Vervangt Natrium straks Lithium?
Natrium wordt gezien als de potentiĆ«le vervanger van Lithium. Dit komt omdat Lithium een zeldzaam aardmetaal is waar nu al veel tekort aan is. Met de toenemende vraag naar elektronische auto’s en apparaten zal er toch ook over de werking van andere grondstoffen nagedacht moeten worden. Ook zijn er steeds meer apparaten die voorzien zijn van een accu waardoor het tekort aan Lithium alleen maar meer wordt. Ook zijn er veel landen waar de batterijen niet aan te slepen zijn. In China zijn ze al begonnen met gebruik van Natrium in de zogenaamde CATL cellen. Tevens zijn deze cellen ook nog eens vrij van kobalt en nikkel.
Waarom Natrium beter is voor het milieu
Batterijproducenten zijn hart opzoek naar een vervanger voor Lithium en dit zou mogelijk Natrium kunnen worden. Het effect op het milieu is daardoor ook vele malen lager omdat dit product zowel nikkel als kobalt vrij is. Ook is Natrium een stuk duurzamer omdat het volgens onderzoekers na 5000 ladingen 80% van de capaciteit hebben. Dit is in vergelijking met lithium 5 x zoveel waardoor deze accu’s ook een langere levensduur kunnen hebben. Deze worden bijvoorbeeld al gedeeltelijk gebruikt in de elektrische auto’s vandaag de dag. Tegen eind 2023 zouden deze cellen beschikbaar moeten kunnen zijn voor alle apparaten. Ze bevatten dan veelal wel minder energie, maar ze kunnen sneller opgeladen worden en hebben een langere levensduur. Ook met koude tempraturen zouden deze goed kunnen presteren.
Wat is er nog voor nodig om deze vervanging mogelijk te maken
De technologie is al ver op weg bij de vervanging van Lithium door Natrium. Ook bevatten de natrium cellen geen kobalt of nikkel wat weer zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Echter is nog niet bekend wat het prijs verschil zal gaan zijn of worden. Dit komt doordat het nu alleen nog maar experimenteel wordt getest en nog niet echt een verkoopprijs hieraan verbonden is. Natrium komt in de natuur veel voor waardoor de prijs waarschijnlijk ook veel lager zal zijn.
Dit zorgt ervoor dat mensen de overstap ook makkelijker kunnen maken. Gezien de klimaatdoelen is dit een serieuze oplossing om de verandering van het klimaat tegen te gaan. Echter moet de energiedensiteit nog wel een heel stuk omhoog voordat het ook daadwerkelijk overal voor gebruikt kan worden. De verwachting is wel dat het snel kan gaan en dat het uiterlijk tot eind 2023 zal duren voordat er begonnen kan worden met een massaproductie van deze cellen.