Nieuws

De prijs van tarwe in 2023

De prijs van tarwe in 2023

De prijs van tarwe in 2023

Na een turbulent jaar is de prijs van tarwe in 2023 op 14-1-2023 €295,- per ton. In het tweede kwartaal van 2022 zagen we de tarweprijs flink omhoog schieten. Sinds eind december is hij aan het dalen en sinds Januari van dit jaar is hij ook echt onder de €300,- gekomen. Dit is nog steeds hoog, maar niet te vergelijken met de 400 euro die je betaalde in Mei 2022. De experts hebben wat dat betreft toch nog wel hoop voor 2023. Als de prijs van tarwe rond de €270,- per ton zit dan zitten we weer op een normaal niveau.

Bovendien komt de daling die er nu gaande is door meerdere factoren. Een daarvan is dat de graandeal ervoor zorgt dat Oekraïne deze grondstof naar het buitenland kan exporteren. Samen met Rusland zijn zij immers top 10 spelers op dit gebied en heel de wereld is hier dus van afhankelijk. Echter zijn er weer meer spanningen en aanvallen, waardoor het zomaar kan zijn dat de prijs in de zomer weer gaat stijgen. Nu er verschillende steden gebombardeerd worden zullen er ook veel tarwevelden verdwijnen en de impact hiervan kun je niet voorspellen. Dit kun je alleen zien op het moment dat dat gebeurd.

Welke factoren kunnen nog invloed hebben op de prijs ?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van tarwe kunnen beïnvloeden. Een van de belangrijkste is toch wel de oorlog in Oekraine. Als dit nog verder gaat exploderen met bombardementen dan kunnen we dit jaar wellicht nog een stijging vaan verwachten van minimaal 5 tot 15 %. Het is nog niet zover, maar de experts houden hier wel al rekening mee. Daarnaast zien we ook door de klimaat veranderingen dat de oogst in bijvoorbeeld Zuid Amerika een stuk lager is. Ook zij behoren tot de top 10, dus dit moet niet verder terug uitgaan.

Daarnaast zien we ook op de buitenlandse markt (Amerikaanse beurs) nu al een lichte stijging. Dit komt omdat zij de prijzen baseren op datgene wat is ingezaaid. Zij zien dat Rusland en Oekraïne een stuk minder zaad hebben gebruikt en daardoor is er dit jaar ook een lagere opbrengt. Je kunt dit zien als vooruitlopen op de zaak, maar in principe is het ook wel een realistisch beeld. Echter kan dit wel een einde betekenen voor de dalende prijs. Blijf daarom ons blog volgen, want wij houden de actuele tarweprijzen voor je in de gaten.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button