Nieuws

Graanprijs blijft oplopen door spanningen Rusland – Oekraine

Graanprijs blijft oplopen door spanningen Rusland - Oekraine

Graanprijs blijft oplopen door spanningen Rusland – Oekraine

Het gaat niet lang meer duren of wij gaan het allemaal merken dat de graanprijs fors omhoog gaat. Experts verwachten dat aankomende maand de prijzen voor brood en meel al met 30% gestegen zullen zijn. Veel mensen denk dat graan en tarwe voornamelijk in ons eigen land gewonnen zijn. Echter blijkt in de praktijk dat wij juist afhankelijk zijn in heel de Europese Unie van Oekraïne en Rusland voor ons graan. Daarnaast zul je dit ook gaan merken bij producten zoals zonnebloemolie en bier. Deze worden immers ook veel van graan of tarwe gemaakt

Welke stijging van de graanprijs kunnen wij nog verwachten?

We zitten inmiddels als meer als 20 dagen met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de graanprijs is al veel gestegen. Aangezien er nog steeds geen staak het vuren is bereikt zal ook de komende tijd de prijs nog ontzettend blijven oplopen. Daarnaast lopen de tractoren die dit oogsten ook niet op water. De stijgende brandstofprijzen in combinatie met de oorlog zorgen ervoor dat het allemaal een stuk duurder gaat worden dit jaar. Dit wordt uiteindelijk allemaal aan de consument doorberekend. En de verwachting is dat het dan ook nog maar een paar weken gaat duren voordat wij dit gaan merken.

Waarschuwing van de brancheorganisatie

Vandaag lazen wij een bericht dat door de stijgende graanprijs het zomaar kan zijn dat we aankomende maand zonder zonnebloemolie gaan zitten. Ook zijn producenten steeds meer op zoek aan het gaan naar alternatieven hiervoor. Denk hierbij aan rijst of lijnzaad olie dat niet alleen gezonder is, maar ook nog eens milieuvriendelijker. Doordat de bedrijven over gaan stappen op andere producten voor de productie van zonnebloemolie zullen wij de komende weken / maanden het even zonder dit product moeten doen. Dit komt omdat het ook nog eens allemaal opnieuw verpakt moet worden en de etiketten moeten ook veranderd worden.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button