Nieuws

Waarom zijn er chip problemen?

Wij krijgen veel vragen waarom er chip problemen zijn. Hoogtijd voor een diepgaand artikel over de chip problemen in de wereld. Over welke specifieke chip hebben we het dan? Als wij inzoomen op het probleem met de chips betreft het de zogenoemde semiconductors van de computerchips en dit resulteert in problemen in de “elektrische” automarkt, consoles en bijvoorbeeld videokaarten. Maar dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden.

Semiconductoren wat zijn het?

Chip problemen blijven aanhoudenSemiconductoren zijn materialen die een geleidbaarheid hebben tussen geleiders (meestal metalen zoals koper) en niet-geleiders of isolatoren. De conductoren kunnen pure elementen zijn zoals silicium, germanium of verbindingen zoals galliumarsenide of cadmiumselenide. Welke dus gebruikt worden voor het ontwikkelen voor de chips.

Computerchips en Covid-19

Natuurlijk wordt op dit moment de hele wereld getroffen door het Corona Virus maar is het niet de enige reden dat de leveringen van de computerchips op losse schroeven staat. Het is meer een combinatie effect van verschillende factoren.

De verschillende factoren in het kort:

  • Covid-19 was de oorzaak van een te kort aan grondstoffen voor chips maar dit was eigenlijk minimaal.
    Het verlagen van de autoproductie was ook een reden om de chips productie op een lager pitje te zetten.
  • Door het thuiswerken kochten veel meer consumenten elektrische producten in huis zoals; spelcomputers, tv’s en andere IOT producten.
  • Door het de lancering van nieuwe videokaarten welke veel krachtiger zijn dan de vorige generaties. Dit werd direct opgemerkt door de gamewereld natuurlijk.
  • Actueel is de Bitcoin en andere cryptovaluta op zijn hoogste stand ooit. De vraag hier naar videokaarten voor miners is hierdoor ook extreem gestegen.
  • De sancties van Amerika tegen China heeft de productie in China geraakt. Waarop China de productie heeft teruggeschroefd.
  • Nieuwe generatie consoles; productie en voorraad van PS5 en XBOX Series X en S over het algemeen worden het eerste jaar van lancering zo’n 20 miljoen spelcomputers verkocht.
  • En misschien wel de belangrijkste in het rijtje is een grote brand midden 2020 in een van de belangrijkste semiconductoren fabrieken in Taiwan, welke nog niet hersteld is.

slechte voorraad computer chips

Oplossingen en verwachtingen

Iedereen wacht met smart naar hun elektronische producten maar is hiervoor dan een oplossing? Antwoord is simpel, nee! De verwachtingen zijn dat heel 2021 en begin 2022 de problemen met de chips blijft aanhouden. Inmiddels zijn er wel veel alternatieven gestart om deze situatie in de toekomst te voorkomen, maar deze laten tot diep in 2021 op zich wachten. Ook heeft de EU besloten om meerdere chipfabrieken te openen om de situatie in de toekomst te voorkomen.

Wat gaat de EU doen?

EU heeft gesloten om 20% van de chipmarkt in 2030 te produceren en hier de afhankelijkheid van de grote chipfabrikanten zoals Samsung en TSMC naar Europa te plaatsen. Wat houd dat dan in? Eigenlijk vrij simpel er zullen meer fabrieken zoals de Intel chipfabriek in Ierland verdeelt worden over Europa. Ook zal de GlobalFoundries fabriek in Duitsland verder worden uitgebreid. Door de Coronapandemie is EU wakkergeschut en zal zich gaan hardmaken om de toestroom van chips in de wereld te bevorderen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button