Nieuws

Gasprijs weer met meer als 25% gestegen in 1 week tijd

Gasprijs weer met meer als 25% gestegen in 1 week tijd

Gasprijs weer met meer als 25% gestegen in 1 week tijd

De Gasprijs is deze week weer gestegen en niet zo’n beetje maar met 25,5 %. Vandaag sloot hij namelijk af op de beurs voor €306,- per megawattuur. Eerdere deze week zagen we al een flink stijging, maar vandaag is het helemaal uit de pan gerezen. Dit heeft niet alleen te maken met de grotere vraag, maar ook met de koers van de dollar en uitgestelde leveringen van LNG. Het was namelijk zo droog in Europa dat het bijna niet geleverd kon worden. Inmiddels is het iets minder, maar dit heeft wel voor extra kosten gezorgd.

Daarnaast is er ook nog slechts nieuws uit Noorwegen gekomen. De grootste leverancier van LNG gaat komende maand minder kunnen leveren. Een leuke feitje om te weten is dat Noorwegen nu een grotere leverancier van gas in Europa is als Rusland. Echter hebben zij zo snel moeten opschalen dat ze nu te maken hebben met he nodige onderhoud. Dit is blijven liggen door de uitbraak van de oorlog en dat zal dus toch nu een keer moeten gebeuren.

Wat is de oorzaak

De gasprijs stijgt niet alleen door het onderhoud in Noorwegen, maar ook in Rusland wordt er onderhoud gepleegd worden aan de Nordstream 1. Deze wordt een paar dagen afgesloten en daarnaast ligt de toevoer vanuit deze leiding al een paar maanden lager. Gemiddeld brengt deze pijpleiding al maanden niet meer als 20% van de capaciteit en dat is gewoon veel te weinig. Daarom is eerdere deze week al bekend geworden dat Duitsland de thermostaat omlaag gaat draaien en dat het licht van veel winkels ‘snachts donker moet zijn. Eventueel wordt dit project nog uitgebreid als het niet voldoende bespaard. Het was best spannend vandaag want het gas stond even op €374,- per megawattuur, maar op laatste moment zakte dit tot €306,-.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button