Aluminiumprijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Aluminium grafieken en tabellen

Aluminium behoort tot de basismetalen. Doordat beleggers nu goedkoop aluminium kunnen inkopen en langzaam vrijgeven, betalen ondernemers hogere inkoopprijzen. De markt is echter dagelijks in beweging, waardoor de aluminiumprijs dagdagelijks kan veranderen.

Aluminium buizen

Hoe komt de aluminiumprijs tot stand?

Wereldwijd heeft de aluminiummarkt te maken met een grotere vraag als aanbod. Dit heeft een negatief effect op de prijs. Volgens een analyse van de ING kan deze prijsdrukking nog een poosje aanblijven.

Door de lagere aluminiumprijzen, valt er ook veel productie stil. Kijkend naar de wereldeconomie, is er een positief effect van de markt in China zichtbaar. Oftewel: de Chinese economie lijkt voorzichtig op te krabbelen uit het tijdperk van voor Covid. 

Daarnaast bieden centrale banken uit de VS, China en Europa ook support. Dit komt de marktwerking ten goede. De aluminiumprijzen zullen zich herstellen, zo is de verwachting van financiële experts. Naast vraag en aanbod is de marktwerking en wereldeconomie van invloed op de hoogte van de aluminiumprijs.

Hoe nu de precieze aluminiumprijs tot stand komt? Deze wordt genoteerd aan de Londen Metal Exchange. Ook wel afgekort als LME. De prijs daar vormt de basis voor prijscalculaties die ondernemingen die aluminium verwerken in hun producten overnemen. 

Het is goed om te weten dat de LME aluminium berekend in de prijs van US dollars per 1000 kg. LME noemt dit de ‘settlement price’. Deze officiële verkoopprijs vormt de basis voor contracten.

Aluminium op rol in fabriek

Productielanden van aluminium

Koploper in de productie van aluminium is China. Maar liefst 3,9 miljoen ton aluminium produceerde het Chinese bedrijf in 2017. Hiermee laat China andere productielanden ver achter zich. In China wordt veel gebruik gemaakt van de stof aluminium. De Chinese markt is sterk op aluminium ingericht. 

Van frisdrankblikjes tot auto’s en alles er tussen in. De Chinese overheid geeft een hoge subsidie op het produceren van aluminium. Dit werkt positief op de vraag naar de productie van aluminium in China.

Het derde grootste land dat aluminium produceert is Australië. Australië heeft een groot voordeel ten opzicht van andere productielanden. In het binnenland worden de grootste hoeveelheden erts wereldwijd aangetroffen. 

Door de erts kan Australië een enorme hoeveelheid aluminium produceren. En dat levert Australië een enorm voordeel op ten opzichte van productieland 2, Rusland.

Er was een tijd waarin Rusland het grootste land was waar aluminium geproduceerd werd. Tegenwoordig is Rusland nog steeds een grote speler op de productiemarkt. In 2014 produceerde Rusland 3,500 duizend ton aluminium. 

Mede doordat aluminiumbedrijf United Company Rusal tal van aluminiumondernemingen aanstuurt, is er in Rusland een bloeiende productie van aluminium. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 foliewalsen en 6 aluminiumsmederijen in Rusland. Dit biedt een enorme werkgelegenheid voor de inwoners.

Weetjes over aluminium

Aluminium is het enige materiaal wat onbeperkt gerecycled kan worden, zonder dat het aan kwaliteit inlevert of afbreekt. Daarbij is het ook nog eens snel en gemakkelijk recyclebaar. Daarmee past dit metaal helemaal in een duurzame toekomst.

Per minuut worden er dagelijks 105.800 blikjes aluminium gerecycled. Amerika doet hier goed aan mee. Dit land recyclede vorig jaar zoveel aluminiumblikjes dat het voldoende was om 8 keer naar de maan heen en terug te reizen.

Aluminium is geen stof die uit de grond opgegraven kan worden. Aluminium wordt uit de grondstof bauxiet gewonnen. In bauxiet zit onder aluminiumoxide. Uit dit witte poeder wordt aluminium gemaakt.

De bijnaam van aluminium is ook wel de ‘Koning onder de metalen’. Vroeger was het winnen van aluminium uit bauxiet namelijk een lastige klus. Het is in de 19e eeuw zo een tijd geweest dat aluminium het meest waardevolle metaal was. Nog waardevoller als goud of zilver. 

Een voorbeeld uit de geschiedenis is Napoleon. Deze gaf alleen aan zijn belangrijkste gasten eten op aluminium borden. Doordat het productieproces nu een stuk eenvoudiger is, is de aluminiumprijs ook stukken goedkoper als eerst.

Momenteel is aluminium het meest voorkomende metaal op de wereld. Naar schatting zou 8 % van de aardkorst uit aluminium bestaan. Economisch gezien is aluminium een onmisbaar metaal. Aluminium is licht, slijtvast en bestendig tegen corrosie ( uitzondering hierop is spanningscorrosie ) 

Ook in huishoudapparaten, kampeeruitrustingen, als antennes, in constructiebouw ( denk aan kozijnen en deuren ) bouwsteigers, ladders, meubels en zelfs als kleurstof in voeding komt aluminium voor. Aluminium is veelzijdig in gebruik. 

In de productie van Tesla’s wordt ook veel aluminium gebruikt! Aluminium heeft als eigenschap dat een goede geleider is. Het kan zo in contact komen met een krachtige magneet en in zijn eigen zwerfstroom opwekken. Het gevolg is dat het een tegengesteld magnetisch veld kan opwekken. 

Doordat het niet vonkt en zich gemakkelijk vormt, werkt de auto industrie graag met dit metaal. Ook in de vliegtuig en ruimtevaartindustrie wordt er in grote hoeveelheden aluminium gebruikt. De aluminiumproductie blijft groeien en er zal altijd vraag naar blijven.

Historie van aluminium

In de oudheid gebruikte men aluin in de medische wetenschap. Zo werden bloedingen gestelpt met hulp van aluin. Verder is er melding De ontdekking van aluminium komt Humphry Davy toe. Davy ontdekte in 1807 dat uit aluminiumoxide aluminium gewonnen kon worden. 

De productie was alleen nog niet geheel gelukt. I8 jaar later, in 1825, bereidde Hans Christiaan uit aluminiumchloride en kaliumamalgaam een onzuivere vorm van aluminium. 

Hiermee luidde het een tijdperk in van hoge aluminiumprijzen. Het proces en winnen van aluminium was een tijdrovende en grote klus. Pas in 1886 werd de productie van aluminium op grote schaal mogelijk. Dit komt door heet Hall-Héroult proces. 

Welke beurs wordt aluminium verhandeld

De prijs van het aluminium wordt vastgesteld op de beurs van de non-ferro metalen. Deze zit in Londen. De volledige naam van deze beurs is de London Metal Exhange. Voor kopers en bieders is deze ook bekend onder de afkorting LME.

Aluminium en de toekomst

De toekomst is altijd lastig te voorspellen. Kijkend naar de wereld zien we wel dat aluminium overal aanwezig is. Door de goede recyclebaarheid van het materiaal is het ook nog eens duurzaam. Daarnaast zijn we er door de jaren heen in geslaagd om het productieproces stukken sneller en eenvoudiger te laten verlopen. 

De verwachting is dat aluminium een metaal is wat in de toekomst ook nog steeds op grote schaal gebruikt zal worden. 

Aluminium

Een terugblik op de aluminiumprijs van 2021

In 2021 hebben we gezien dat de prijs van aluminium voor het eerst sinds 2008 op zo’n hoog niveau is komen te staan. Dit ging om een stijging van net geen 2 procent. Echter merkte we al vanaf April dat de prijs goed aan het toenemen was. 

Daarna zijn de grondstofprijzen even gedaald, maar dit was slechts van korte duur. In heel 2021 is deze grondstof zelfs 90% duurder geworden. De grootste oorzaak was de coup in Guinee. Zij maken de grondstof bauxiet waar uiteindelijk weer aluminium van wordt gemaakt.

Dit gaat de komende tijd gebeuren

Onlangs heeft de ING een onderzoek gedaan naar de aluminium prijs en wat ons te wachten staat in 2022. Uit dit onderzoek blijkt dat zij verwachten dat het nog zeker 8% gaat stijgen dit jaar. Natuurlijk zijn de getallen relatief, want we hebben pas net het eerste kwartaal afgesloten. 

Echter kan het zomaar eens zijn dat dit percentage nog een stuk hoger gaat worden. Dit heeft met name te maken met de stijgende prijzen voor energie. Aluminium moet namelijk van bauxiet gemaakt worden en hier is aardig wat stroom voor nodig. 

Aluminium komt vooral uit China en we zien daar steeds meer aanbod problemen ontstaan. Dit komt omdat bij enkele besmettingen een stad al op slot gaat wegens corona. En dat zorgt er weer voor dat sommige fabrieken ook noodgedwongen moeten sluiten. 

Ook hopen de Chinese fabrieken dat zij gecompenseerd gaan worden voor de hogere lasten die zij hebben, maar het is nog niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button