Nieuws

De benzine prijs is gelijk aan recordniveau van oktober 2012

9 jaar later bereiken we opnieuw de recordhoogte van de benzine prijs. En staat daarmee gelijk aan het oude record van 2 oktober 2012. De adviesprijs aan de pomp staat op €1,895 waarmee het oude record wordt evenaart.

Waarom is de benzine prijs zo hoog?

Sinds het begin van 2021 zie je prijs langzaam stijgen, dit heeft alles te maken met de ruwe olie prijs. Een vat ruwe olie kost nu ongeveer €[clf_exchangeprice] (prijzen worden elk kwartier geupdate). En hadden vandaag 5 mei als hoogste stand al €55,23 (tijd van schrijven 07:45) voor een vat ruwe olie. Het prijsverschil met dezelfde periode vorig jaar bedraagt maar liefst 25 euro per vat olie (158,99 liter). Dit heeft alles te maken met de tekorten van het terugschroeven van de olieproductie. Inmiddels heeft de OPEC aangegeven dat de oliekraan weer volledig open staat.

benzine prijs door het dak

Waarom betalen we in Nederland zulke hoge benzine prijzen?

Van elke getankte liter benzine gaat ongeveer 1 euro naar de Nederlandse schatkist. Dit komt dus neer als je een volle tank pakt van 40 liter dat het je nu ongeveer 75 euro kost en hiervan gaat dus 40 euro direct naar de staat. Deze waarden worden bepaald door accijns en de btw welke wij over benzine betalen.

Niet alleen benzine is flink duurder geworden ook diesel is duur aan de pomp

Naast benzine zien we ook de dieselprijzen en LPG-prijzen flink in de lift zitten. Voor 1 liter diesel betalen we in Nederland op dit moment €1,525 en voor LPG betalen we €0,946. Je ziet de prijsverhoging ook sinds begin van het jaar langzaam naar de recordhoogte kruipen van €1,558 voor een liter diesel en van LPG was het record €0,946 al hebben steeds minder Nederlanders een LPG installatie in hun auto.

Vooruitzichten voor de benzine prijs

Voorlopig blijven de prijzen fors aan de pomp of de prijzen nog veel meer zullen stijgen en 2 euro voor een liter benzine gaan betalen is maar de vraag. De verwachting is dat de prijs aan de pomp stabiliseert en langzaam terug gaat naar het niveau rond de €1,60 – €1,70 voor een liter benzine.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button