Nieuws

De gasprijzen wat moet je weten?

De gasprijzen wat moet je weten?

De gasprijzen wat moet je weten?

Zoals we allemaal weten zijn de afgelopen weken de gasprijzen ontzettend gestegen. Op dit moment zien we gelukkig weer een lichte daling, maar het is nog steeds 4x zo duur als dit jaar. Aan het begin van de week was dit nog 6x zoveel. Door de aankondiging van Rusland dat zij aan Europa willen gaan leveren is het gelukkig weer enigszins omlaag gegaan. Echter gaat Groningen niet langer als eind volgend jaar door met het winnen van gas. De verwachting is dat het na volgend jaar dus wederom gaat stijgen. De politiek gaat wel kijken of zij een verminderde energiebelasting op stroom en gas kunnen toepassen. Vanaf 2023 zijn we veel afhankelijk van leveringen van gas uit het buitenland. Het sluiten van de gascentrale in Groningen gaat dan dus een grote impact hebben. Ondanks het aanbod van Rusland zullen we dit de komende jaren toch steeds meer in de portemonnee gaan merken.

Wat gaat er veranderen ?

De stijgende gasprijzen zorgen ervoor dat de gemiddelde Nederlander veel minder te besteden heeft. We gaan namelijk bij een normaal huishouden 200-450 euro per huishouden meer betalen hieraan. Voor mensen met grotere woningen of gezinnen kan dit zelfs tot 2000 euro gaan oplopen. Het enige wat je op dit moment kunt doen is energiebesparende oplossingen toepassen. Vaak hebben gemeentes een duurzaam bouwloket waarbij je hierover advies kunt vragen. Zo is er in de meeste gemeentes ook een subsidie voor de aanleg van zonnepanelen. Veel mensen zijn door de stijgende prijzen genoodzaakt om met een jas of deken binnen te gaan zitten omdat ze anders niets te eten hebben. De mensen die het kunnen betalen kiezen vaak voor het goed isoleren van de woning, maar de wachtlijsten zijn nu 3-6 maanden voordat er plek is. Het is hopen dat we geen strenge winter gaan krijgen.

Brandende KachelWat is de toekomst van gasprijzen?

In de toekomst gaan gasprijzen naar verwachting van de meeste experts nog meer stijgen. Dit komt door de afhankelijkheid die we hebben van buitenlands gas. Daarnaast wordt eind volgend jaar een gascentrale in Groningen gesloten waardoor we nog minder uit ons eigen land gaan hebben. Ook zijn er verschillende kolencentrales gesloten. Veel mensen zijn er op tegen dat er zonnepanelen parken of windmolens in de buurt komen te staan vanwege de overlast die deze mogelijk gaan geven. Echter als dat verzet blijft moeten wij onszelf ook neer gaan leggen bij hogere energieprijzen voor de stroom. De verwachting is dan ook dat dit in de komende jaren bovenaan de politieke agenda staat. Ook het opwekken van kernenergie is een optie waarmee we het gas kunnen vervangen. De CO2 uitstoot bij kernenergie is velen malen lager, maar ook hier is vele verzet tegen. Dit komt doordat je veel radioactief afval overhoudt waar straling uit ontstaat wat weer slecht is voor de gezondheid.

Gaat overstappen dit jaar helpen bij de steeds maar stijgende gasprijzen?

Het overstappen vanwege de stijgende gasprijzen is op dit moment niet aan te raden. Dit komt omdat er bijna geen leveranciers meer zijn die een cashback actie hebben. Daarnaast loop je ook een groot risico als je de prijzen voor 3 of meer jaren vastlegt.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button