Metalen

De prijs van aluminium blijft dalen

De prijs van aluminium blijft dalen

De prijs van aluminium blijft dalen

De prijs van aluminium ligt momenteel op €2,37 per kilo volgens de LME (metaalbeurs in Londen). We zien al een aantal maanden dat de prijs hiervoor vooral aan het dalen is. Wat de reden hiervoor is dat is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk zijn er genoeg aanbieders van deze grondstof. In Maart was de prijs op zijn hoogst en toen koste een kilo €3,66. Aan het begin van het jaar was hij nog €2,53 per kg en daar is hij vandaag de dag zelfs nog onder gedoken.

Echter verwachten wij wel dat de prijzen de komende maanden zomaar kunnen stijgen. In Nederland gaat Aldel een van de grootste producenten van de Nederland de productie stil leggen. Het bedrijf staat er namelijk niet zo goed voor en dat is ook niet gek met stijgende energieprijzen. Ze doen nu een noodkreet en gooien de fabriek in de waakvlamstand. Eind vorig jaar werden 120 mensen gedwongen ontslagen en het ziet er naar uit dat ze ook dit jaar weer moeten krimpen. Het bedrijf heeft dit nog niet bevestigd, maar het ziet er niet goed uit.

Wat gebeurd er in ons land?

De dalende prijs voor aluminium zorgt ervoor dat meerdere fabrieken in Nederland de waakvlamstand in moeten zetten. Dit betekend dat zij voor onbepaalde tijd weinig tot niets produceren. Sinds vandaag is dat het geval bij Aldel in Delfzijl, maar ook Nystar in budel heeft dit eerder al ingezet. We zijn niet de enige die getroffen worden hierdoor, want ook in Noorwegen zet producent Yara de productie zo goed als stil.

Momenteel is het voor de bedrijven namelijk niet rendabel om deze grondstof te produceren. De kosten voor stroom en gas zijn zo hoog dat het meer kost als dat het oplevert. We zien dit probleem ook in andere landen binnen en buiten de EU.

Volgens analisten van Scope zou dit gaan betekenen dat de prijs op korte termijn omhoog moet. Al in meer als 10 landen is het een feit dat energie zo duur is geworden dat het bedrijven alleen maar meer geld kost. Het zal dus niet uitgesloten zijn dat meerdere bedrijven dicht gaan. Hierdoor gaat het aanbod krimpen en dat kan zomaar betekenen dat de aluminiumprijs de komende tijd flink veel duurder gaat worden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button