Black Friday 2022Black Friday 2022

Ruwe olie prijs

Eén van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld is ruwe olie. Op de voet gevolgd door de grondstof goud. Het trekt al lange tijd de belangstelling van beleggers door de hoge liquiditeit van deze markt, maar ook zijn volatiliteit. Maar voordat je begint met het investeren in ruwe olie, is het zeer aan te bevelen om je eerst verdiepen in deze grondstof. Met name omdat het belangrijk is om een uitgebreide analyse te maken t.a.v. ruwe olie. De stand van de olieprijs verteld veel over hoe de economie er voor staat. Het is een belangrijke graadmeter. Over de gehele wereld is olie de meest gebruikte grondstof. En daarom erg belangrijk in het vervoer en transport als de industrie.

De actuele grondstof prijzen zijn continu in beweging. Deze grondstof wordt net als goud wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging. In onderstaande grafiek is de actuele oliekoers te zien, deze wordt dagelijks bijgewerkt.

In dit artikel zijn er diverse onderwerpen die aan bod komen. Wil je direct door naar de paragraaf waar je meer over wilt weten? Dan kun je deze zeer eenvoudig opzoeken.

Verder in dit artikel

1. Wat is ruwe olie?

Olie, ook wel aardolie genoemd is een fossiele brandstof. Het is een zwarte (licht stroperige) vloeistof, brandbaar en ontstaan uit plantaardige en dierlijke resten. Het is de meest verhandelde grondstof en van groot belang voor de wereldeconomie.

1.1 Ontstaan van ruwe olie

Aardolie vormt zich op de zeebodem. Het ontstaat doordat een restant van eencellige organismen (bijvoorbeeld plankton) naar de bodem zakt. Deze komen onder resten van grind, zand en klei te liggen. Door een hoge druk van deze aardlagen stijgt de temperatuur van de laag met deze dode organismen. Er komt een chemisch proces op gang, waardoor aardolie ontstaat. De lagen met aardolie die in Nederland zijn, zijn bijvoorbeeld tot 120 miljoen jaren oud! 

Olie prijs

2. Welke type olie zijn er?

In de financiële markt wordt er veelal gesproken over 2 typen oliesoorten. Men heeft het vaak over de Amerikaanse olie: WTI en de andere variant is Brent olie. We leggen je graag uit wat deze twee soorten olie voor staan, waar ze vandaan komen en wat de verschillen zijn.

2.1 WTI

De afkorting WTI staat voor West Texas Intermediate. Het wordt ook wel Texas Light Sweet genoemd. Deze ruwe olie wordt door economen als standaardwaarde gebruikt om de olie prijzen in de wisselmarkt te bepalen. De notering wordt geprijsd op de New York Mercantile Exchange. Dit is de belangrijkste handelsbeurs ter wereld.

Een kenmerk van de WTI ruwe olie is dat deze erg licht is. Het heeft een laag zwavelgehalte (0,24%) en API-dichtheid van 39,6.

2.2 Brentolie

De Brentolie dankt zijn naam aan een olieveld in de Noordzee. In 1976 werd hier vandaan geëxploiteerd, dit olieveld lag in de directe omgeving van Schotland. In Europa is vooral voor Europa een belangrijke speler in de olie markt. Inmiddels is dit platform buiten werking gesteld, maar tellen we nog ongeveer 19 verschillende olievelden. Allemaal gelegen in de Noordzee.

De Brent olieproductie in niet de belangrijkste ter wereld en blijft ver achter bij de productie van landen in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Maar de Brent olie prijs wordt als internationale maatstaaf gebruikt. Dit helpt om de actuele olieprijs en gevolgen te begrijpen. De actuele brent olieprijs weten? Deze is bovenaan de pagina terug te vinden.

Olie prijs

2.3 Verschil tussen WTI- en Brentolie

Kwalitatief zit er een verschil tussen beide oliesoorten. Brentolie wordt gewonnen uit de Noordzee en heeft een hoger zwavelgehalte in vergelijking met de WTI-olie. Hierdoor is de kwaliteit minder en is de brentolie meer vervuilend. Echter, door de locatie is Brentolie weer veel praktischer voor Europa en het Middellands Zeegebied. Het kan worden geraffineerd tot brandstoffen zoals benzine, diesel en kerosine.

3. Welke landen exporteren olie?

Het is belangrijk om te weten waar olie vandaan komt en welke landen dit exporteren. Wanneer je op de hoogte bent van de exportlanden is het eenvoudiger om te anticiperen op de bewegingen van de olieprijs. De geopolitieke situatie in deze landen heeft namelijk een sterke invloed op de olie prijzen.

Olie exporterende landen en leden van de OPEC* (opgedeeld per continent):

 • Afrika: Algerije, Angola, Libië, Nigeria
 • Midden-Oosten: Saudi-Arabie, Verenigde Arabische emiraten, Irak, Iran, koeweit, Qatar
 • Zuid-Amerika: Ecuador, Venuzuela

Olie-exporterende landen die geen onderdeel van de OPEC-groep zijn:

 • Canada
 • Soedan
 • Mexico
 • Verenigd Koninkrijk
 • Noorwegen
 • Verenigde staten
 • Rusland
 • Oman

* OPEC = De Organisatie van olie-exporterende landen is een samenwerkingsverband van veertien landen die netto olie uitvoeren. De intergouvernementele organisatie probeert door het veranderen van het aanbod van olie de prijs daarvan te sturen. Economen beschouwen de OPEC vaak als een kartel. Bron: Wikipedia

Olie prijs 
4. Investeren in ruwe olie op lange termijn

De mogelijkheid om voor de lange termijn te investeren in olie is groot. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aandelen te kopen in bedrijven die gespecialiseerd zijn in de olie industrie (ook wel zwartgoudindustrie genoemd). Zie voor de actuele olieprijzen bovenaan deze pagina.

4.1 Investeren in olie op korte termijn

Ook is het mogelijk om in de daghandel van olie te stappen. Naast de langetermijninvesteringen maakt de aandelenmarkt van olie het mogelijk om een korte termijn positie in te nemen, dankzij de hoge volatiliteit. Voor handelaren die investeren in olie voor de korte termijn, heeft olie het voordeel dat het een zeer volatiele activa is die krachtig reageert op bepaalde gebeurtenissen in de wereld. Wil je de huidige olieprijs weten? Zie bovenaan pagina.

4.2 Waarom kopen en verkopen van ruwe olie?

Zoals eerder genoemd kunt je in olie investeren voor de korte en lange termijn. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Maar waarom zou je in olie investeren? Hier geven analisten meerdere verklaringen voor:

 • Een van de verklaringen die we hiervoor kunnen geven is dat het al enkele jaren een fundamentele opwaartse trend is te zien in de olieprijs. Deze rage lijkt zich al enkele jaren op te volgen, dit zien we ook terug in de olie aandelen koers. Specialisten en kenners verklaren deze stijging door het welbekende vraag- en aanbod spel. Met name Aziatische landen hebben een grotere vraag naar olie, waardoor dit de olie prijs omhoog stuwt.
 • Niet alleen het vraag- en aanbod verhaal is een verklaring voor de opwaartse trend in de olieprijs. Ook de diverse conflicten en geopolitieke spanningen in verschillende producerende landen brengen het aanbod van olie in beweging. Het ‘zwarte goud’ waar veel vraag naar is, brengt daarom een te zwak aanbod en stuwt de olie prijzen omhoog. En de vraag naar investeren in olie wordt groter.
 • Olie is een eindige grondstof. De reserves zijn op een gegeven moment uitgeput. Volgens analisten is dit ook een van de redenen waarom dit de olie prijs omhoog brengt. Hoe zeldzamer een product wordt, hoe meer de olie prijs stijgt. Met name omdat de behoefte naar olie niet daalt.

5. Diverse manieren om olie te kopen & verkopen

Uiteraard zijn er verschillende manieren om in olie te investeren. Ga je voor futures of termijncontracten. Dit is een goede manier om op lange termijn in de olieprijs te investeren. Maar: het vereist wel enige kennis van de markt en het vermogen om toekomstige trends te voorspellen.

Een andere manier om te investeren in olie is door te beleggen in afgeleide producten van olie. Dit type van handelen gebeurt in de vorm van CFD’s* of warrants*.

De twee type methoden die hierboven zijn beschreven, zijn manieren om olie te kopen en verkopen. Het gaat natuurlijk niet om de fysieke vaten olie die je in- en verkoopt, maar het innemen van een standpunt over de prijs van deze vaten. Het vergt wat tijd en moeite om goed te studeren naar de olie analyse prijs.

* CFD’s = Een contract for difference is een contract tussen twee partijen, meestal omschreven als de “koper” en de “verkoper”, waar de verkoper het verschil betaalt tussen de waarde van een onderliggende product bij aankoop en bij verkoop. Wanneer dit verschil negatief is betaalt de koper aan de verkoper. Bron: Wikipedia 
 
* Warrants = Een warrant is een financieel instrument. Een warrant is een soort optie, een warrant geeft iemand het recht om vóór of op een bepaalde datum effecten te kopen dan wel te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Het is een optie omdat het de houder een recht van kopen geeft, maar niet de plicht om te kopen. Bron: Wikipedia 

6. Hoe kun je een goede inschatting van de olieprijs maken?

Voordat je gaat investeren in olie, spreekt het voor zich dat je de markt eerst moet bestuderen. Op deze manier kun je toekomstige trends wellicht voorspellen of snel op reageren. De bewegingen in de olieprijs moet je kunnen waarnemen en begrijpen, zodat je op het juiste moment activa kunt kopen of verkopen.

Er zijn externe factoren die een directe invloed hebben op de olie prijs (het gaat hierbij om de Brent olieprijzen en WTI-olie). Een directe relatie is er te zien tussen de olie prijs en de amerikaanse dollar. Goud, aardgas en andere grondstoffen worden vaak uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Een ‘sterke’ dollar maakt de aankoop van olie minder aantrekkelijk, omdat je als buitenlandse investeerder een ongunstige wisselkoers hebt. Dit leidt vaak automatisch voor een daling van de vraag en dus daling van de olieprijs.

Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren: staat de dollar er zwak voor, dan is de wisselkoers voor de buitenlandse investeerder weer gunstig. Dus stijgt de vraag, en ook de olieprijs.

Een ander element die veel invloed heeft op de prijs van ruwe olie zijn de Amerikaanse aandelen. De VS is de grootste olieverbruiker van de wereld. De voorraden van het land worden wekelijks gepubliceerd. Hieraan kun je dus eenvoudig de vraag naar olie bepalen. Een analist gebruikt deze cijfers vaak voor het stellen van een prognose. Zijn de voorraden groter dan voorspeld, dan zal de vraag zwakker zijn. Dit doet de olieprijs dalen.  

Ten slotte is het belangrijk om de vraag- en aanbod in ruwe olie te onderzoeken. Dit stuwt of daalt de olie prijs. Maar ook actuele conflicten en gebeurtenissen hebben invloed op de prijs van dit zwarte goud.

Meer weten over de prijzen van de zilverkoers, koper, platina of andere grondstoffen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button