Strengere controles op rauwe melk
Bekijk alle live koersen op Etoro
Open in een paar stappen jouw Etoro account.
Waarom strengere controles op rauwe melk?
Vanaf 1 januari 2025 worden de regels voor de verkoop van rauwe melk aangescherpt. Op dit moment moeten boeren hun rauwe melk zes keer per jaar laten onderzoeken op bacteriën.
Vanaf het nieuwe jaar moeten boeren maandelijks hun melk laten controleren op bacteriën zoals salmonella en campylobacter.
Dit besluit komt voort uit zorgen over de risico’s van het drinken van melk die niet gepasteuriseerd is.
Rauwe melk kan schadelijke bacteriën bevatten die voedselinfecties veroorzaken, vooral bij kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.
Ondanks deze risico’s heeft rauwe melk een trouwe schare fans die de natuurlijke eigenschappen en de smaak waarderen.
Mensen weten de melktaps van boeren steeds beter te vinden. Toch raden deskundigen aan om rauwe melk te koken voor consumptie.
Volgens Kasper Hettinga van Wageningen Universiteit zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van rauwe melk beperkt en wegen die niet op tegen de risico’s.
Boeren zijn kritisch op de nieuwe regelgeving. Anton de Wit, een melkveehouder, ziet de controles als een kostbare verplichting die weinig toevoegt. Melk is immers een natuurproduct.
Wat betekent dit voor melkprijzen en boeren?
De maandelijkse controles betekenen een flinke kostenpost voor boeren. Het gaat om honderden euro’s per jaar.
Agractie, een belangenorganisatie, waarschuwt dat de winstgevendheid van boerderijwinkels en melktaps onder druk komt te staan.
Boeren zoals Tom Schrijnwerkers uit Limburg hebben berekend dat de verkoop van rauwe melk via een melktap nauwelijks nog rendabel is.
“Ik moet 700 liter melk verkopen om alleen al de controles te kunnen betalen,” zegt Schrijnwerkers.
Hoewel de overheid een halvering van de testfrequentie toestaat bij zes opeenvolgende goede resultaten, blijft de financiële last hoog.
LTO Nederland roept de overheid op om veehouders tegemoet te komen in de kosten. Zonder steun zouden veel boeren kunnen besluiten te stoppen met de verkoop van rauwe melk.
Dit zou niet alleen de beschikbaarheid van dit lokale product verminderen, maar ook de verbinding tussen boeren en consumenten onder druk zetten.
Hoe beïnvloedt dit investeerders in grondstoffen?
Voor investeerders in de zuivelmarkt zijn de ontwikkelingen rondom rauwe melk een indicator van bredere trends.
De strengere regelgeving, samen met dalende melkaanvoer en stijgende zuivelprijzen, wijst op een structurele verschuiving in de sector.
Melk wordt steeds meer een schaars goed. Dat drijft de prijzen van zuivelproducten zoals boter en room op.
De recordprijs voor room, die onlangs meer dan €10.000 per ton bereikte, illustreert hoe vraag en aanbod uit balans zijn.
De marges voor boeren staan onder druk door hogere kosten en strenger beleid.
Investeerders moeten daarom rekening houden met schommelingen in de productiecapaciteit en de invloed van regelgeving op de markt.
De huidige situatie benadrukt de noodzaak van een scherp oog voor duurzaamheid en innovatie in de agrarische sector.
Bekijk alle live koersen op Etoro
Open in een paar stappen jouw Etoro account.