordt vervolgens gebruikt als basismateriaal voor de productie van bioplastics. Het is een duurzaam alternatief voor kunststoffen die uit fossiele brandstoffen worden gemaakt.
Het proces is een innovatieve manier om afvalstromen te hergebruiken. Tegelijkertijd draagt het bij aan de verduurzaming van de industrie.
Waarom is deze technologie onmisbaar voor de chemische industrie?
De nieuwe technologie voor bioplastics is onmisbaar voor de chemische industrie. Vóór 2050 moet ze namelijk volledig overstappen op duurzame en groene grondstoffen.
Momenteel zijn de belangrijkste bronnen van deze grondstoffen vaak afkomstig uit de landbouw, zoals suikers uit suikerbieten of suikerriet.
Dit leidt echter tot problemen, omdat er grote hoeveelheden landbouwgrond voor nodig zijn. Dit is niet duurzaam op lange termijn, maar zorgt ook voorconcurrentie met voedselproductie.
De technologie van Recell biedt een alternatieve route. Ze gebruiken afvalstromen, die anders verbrand zouden worden.
Door deze afvalstromen om te zetten in glucose, biedt Recell een belangrijke oplossing die niet alleen milieuvriendelijker is, maar ook onafhankelijk van landbouwgrond.
Dit kan de chemische industrie helpen om op een duurzamere manier te groeien zonder ethische vraagstukken rondom het gebruik van landbouwgrond voor niet-voedingsdoeleinden.
Wat betekent deze ontwikkeling voor investeerders in de groene chemie?
De innovaties van Recell creëren aantrekkelijke kansen voor investeerders die willen inspelen op de groeiende vraag naar duurzame en circulaire oplossingen binnen de chemische industrie.
Na een succesvolle demofabriek in Nederland, verhuist Recell deze naar Engeland, omdat de vraag daar ook groot is. Deze fabriek kan 100 ton glucose per jaar produceren.
Daarnaast staat Recell aan de vooravond van een grote opschaling. Het bedrijf heeft plannen om een veel grotere fabriek in Nederland te bouwen, die 50.000 ton glucose per jaar produceert.
Voor investeerders betekent dit dat er een grote markt in ontwikkeling is, met de potentie voor aanzienlijke groei.
Bovendien biedt het programma BioBased Circular extra financiële zekerheid en mogelijkheden voor verdere samenwerking.
Dit programma wordt ondersteund door het Nationaal Groeifonds met honderden miljoenen aan subsidies. Recell hoopt een deel van de financiering daar vandaan te halen.
Investeren in Recell en soortgelijke technologieën kan een strategische zet zijn om zowel financiële rendementen te behalen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.