Melk prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Wat is de melkprijs?

De actuele melkprijs is vooral belangrij voor de boeren. Zij verkopen namelijk de melk vaak aan supermarkten of andere inkopers. Op dit moment is de prijs €33,98 per 100kg. Gelukkig is de grondstof prijs op dit moment aan het stijgen. Zo kunnen de boeren ook weer wat meer krijgen voor hun producten. Deze prijs is het gemiddelde van alle aanbieders die dit inkopen. Het kan dus zijn dat de prijs afwijkt positief en negatief. Bij twijfel is het verstandig om het internet te raadplegen. Hier staan de melkprijzen van veel bedrijven vermeld.

Waarom is de melkprijs belangrijk?

De melkprijs is belangrijk voor de boeren in onze samenleving. Zij zijn continue op zoek naar de perfecte prijs. Door goed research te doen naar de melk en mogelijkheden om deze te produceren kunnen zijn besparen op de melk prijs. Zo kan de boer ook wat overhouden aan de vaak duurzaam geproduceerde melk. Dit kunnen zij weer gebruiken om hun bedrijf te verduurzamen.

Maar ook is het belangrijk voor de consument in de winkel wat er gebeurd met deze prijzen. De consument moet uiteindelijk meer of minder voor hetzelfde product betalen. Doordat deze informatie op het internet gedeeld word kunnen zij een weloverwogen keuze maken. Wij kunnen allemaal bijdragen aan een betere samenleving. Dit doen wij door een eerlijke prijs voor onze melk te betalen.

Wat zijn de voordelen om dit te weten?

Het grootste voordeel van de melkprijs weten is dat de leverancier ook een goed prijs moet betalen. Dit kunnen we meteen merken aan de prijzen die zij delen. Ook hun willen immers geen klanten verliezen door een te lage prijs te geven. Maar ook willen zij niet teveel betalen voor een product wat ze veel kunnen kopen. Het is dus belangrijk om de juiste verhouding hier tussen te vinden.

Ga dus niet voor de hoogste prijs want het kan dan ook voorkomen dat er hoge transportkosten zijn. Uiteindelijk moeten de boeren onder aan de streep het meest kunnen verdienen. Voor de boeren kan dit een reden zijn om de productie op te voeren of juist af te schalen. Zo maken hun ook niet teveel verlies. Het is maar een mager bedrag wat zij ontvangen voor het harde werk dat zij doen.

Waarop word de melkprijs gebaseerd?

De melkprijs wordt vastgesteld aan de hand van een aantal gegevens. Zo is het belangrijk om te weten hoe de verkoop van de melk gaat. Veel melkveehouders zijn lid van een vereniging die de prijs bepaald samen met de zuivelinkopers. Denk hierbij aan een Campina of Jumbo die op regelmatige basis melk afnemen. Sinds de tweede wereld oorlog mogen boeren niet meer rechtstreeks aan de consument hun melk product verkopen. Zo moet er een bedrijf tussen zitten voor de melk naar de consument gaat en dat heeft een sterke invloed op de melk prijs.

Een goede melkprijs bepalen

Om een goede melkprijs te krijgen moeten we rekening houden met de manier waarop deze geproduceerd wordt. Er zijn steeds meer biologische varianten die meer geld opleveren. Maar natuurlijk geldt hier wel voor dat de kosten ook wat hoger zijn. Echter blijft er onder aan de streep meer over voor de boer met een biologische product. Ook hebben bedrijven invloed op de prijs. Zij zitten immers ook aan de onderhandelingstafel.

Wanneer er weinig melk of melkproducten worden verkocht kan dit resulteren in een lagere melkprijs. Dit hebben we vooral gemerkt tijdens de corona pandemie. Nu zijn we echter weer de goede kant op aan het gaan en is de prijs ook weer aan het stijgen.

Meer uit hetzelfde product halen

Door biologische te gaan produceren kunnen boeren meer uit de melkprijs halen. Biologische producten nemen in steeds meer supermarkten de plek van normale producten over. Ook is het zo dat er steeds meer biologische winkels ontstaan waar zij dit product aan kunnen leveren. Het grootste voordeel van de levering aan een biologische winkel is dat de melk prijs vaak vele malen hoger ligt. Dit komt omdat zij het ook belangrijk vinden dat de boeren een eerlijke prijs krijgen.

Echter is het wel zo dat er aan deze winkels vaak minder melk hoeft geleverd te worden. Het is dus belangrijk dat de boeren nagaan hoeveel er geproduceerd kan worden en wat er dan nog overblijft. Als beide bedragen worden opgeteld dan ontstaat de gemiddelde prijs die de boer hiervoor ontvangt.

Voor wie is de melkprijs belangrijk?

Vooral voor de boeren is de melkprijs belangrijk. Zij produceren in 9 van de 10 gevallen melk of melkproducten. Het is belangrijk dat zij een eerlijke en goede prijs voor hun producten kunnen krijgen. Steeds meer boeren hebben het land verlaten omdat het niet meer realistisch is hier een veehouderij te hebben. Veel zijn er bijvoorbeeld naar Duitsland getrokken. Hier hebben ze minder last van de strenge milieu eisen maar krijgen ze vaak ook nog wat meer per liter voor hun melk.

Wat kunnen we met de melkprijs?

Aan de hand van de melkprijs kunnen wij merken of de melk duurder gaat worden in de winkels. Maar bedrijven kunnen hier juist weer andere informatie uit afleiden. Zij kunnen zo zien of er veel of weinig wordt geëxporteerd en of het voor hun verstandig is om hierin te gaan investeren. Daarnaast geeft deze prijs ook informatie over het vraag en aanbod in dit soort producten. Hoe minder aanbod er is hoe meer de boer voor zijn melk kan krijgen. Maar blijven we met een overschot zitten dan zakt de prijs gigantisch. Dit hebben we met het begin van corona kunnen zien. Gelukkig zijn we nu weer wat meer aan het opkrabbelen.

De beknopte samenvatting van dit artikel

Het bepalen van de melkprijs wordt niet alleen gedaan door de boeren. Vaak wordt dit door de vereniging bepaald waar zowel melkveehouders als bedrijven samen om de tafel gaan zitten. Afhankelijk van het gebied gebeurd dit een aantal keer per maand. Ook is het de vraag hoeveel melk of melkproducten mensen op dat moment nuttigen. Zo kan het zijn dat de boer in de winter meer geld ontvangt voor zijn producten als in de zomer. Maar dit kan net zo goed omgekeerd zijn.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button