Black Friday 2022Black Friday 2022

Koper prijs

1. Actuele koper prijs in tabellen en grafieken

Koper prijs kan je op vele manieren weergeven. Dit omdat er ook verschillende koper prijzen zijn. Zo kennen we rood koper, hand gepeld koper of zelfs een koper messing. De prijzen die wij weergeven betreffende de actuele handelsprijzen van koper. Dit is vaak de lijndraad die gebruikt worden op de beurzen zoals in New York. Wil je meer informatie over de koper prijzen kan je verder lezen in dit artikel. 

 

Koper plaat onbewerkt

2. Over de prijsbepaling koper en verder in dit artikel

De koper prijs word bepaald door vraag en aanbod. Afgelopen 20 jaar zie je dat de vraag naar koper dan ook flink is toegenomen. De schaarste en de duurzaamheid van het product duwt dan ook de prijs flink omhoog.

Na een dieptepunt in 2015 op de LME (de Londense Metaalbeurs) is de aanvraag en de schaarste op de kopermarkt flink toegenomen. Waardoor de prijs per kilo gram koper flink is toegenomen. Dit kan je terugzien in bovenstaande grafiek. Met een actuele stand van de koper prijs rond de [hgf_exchangeprice] euro per Pound (0.454 Kilogram).

3. LME-handelsmarkt

koper bewerkt door machineWe kennen meerdere soorten; hand gepeld koper, rood koper (metalen pijpen), vertind rood koper, knip of beter gezegd gemend rood koper en de koper die het minste waard is op de handelsbeurs geel koper (messing).

De bovengenoemde koper prijs is gebaseerd op de duurste kopersoort namelijk hand gepeld koper. Hand gepeld koper is makkelijk om te smelten en is uitermate geschikt voor hergebruik. Hierin is dan ook het grootste vraag en aanbod op de LME-handelsmarkt.

4. Welke soorten zijn er?

De prijs word bepaald in verschillende soorten welke wij hier voor je opsommen. Van boven naar beneden zie je duidelijk welke kopertype het meeste waard is.

  • Hand gepeld koper
  • Rood koper
  • Vertind rood koper
  • Knip koper (rood)
  • Messing (geel koper)

4.1 Weetjes over koper

Nadat we in het noorden (nu bekend als Irak) opgravingen deden, is de conclusie dat er al 8700 voor Christus al gebruik werd gemaakt van koper. Later werden er in dezelfde regio ook opgravingen gedaan en lieten zien dat koper ook al werd gesmolten uit mineralen zoals malachiet en azuriet.

Wat later in de tijd rond 3000 voor Christus hebben Egyptenaren en de Chinese bevolking laten zien dat het ook gebruikt werd om brons te maken.

De Latijnse vertaling van koper is cuprum en is afgeleid van cyprium. De erst van Cyprus en dus in deze oudheid werd koper gewonnen op Cyprus.

De glans van koper word geassocieerd met godheid Aphrodite. In deze tijd werd voornamelijk koper gebruikt voor spiegels en later voor gereedschap.

Koper op rolOok in ons dagelijks leven zien wij veel koper producten terug komen denk hierbij aan geld, interieur artikelen (koper look) maar ook potten en pannen zijn trending.

In de tegenwoordige tijd praten we dan ook misschien meer over de kleur dan de handel van deze rijke metaalsoort. In het volgende hoofdstuk gaan wij meer in op de de koper prijs. De prijzen zijn vanaf 2000 tot aan 2020 te zien in het tabel met daarin genoemde verschillen per jaar.

5. Koper prijs in een tabel

In het onderstaande tabel heb je de koper prijs vanaf 2000 tot heden. Hierin kan je mooi zien wat de waarde van koper de afgelopen jaren heeft gedaan. Is deze metaal een goede investering? Wie zal het zeggen over de volgende 20 jaar.

Zoals je ziet is de vraag naar koper laatste jaren flink gestegen. Dit heeft alles te maken dat wij als consument koper steeds meer omarmen. De kleur, de stijl en vooral dat glimmende effect.

I live in the 20th century. I have copper rivets on my jeans.

Doordat we steeds meer gebruik maken van koper zal de koper prijs komende jaren alleen maar toenemen. Denk aan accu’s, robots maar ook in je spijkerbroek zie je koper terugkomen. Hierbij dan ook een leuke quote van David Maisel.

5.1 Hoe komt de koper prijs tot stand?

De prijs van koper wordt grotendeels beïnvloed door de gezondheid van de wereldeconomie. Dit komt door de wijdverbreide toepassingen in alle sectoren van de economie, zoals energieopwekking en -transmissie, bouw, fabrieksuitrusting en elektronica. Het basismetaal gezien als een betrouwbare voorlopende indicator. Een stijgende marktprijs duidt op een sterke economische gezondheid, terwijl een daling het tegenovergestelde suggereert.

Koper is tegenwoordig erg belangrijk, het metaal is de beste geleider van elektriciteit in niet-edelmetalen. Het wordt gebruikt in stroomkabels, generatoren, motoren en transformatoren. Koper wordt ook veel gebruikt bij de fabricage van elektronica en elektrische componenten. In huizen en gebouwen heeft koper zowel decoratieve als praktische toepassingen in leidingen en bedrading. Andere toepassingen zijn onder meer industriële machines, voertuigen en onze munten.

6. Productie landen

2019 KoperProductie
LandProductieDeel
Chili5.6 miljoen ton28%
Peru2.4 miljoen ton12%
China1.6 miljoen ton8%
Amerika1.3 miljoen ton6.5%
Congo1.3 miljoen ton6.5%
Australië960,000 ton4.8%
Mexico770,000 ton3.85%
Rest van de wereld6.07 miljoen ton30.35%
Totaal20 miljoen ton100%

Koper beweegt zich over de hele wereld in verschillende vormen zoals erts, ruw koper, geraffineerd koper en koperdraad. Chili en Peru zijn de grootste exporteurs van erts, terwijl China en Japan de grootste afnemers zijn. Zambia is de grootste exporteur van ruw koper terwijl Zwitserland de grootste afnemer is. Duitsland exporteert veelal koperdraad.

7. Conclusie koper prijs

In de afgelopen decennia, zo niet eeuwen, heeft koper geavanceerde producten ontwikkeld voor de consument en is één van metalen die niet meer uit ons leven weg te denken is. Van minerale ertsen tot afgewerkte producten koper heeft het allemaal. Grondstofprijs.com heeft geen financiële belangen bij het invloeden van de koper prijs en wil graag mensen informeren over grondstoffen.

Koperen plaat

Wat is er met de prijs van koper gebeurd in 2021?

In de tweede helft van 2021 zagen we al een lichte stijging van de koper prijs. Gedurende de maanden September en oktober van dit jaar is de prijs opeens heel veel gaan stijgen. Ook zien we dit jaar dat er meer vraag is dan aanbod. Wereldwijd wordt er steeds meer koper gebruikt, maar de productie opschroeven is zo eenvoudig niet. Doordat er schaarste ontstaat kunnen verkopers ook meer waar voor hun geld krijgen. Daarnaast kunnen consumenten en bedrijven die koper en andere metalen recyclen ook op een hogere prijs rekenen tegen het einde van 2021.

Dit kunnen we in 2022 verwachten

De vraag naar koper blijft groeien, maar het aanbod wordt niet groter waardoor de prijs het dak uit reist. Grondstoffen en energieprijzen zijn wereldwijd aan het stijgen door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dit zal dus ook indirect gevolg gaan hebben op kopers, staal en andere metalen. Deze worden immers meestal gesmolten en daar is veel stroom en/of gas voor nodig. Daarnaast is de productie niet tot nauwelijks op te schalen waardoor we ook het komende jaar nog gaan merken dat de prijs met tientallen procenten gaan stijgen. Voor kopers is dit nadelig, als verkoper kan het weer in je voordeel werken.

Bron
Yahoo Finance

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button