Prijs lithium schiet door het dak
Opnieuw zien we de prijs van lithium door het dak schieten. Dit komt omdat de vraag voor lithium in accu’s gigantisch is gestegen en daardoor ontstaan er grote tekorten aan deze grondstof. Het is wel uitzonderlijk te noemen, want deze grondstof heeft al sinds 2010 een redelijk stabiele prijs. Onverwacht komt echter ook weer niet want we hebben het ook bij Nikkel een grondstof die ook bij accu’s wordt gebruikt zien gebeuren. Daarnaast moeten er ook steeds meer elektrische auto’s komen waardoor er dus ook veel accu’s nodig zijn. Het is nog een grote uitdaging om aan deze vraag te voldoen aangezien er veel klimaatprotesten zijn in de mijnbouw. Ook zien we dat grote bedrijven de prognoses bijstellen naar een lager aantal.
Waarom zal de lithium prijs in 2022 ook blijven stijgen
De lithium prijs zal in 2022 om verschillende redenen nog blijven stijgen. Veel van deze grondstof wordt verwerkt in Chinese fabrieken. De winterspelen zullen in dit land worden gehouden waardoor de corona regels flink zijn aangescherpt. Dit betekend niet alleen dat ze dit in de fabrieken zullen gaan merken, maar ook het transport is gebonden aan strenge overheidsregels. Daarnaast zien we ook in Australië Pilbara Minerals de prognose heeft bijgesteld. Dit is een van de grootste leveranciers wereldwijd gezien op het gebied van lithium. Daarnaast zijn er ook grote personeelstekorten in de mijnbouw en zij moeten aan steeds strenge klimaatregels voldoen. Dit alles zorgt ervoor dat de productie zomaar omhoog kan, en zelfs indien nodig nog naar beneden wordt bijgesteld.
De stijgende productie van elektrische auto’s
Het grootste deel van de prijs van lithium wordt bepaald door de stijgende vraag naar elektrische auto’s wereldwijd. Een van de klimaatdoelen is om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame iniatieven zoals waterstof en elektrisch rijden. Echter wordt er dan niet nagedacht over hoeveel lithium en nikkel er wel niet nodig is de komende jaren. Je kunt deze grondstof niet zomaar opschalen omdat het werken in de mijnbouw geen aantrekkelijk beroep is. Daarnaast hebben bedrijven in deze sector ook nog eens te maken met strenge milieuregels. In 2021 is de prijs al met 400% gestegen, maar in China zien we dat de prijs nu opnieuw al stijgt met 13% in de eerste maand van 2022. De druk is groot en het aanbod is maar klein, we verwachten dan ook dat het in de toekomst de komende jaren alleen maar blijft stijgen.