Zorgen om recessie beïnvloeden de kopermarkt

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Welke factoren beïnvloeden de kopermarkt op dit moment?

De koperprijs daalde naar het laagste niveau sinds eind mei en is nu rond de $8.000 per ton. Er zijn verschillende factoren, die impact hebben op die prijsdaling.

De zorgen over een mogelijke recessie door renteverhogingen en een verzwakkende economie leggen het meeste druk op de kopermarkt.

De vrees voor een zwakkere vraag wordt versterkt door de sterke dollar, waardoor koper duurder wordt voor handelaren met andere valuta.

De huidige neergang in de markt beïnvloedt ook andere (edel)metalen, zoals aluminium, zink, tin, goud, zilver en platina. Ze staan allemaal onder druk.

De zorgen over een wereldwijde recessie blijven de koperprijs naar beneden duwen. China is de grootste markt en lijkt ontzettend te vertragen. De vertraging zit in niet-uitgevoerde infrastructuurprojecten en in structurele uitdagingen op de vastgoedmarkt.

Wereldwijd zijn er bovendien problemen in belangrijke economieën zoals Duitsland en Frankrijk. Tegelijkertijd worden de Verenigde Staten geconfronteerd met toenemende staatsschulden.

Het risico op een recessie blijft dus in zijn algemeenheid hoog en de vraag naar koper groeit niet snel. Dit heeft een negatief effect op de kopermarkt.

Is de neerwaartse trend van koper onstuitbaar?

De koperprijzen bevinden zich in een neerwaartse spiraal. We zijn op weg naar een vierde opeenvolgende dalingssessie.

Naast zorgen over recessies wordt deze druk ook veroorzaakt door toenemende voorraden en een krachtige dollar, terwijl de handelsvolumes laag blijven door de vertraging van topconsument China.

Daarnaast speelt ook dat dalingen worden aangedreven door kortingsjagers. Bezorgde metaalhandelaren geven aan dat de prijs kwetsbaar blijft en op elk moment kan breken.

Een technische analyse van dag grafieken wijst op aanhoudende druk op de koperprijs in de nabije toekomst.

Analisten voorspellen echter dat de sector op de lange termijn mogelijk naar een aanbodtekort evolueert, met een verwachte jaarlijkse vraag van 36,6 miljoen ton in 2031 tegenover een aanbod van 30,1 miljoen ton.

Wat betekent dit voor investeerders?

Voor investeerders in de metaalmarkt vormt de voortdurende neerwaartse trend van de koperprijs een belangrijk signaal.

De combinatie van zorgen over een mogelijke wereldwijde recessie, versterkt door renteverhogingen en economische uitdagingen in belangrijke markten zoals China, Duitsland en de V.S., wijst op aanhoudende druk op de vraag naar koper.

Er is bovendien risico op verdere prijsdalingen. Investeerders moeten daarom alert blijven op deze ontwikkelingen en overwegen hun posities aan te passen in lijn met de evoluerende economische omstandigheden en marktdynamiek.

De volatiliteit in de metaalmarkt vraagt om een nauwgezette strategie en aandacht voor wereldwijde economische indicatoren om weloverwogen beslissingen te nemen in deze uitdagende marktomstandigheden.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button