Koper prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Actuele koper prijs in tabellen en grafieken

Koper prijs kan je op vele manieren weergeven. Dit omdat er ook verschillende koper prijzen zijn. Zo kennen we rood koper, hand gepeld koper of zelfs een koper messing. De prijzen die wij weergeven betreffende de actuele handelsprijzen van koper. Dit is vaak de lijndraad die gebruikt worden op de beurzen zoals in New York. Wil je meer informatie over de koper prijzen kan je verder lezen in dit artikel.

Koper plaat onbewerkt

Over de prijsbepaling koper en verder in dit artikel

De koper prijs word bepaald door vraag en aanbod. Afgelopen 20 jaar zie je dat de vraag naar koper dan ook flink is toegenomen. De schaarste en de duurzaamheid van het product duwt dan ook de prijs flink omhoog.

Na een dieptepunt in 2015 op de LME (de Londense Metaalbeurs) is de aanvraag en de schaarste op de kopermarkt flink toegenomen. Waardoor de prijs per kilo gram koper flink is toegenomen. Dit kan je terugzien in bovenstaande grafiek. Met een actuele stand van de koper prijs rond de per Pound (0.454 Kilogram).

LME-handelsmarkt

koper bewerkt door machineWe kennen meerdere soorten; hand gepeld koper, rood koper (metalen pijpen), vertind rood koper, knip of beter gezegd gemend rood koper en de koper die het minste waard is op de handelsbeurs geel koper (messing).

De bovengenoemde koper prijs is gebaseerd op de duurste kopersoort namelijk hand gepeld koper. Hand gepeld koper is makkelijk om te smelten en is uitermate geschikt voor hergebruik. Hierin is dan ook het grootste vraag en aanbod op de LME-handelsmarkt.

Welke soorten zijn er?

De prijs word bepaald in verschillende soorten welke wij hier voor je opsommen. Van boven naar beneden zie je duidelijk welke kopertype het meeste waard is.

 • Hand gepeld koper
 • Rood koper
 • Vertind rood koper
 • Knip koper (rood)
 • Messing (geel koper)

Weetjes over koper

Nadat we in het noorden (nu bekend als Irak) opgravingen deden, is de conclusie dat er al 8700 voor Christus al gebruik werd gemaakt van koper. Later werden er in dezelfde regio ook opgravingen gedaan en lieten zien dat koper ook al werd gesmolten uit mineralen zoals malachiet en azuriet.

Wat later in de tijd rond 3000 voor Christus hebben Egyptenaren en de Chinese bevolking laten zien dat het ook gebruikt werd om brons te maken.

De Latijnse vertaling van koper is cuprum en is afgeleid van cyprium. De erst van Cyprus en dus in deze oudheid werd koper gewonnen op Cyprus.

De glans van koper word geassocieerd met godheid Aphrodite. In deze tijd werd voornamelijk koper gebruikt voor spiegels en later voor gereedschap.

Koper op rolOok in ons dagelijks leven zien wij veel koper producten terug komen denk hierbij aan geld, interieur artikelen (koper look) maar ook potten en pannen zijn trending.

In de tegenwoordige tijd praten we dan ook misschien meer over de kleur dan de handel van deze rijke metaalsoort. In het volgende hoofdstuk gaan wij meer in op de de koper prijs. De prijzen zijn vanaf 2000 tot aan 2020 te zien in het tabel met daarin genoemde verschillen per jaar.

Koper prijs in een tabel

In het onderstaande tabel heb je de koper prijs vanaf 2000 tot heden. Hierin kan je mooi zien wat de waarde van koper de afgelopen jaren heeft gedaan. Is deze metaal een goede investering? Wie zal het zeggen over de volgende 20 jaar.

Zoals je ziet is de vraag naar koper laatste jaren flink gestegen. Dit heeft alles te maken dat wij als consument koper steeds meer omarmen. De kleur, de stijl en vooral dat glimmende effect.

I live in the 20th century. I have copper rivets on my jeans.

Doordat we steeds meer gebruik maken van koper zal de koper prijs komende jaren alleen maar toenemen. Denk aan accu’s, robots maar ook in je spijkerbroek zie je koper terugkomen. Hierbij dan ook een leuke quote van David Maisel.

Hoe komt de koper prijs tot stand?

De prijs van koper wordt grotendeels beïnvloed door de gezondheid van de wereldeconomie. Dit komt door de wijdverbreide toepassingen in alle sectoren van de economie, zoals energieopwekking en -transmissie, bouw, fabrieksuitrusting en elektronica. Het basismetaal gezien als een betrouwbare voorlopende indicator. Een stijgende marktprijs duidt op een sterke economische gezondheid, terwijl een daling het tegenovergestelde suggereert.

Koper is tegenwoordig erg belangrijk, het metaal is de beste geleider van elektriciteit in niet-edelmetalen. Het wordt gebruikt in stroomkabels, generatoren, motoren en transformatoren. Koper wordt ook veel gebruikt bij de fabricage van elektronica en elektrische componenten. In huizen en gebouwen heeft koper zowel decoratieve als praktische toepassingen in leidingen en bedrading. Andere toepassingen zijn onder meer industriële machines, voertuigen en onze munten.

Productie landen

2019 KoperProductie
LandProductieDeel
Chili5.6 miljoen ton28%
Peru2.4 miljoen ton12%
China1.6 miljoen ton8%
Amerika1.3 miljoen ton6.5%
Congo1.3 miljoen ton6.5%
Australië960,000 ton4.8%
Mexico770,000 ton3.85%
Rest van de wereld6.07 miljoen ton30.35%
Totaal20 miljoen ton100%

Koper beweegt zich over de hele wereld in verschillende vormen zoals erts, ruw koper, geraffineerd koper en koperdraad. Chili en Peru zijn de grootste exporteurs van erts, terwijl China en Japan de grootste afnemers zijn. Zambia is de grootste exporteur van ruw koper terwijl Zwitserland de grootste afnemer is. Duitsland exporteert veelal koperdraad.

Conclusie koper prijs

In de afgelopen decennia, zo niet eeuwen, heeft koper geavanceerde producten ontwikkeld voor de consument en is één van metalen die niet meer uit ons leven weg te denken is. Van minerale ertsen tot afgewerkte producten koper heeft het allemaal. Grondstofprijs.com heeft geen financiële belangen bij het invloeden van de koper prijs en wil graag mensen informeren over grondstoffen.

Koperen plaat

Wat is er met de prijs van koper gebeurd in 2021?

In de tweede helft van 2021 zagen we al een lichte stijging van de koper prijs. Gedurende de maanden September en oktober van dit jaar is de prijs opeens heel veel gaan stijgen. Ook zien we dit jaar dat er meer vraag is dan aanbod. Wereldwijd wordt er steeds meer koper gebruikt, maar de productie opschroeven is zo eenvoudig niet. Doordat er schaarste ontstaat kunnen verkopers ook meer waar voor hun geld krijgen. Daarnaast kunnen consumenten en bedrijven die koper en andere metalen recyclen ook op een hogere prijs rekenen tegen het einde van 2021.

Dit kunnen we in 2022 verwachten

De vraag naar koper blijft groeien, maar het aanbod wordt niet groter waardoor de prijs het dak uit reist. Grondstoffen en energieprijzen zijn wereldwijd aan het stijgen door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dit zal dus ook indirect gevolg gaan hebben op kopers, staal en andere metalen. Deze worden immers meestal gesmolten en daar is veel stroom en/of gas voor nodig. Daarnaast is de productie niet tot nauwelijks op te schalen waardoor we ook het komende jaar nog gaan merken dat de prijs met tientallen procenten gaan stijgen. Voor kopers is dit nadelig, als verkoper kan het weer in je voordeel werken.

De interesse vanuit beleggers in beleggen in koper is door de jaren heen explosief toegenomen. Daar zijn verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de opkomst van groene energie. 

Voor heel wat hernieuwbare energiebronnen geldt immers dat er tot wel vijf keer meer koper voor is vereist in vergelijking met conventionele systemen. Dat geldt ook voor elektrische voertuigen.

 Voor deze auto’s geldt dat ze aanzienlijk meer koper bevatten in vergelijking met auto’s die rijden op benzine of diesel. Al deze verschillende zaken hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar koper sterk is toegenomen. Dat klinkt uiteraard als muziek in de oren van beleggers en investeerders.

Hoe kan je precies in koper beleggen?

In koper beleggen is mogelijk op verschillende manieren. In eerste instantie zou je bijvoorbeeld beleggen in fysiek koper kunnen overwegen. Wanneer je dat doet dien je er echter rekening mee te houden dat dit behoorlijk wat praktische uitdagingen met zich mee kan brengen.

 Wanneer je een behoorlijke investering wenst te doen zal je bijvoorbeeld behoefte hebben aan een opslagplaats die uiteraard ook op gepaste wijze moet worden beveiligd. Vergis je namelijk niet, koperdieven liggen nog steeds op de loer. 

Een veel veiligere manier van beleggen in koper is dan ook op het op papier te doen. Het belangrijkste risico waar je dan mee wordt geconfronteerd is het zogenaamde koersrisico. 

Beleggen in koper kan op verschillende manieren

Beleggen in koper op de beurs kan gebeuren op verschillende manieren. Zo kan je kiezen voor een belegging in futures, maar kiezen het merendeel van de investeerders voor losse, koper gerelateerde aandelen en speciaal daarvoor in het leven geroepen ETF’s.

 Als jij de voorkeur wenst te geven aan de aankoop van individuele aandelen zijn er verschillende mogelijkheden waar je daarvoor naar kan kijken. Denk hierbij concreet aan bijvoorbeeld:

 • Anglo American;
 • Barrick Gold Corp.; 
 • BHP Group; 
 • Glencore PLC; 
 • Nevmont Mining Corp.; 

Voor verschillende van de bovenstaande bedrijven geldt dat ze zich niet alleen maar bezighouden met koper. Dit geldt bijvoorbeeld voor Barrick  Gold Corp. Door te investeren in dit aandeel ga je dan ook investeren in edele metalen zoals goud. 

Let wel, als je kiest voor een individuele investering in koperaandelen word je uiteraard wel ook geconfronteerd met het bedrijfsrisico. Komt de onderneming in zwaar weer terecht? Dan zal dat ook de koers van jouw belegging beïnvloeden.

Waarom beleggen in een koper ETF?

Niet alleen voor investeren in zilver, maar ook voor beleggen in koper geldt dat je ook kan kijken in de richting van een ETF. Voor verschillende ETF’s geldt dat ze de koperprijs één-op-één volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

 • De WidsomTree Copper ETF;
 • De Global X Copper Miners ETF;

Voor laatst genoemde geldt dat je als belegger in één klap belegt in maar liefst 39 verschillende bedrijven die actief zijn in de koperproductie. Op deze manier wordt er een aantrekkelijke spreiding gerealiseerd tussen verschillende bedrijven waardoor jouw beleggersrisico toch enigszins afneemt. 

In ieder geval, wil jij graag in koper beleggen? Dan mag het duidelijk zijn dat er op de markt voldoende mogelijkheden zijn terug te vinden om dat te doen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Bron
Yahoo Finance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button