Aardgas prijs
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
De actuele aardgas prijzen zijn continu in beweging. Deze fossiele brandstof wordt net als bijvoorbeeld olie wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging. In onderstaande grafiek is de actuele aardgas prijs te zien, deze wordt dagelijks bijgewerkt.
Wat is aardgas?
Aardgas als grondstof is een fossiele brandstof. Andere belangrijke fossiele brandstoffen zijn aardolie en steenkool. Al deze fossiele brandstoffen zijn lange tijd geleden ontstaan uit resten van planten en dieren. Wanneer deze resten van dieren uit elkaar vallen, komen hier onder andere gassen vrij. Het grootste deel van deze gassen is methaan. Aardgas bestaat voornamelijk uit dit methaan en kan volledig opbranden, tot water (H2O) en kooldioxide (CO2).
De verbranding van aardgas behoort ten opzichte van de andere fossiele brandstoffen tot de milieuvriendelijkste. Deze vorm van energie wordt veel gebruikt in Nederland, België, maar ook in de rest van de wereld.
Wat zijn fossiele brandstoffen?
Steenkool, ruwe olie, aardolie en aardgas worden allemaal beschouwd als een fossiele brandstof. Ze zijn gevormd uit versteende en begraven overblijfselen van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Door hun oorsprong hebben deze fossiele brandstoffen een hoog koolstofgehalte.
Al meer dan 100 jaar gebruiken we deze fossiele brandstoffen om onze auto’s van te laten rijden, bedrijven van energie te voorzien en de verlichting in huis te laten branden. Zo’n 80% van onze energiebehoeften wordt vandaag de dag nog geregeld met fossiele brandstoffen.
Maar dit eist zijn tol van het milieu. De lucht- en waterverontreiniging leidt tot opwarming van de aarde. Er zijn daarom veel initiatieven met het oog op de toekomst, om meer gebruik te maken van schone energie.
Aardgas, de schoonste fossiele brandstof van de wereld
De samenstelling van aardgas bestaat uit vier waterstofatomen en één koolstofatoom (methaan). Aardgas is kleurloos, maar ook geurloos. In zijn natuurlijke staat de schoonst brandende fossiele brandstof. Als aardgas brandt, dan produceert het voornamelijk kooldioxide, waterdamp en kleine hoeveelheden stikstofoxiden. Het is daarmee de schoonste in de familie van fossiele brandstoffen.
Toepassingen van aardgas
De toepassingen van aardgas kent een lange geschiedenis. Zo werd in 1816 in de Verenigde Staten voor het eerst gebruik gemaakt van gasenergie. De straten van Baltimore, Maryland werden hiermee verlicht door middel van gaslichten. Tegen 1900 werd aardgas ontdekt in 17 staten van de Verenigde Staten. Na de 2e wereldoorlog, werd dit grootschalig verbreid door een pijpleidingnetwerk. Op die manier kon aardgas aan het hele land worden geleverd.
Tegenwoordig zien we het gebruik van aardgas op grote schaal in de commercieel en industrieel niveau. Het is de belangrijkste bron van verwarming voor huizen. Aardgas wordt wel steeds vaker ook gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.
Industrieel gebruik van aardgas
Aardgas brandt op een constante temperatuur. Zoals eerder al genoemd is aardgas van de fossiele brandstoffen de schoonste versie. In de industriële wereld is er veel vraag naar aardgas, om bijvoorbeeld hoogovens aan te drijven, metaal te smelten, of zwarte industriële boilers op te warmen. De lijst van toepassingen op industrieel vlak is gigantisch. Van de kunstmestindustrie en afvalverbranding tot voedselverwerking. De vraag naar aardgas groeit nog steeds.
Analisten voorspellen door deze grote vraag ook dat er tot medio 2030 de vraag naar aardgas zal blijven bestaan. Investeerders hebben daarom nog een aantal jaar ononderbroken een stabiele cashflow, waardoor aardgas een aantrekkelijke investering blijft.
Commercieel gebruik van aardgas
Veel mensen koken thuis nog op gas. We zien dit langzaamaan veranderen in Nederland. Maar als we wereldwijd kijken, zien we dat de meeste keukens nog voorzien worden van gas. Als investeerder kun je er daarom zeker van zijn, dat zolang er nog op gas gekookt wordt, er een grote vraag naar aardgas zal zijn.
Ook zien we dat wanneer het winter wordt het gasverbruik fors omhoog schiet. Deze jaarlijks terugkerende feit is bekend bij investeerders en beleggen daar in hun voordeel mee.
Welke landen exporteren aardgas?
Er is een momenteel nog een overvloed aan gas, maar het wordt alleen in een paar regio’s geproduceerd. De VS is de grootste aardgas producent ter wereld. Aardgas kan per trein of vrachtwagen worden vervoerd, maar het volgt meestal een netwerk van pijpleidingen om op een locatie te komen. Internationale transport van aardgas is erg gevoelig voor geopolitieke spanningen.
Investeren in aardgas, welke mogelijkheden zijn er?
Er zijn verschillende manieren om te investeren in aardgas, hieronder een korte opsomming van een aantal mogelijkheden:
- Futures op aardgas
- Aardgas ETF’s
- Aardgas CFD’s
- Beursgenoteerde bedrijven met aardgas voorraden
Kostprijs aardgas, welke aspecten drijven dit op?
Aardgas prijsdrijver Economie
De economie speelt een belangrijke rol bij elke investeringsbeslissing. Wanneer de economie floreert, neemt over het algemeen de vraag naar aardgas toe. Dit heeft veelal te maken met een grotere vraag naar industriële productie van producten. Maar wanneer de economie inzakt en de vraag naar nieuwe producten afneemt, zal er ook minder vraag zijn naar aardgas.
Aardgas prijsdrijver Cyclische factoren
De vraag naar aardgas is cyclisch en seizoensgebonden. Denk maar eens aan de koude wintermaanden; er wordt dan vaak meer gestookt dan tijdens een warme zomer. Aardgas blijft een populaire warmtebron (brandstof bron) voor het verwarmen van kantoren, huizen en andere gebouwen. De vraag naar aardgas is over het algemeen het hoogst in januari en februari om huizen te verwarmen.
Aardgas prijsdrijver Brandstofwisseling
Industriële consumenten en nutsbedrijven zijn kostenbewust en zullen brandstofwisseling toepassen als er goedkopere prijzen beschikbaar zijn. Ze zullen de prijzen van fossiele brandstoffen volgen en veelal voor de goedkoopste optie gaan. Omschakelen van brandstof komt voort uit de prijs die de vraag beïnvloedt in plaats van de vraag die de prijs beïnvloed. Zodra de prijs aardgas hoog is, kan een elektriciteitsbedrijf overstappen op een goedkoper alternatief zoals kolen. Hierdoor zal de vraag naar aardgas verminderen. De wisseling van brandstof kan daarom de vraag naar aardgas beïnvloeden, dus ook automatisch de prijs (vraag en aanbod).
Dit is hoe de aardgas prijs zich ontwikkelde in 2021
In de zomer van 2021 zagen we de aardgas prijs gigantisch stijgen. Dit heeft grote gevolgen voor de consumenten, maar zeker voor bedrijven. Vooral bedrijven die veel stroom gebruiken zoals telers, bakkers en de industrie in zijn algemeenheid. Gedurende het jaar is voor mensen met een variabel contract de prijs zeker verdubbeld en in sommige gevallen zelfs verviervoudigd. Daarnaast zagen we veel energiemaatschappijen omvallen waardoor ze over werden gegeven aan andere leveranciers van energie. Vaak had je hierin weinig tot geen keuze, ook als je een vast contract had voor een lage prijs. De verwachting is dat het halverwege 2022 gaat stabiliseren en daarna wellicht nog lager gaat worden.
Een stijgende lijn in 2022
Ook in 2022 zien we de aardgas prijs nog stijgen. Aan het begin van het jaar zagen we nog dat de prijs een stuk stabieler werd en bij sommige leveranciers ook een stuk lager. Echter kwam hier snel verandering in toen de oorlog van Oekraïne en Rusland begon. Rusland is namelijk een van de grootste leveranciers van gas naar Europa toe. Voor bedrijven die tarieven vast hebben liggen zal dit geen effect hebben, maar bij variabele contracten is dit een ander verhaal.
Sinds het begin van de oorlog is het al aan het stijgen, maar in de maand April zien wij tot nu toe de grootste stijging sinds tijden. Dit komt omdat de markt ontregeld is en we op zoek moeten gaan naar andere energiebronnen of leveranciers van gas. Hierbij wordt bijvoorbeeld aan Qatar gedacht, maar ook LNG is het overwegen waard. We hopen dat de prijs niet meer gaat stijgen, maar helemaal zeker zijn wij hier niet van.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.