Nieuws

Groen Europees label voor kernenergie en gas

Groen Europees label voor kernenergie en gas

Groen Europees label voor kernenergie en gas

Goed nieuws voor bedrijven het Europese groen label voor kernenergie en gas is er doorheen gekomen bij de EU top. Veel mensen vragen zich af waarom dit zo’n goed nieuws is. Het antwoord daarop is simpel. Bedrijven die kerncentrales en gascentrales willen maken kunnen op deze manier sneller investeerders vinden. De bouw van deze centrales is erg kostbaar. Echter zit er ook wel een kanttekening aan het label voor gas. Zij moeten uiterlijk in 2035 overschakelen naar schonere energie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wind energie, zonne-energie of waterstof. Door dit groene label kunnen de bedrijven ook meer subsidies krijgen. Daarnaast zullen niet alleen investeerders gaan investeren, maar ook banken en pensioenfondsen. Dit is de manier om de duurzame energietransitie vlot te laten verlopen. Dit denken ze niet alleen in het Europese parlement, maar ook de Nederlandse partijen VVD en CDA zijn ontzettend blij met deze uitspraak.

Tegenstanders van het groen label

Ondanks dat het een feit is dat het groen label er nu ook echt komt waren er toch nog veel tegenstanders. Zo stemden 278 parlementariërs tegen, maar dit is niet genoeg want ze hadden er minimaal 353 nodig. Veel landen zijn hier dan ook niet zo blij mee, maar uiteindelijk het overgrote merendeel wel. Wij als Nederland hebben onze steun uitgesproken en zullen dus ook volledig meewerken hieraan.

De reputatieschade voor de EU

Het groen label voor gas en kernenergie is er dan weliswaar doorgekomen, maar dit heeft een forse invloed op de reputatie van de EU. Veel landen waren het hier niet mee eens en we kunnen dus ook wel zeggen dat de spanning voelbaar is. Ook in Nederland merken wij dat Groenlinks en de PVDA het totaal niet eens zijn met deze uitkomst. Zij noemen het een zwaar verlies en een grote klap in het gezicht van de EU lidstaten. Ook was er een spandoek te zien met verraad daarop op de tribune. Er zijn zelfs landen die dit gaan aanvechten. Vooralsnog zijn dit alleen Oostenrijk en Luxemburg, maar dit kan zomaar de komende dagen oplopen. Het zou zomaar kunnen dat het besluit nog teruggedraaid gaat worden door de Europese rechter. Mocht dit gebeuren, dan plaatsen wij uiteraard een update!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button