De coronacrisis is nog niet voorbij of de volgende crisis staat alweer voor de deur. De schaarste aan bijna alle grondstoffen drukt zwaar op de herstart van de economie.
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen als oorzaak van deze schaarste, waarbij een van de zwaarwegende oorzaken het ontregelde containertransport over de wereldzeeën is. Deze vormen samen ‘the perfect storm’.
Leveranciers moeten alle zeilen bijzetten om hun klanten te kunnen blijven beleveren. Het is daarbij onoverkomelijk dat er ook zo af en toe een ‘nee’ moet worden verkocht en dat de prijzen daarbij zullen stijgen.
Grote tekorten
Deze wereldwijde tekort aan grondstoffen zorgt voor enorme stress in elke branche.
Door een tekort aan chips kunnen er te weinig computers en spelcomputer worden gefabriceerd, maar bijvoorbeeld ook de auto-industrie heeft daar last van.
Tekorten aan pvc, glas en staal hebben een grote invloed in de kassenbouw.
Maar ook fabrikanten van machines, verpakkingsmaterialen, lampen en allerlei andere producten hebben te maken grote tekorten aan grondstoffen.
Prijsstijgingen
Grondstoffen worden voornamelijk alleen nog afgegeven tegen dagprijzen en soms zijn er vooraf al helemaal geen prijzen meer bekend. Soms worden er prijsstijgingen van 10 tot 20% in enkele dagen gezien.
In enkele gevallen zijn wel prijsafspraken gemaakt, maar die worden dan niet nagekomen, waarbij de leverancier zich vaak beroept op overmacht. Ook gebeurt het regelmatig dat gemaakte offertes al voor de vervaldatum weer worden ingetrokken.
Dit zorgt voor grote spanningen bij de fabrikanten.
Noodmaatregelen
Een andere grote oorzaak van de tekorten aan grondstoffen zijn de wereldwijd genomen noodmaatregelen, zoals harde lockdowns, tegen de snelle verspreiding van COVID-19.
De wereldeconomie is daardoor enorm gekrompen. Bedrijven werden daarbij vaak nog wel financieel gesteund door de overheid, maar doordat overal de productie nagenoeg stil kwam te liggen zijn de voorraden opgedroogd.
Doordat er nu weer meer mogelijk is en de economie als het ware een herstart krijgt, komt alles weer op gang, maar door het grondstoftekort helaas veel minder snel dan verwacht en gehoopt.
Economisch probleem
De grondstoffenschaarste duidt niet op een fysiek gebrek, maar is primair het gevolg van het functioneren van de grondstoffenmarkt.
Het tekort aan grondstoffen is in eerste plaats te duiden als een economisch en ecologisch probleem en niet als probleem van het uitgeput raken van de grondstofvoorraden.
Dat probleem zal dus eerst moeten worden opgelost, voordat de economie zich weer echt kan herstellen.