Tarwe prijs

Tarwe is een grondstof welke we uiteraard allemaal kennen als voedingsstof. Het heeft een eeuwenoude geschiedenis en staat op de tweede plaats (na rijst) van de belangrijkste granen ter wereld. Er zijn een aantal belangrijke kenmerken met betrekking tot groeivermogen, verwerking, houdbaarheid en beleggingen die te maken hebben met tarwe. We lichten ze toe in dit artikel.

Actuele koers van Tarwe

De actuele koers van tarwe is terug te zien in bovenstaande grafieken. Deze worden dagelijks bijgewerkt, zodat je direct de laatste informatie terug kunt vinden. Waar we het verder over gaan hebben, lees onderstaand overzicht.

1. Wat is tarwe precies?

Tarwe is een graansoort. Zo zijn meel en bloem een product gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in heel veel verschillende soorten producten, zoals brood, pannenkoeken, pasta, couscous. Maar er zijn ook nog eens verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe.

Een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen zijn de volkoren tarwe. Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen tarwe tot zich nemen, omdat het gluten bevat. Bron: Voedingscentrum

Tarwe veld met blauwe lucht

2. Welke voordelen biedt tarwe?

Tarwe heeft een aantal belangrijke voordelen, waardoor dit graansoort tot de tweede grootste speler van de wereld is. Het bezit bijvoorbeeld het vermogen om zeer snel te groeien in een breed spectrum van diverse omgevingen. Ook de lange houdbaarheid werkt in zijn voordeel. Net als de voedingswaarde en eiwitgehalte die beide erg hoog zijn.

3. Tarwe in vergelijking met andere graansoorten

Tarwe wordt net als bijvoorbeeld maïs niet alleen gebruikt in onze voedselketen, maar ook als biobrandstof. Qua eten vindt je tarwe terug in bijvoorbeeld pizza’s, pasta’s, brood etc. De hoeveelheid tarwe die wordt geproduceerd gebruikt de voedselindustrie ongeveer 58% van de totale tarweproductie. Een groot deel van de geproduceerde tarwe wordt gebruikt voor het maken van bio brandstoffen of andere derivaten die bestemd zijn voor de industrie.

Als we tarwe vergelijken met rijst, dan heeft het veel minder arbeid en water nodig om te groeien. Landen die een onderhoudsarme oplossing zoeken om hun bevolking van voedsel te voorzien, kiezen daarom ook graag voor tarwe.

Er is wel iets interessants aan de hand met tarwe. Er is momenteel een verschuiving aan de gang, met betrekking tot de afname van tarwe. Door de opkomst van ethanol hebben veel boeren de voorkeur gegeven om maïs te telen, in plaats van tarwe. Het gevolg hiervan kan de komende jaren gaan leiden tot tekorten en uiteraard hogere prijzen.

4. Investeren in tarwe

Vanuit het perspectief van investeren in tarwe zit er een belangrijke eigenschap aan dit voedsel. Namelijk dat het in staat is om een bevolking op lange termijn te voeden. Net als bij andere grondstoffen, zijn tarweproducten aantrekkelijk voor beleggers om hun portefeuille mee te verbreden. Wanneer bijvoorbeeld de inflatie stijgt, dan stijgen ook de prijzen van grondstoffen zoals tarwe.

Conclusie hiervan is dat wanneer inflatie andere beleggingen kan verkleinen, helpt het aan de andere kant om grondstofsectoren te stijgen in waarde. En door het wereldwijde gebruik van tarwe, maakt het een aantrekkelijke inflatie hedge*.

* Inflatie hedge = een investering van activa die niet gevoelig zijn voor c.q. hun waarde behouden in tijden van inflatie. Denk hierbij aan natuurlijke hulpbronnen, bepaalde grondstoffen en edelmetalen. Bron: De financiële begrippenlijst

4.1 Hoe te investeren in tarwe grondstoffen?

Tarwe productielanden

In tegenstelling tot veel andere grondstoffen die maar in een paar landen worden gedomineerd, zijn tarweproducenten over de gehele wereld terug te vinden. De grootste spelers in tarwe zijn onder andere China en India. Maar ook landen als Canada en Duitsland beschikken over een grote capaciteit aan tarweproductie.

Bron: Amerikaanse ministerie van Landbouw

4.2 Belangrijk om te weten; hoe wordt tarwe gemeten?

Ga je investeren in tarwe? Dat is het goed om te weten hoe dit grondstof product wordt gemeten. Voor investeringen en boekhoudkundige doeleinden dan wordt er gemeten in bushel. Een bushel bevat ongeveer 60 pond tarwe. Het gaat dus niet om grammen of kilo’s, maar over bushels. Deze maateenheid is specifiek voor de graanmarkt. Het vertegenwoordigt ongeveer 27,21 kilo tarwe.

Er is nog een belangrijk kenmerk in de handel van tarwe. Namelijk dat de notering niet in Amerikaanse dollars, maar in Amerikaanse centen worden weergegeven.

4.3 Wat is het voordeel van handelen in tarwe?

Waarom veel handelaren tegenwoordig naar de tarwemarkt trekken, is de stijgende lijn die we zien met betrekking tot de grondstofprijs. Als we naar de geschiedenis van de tarweprijzen kijken, zien we dat de algemene trend is dat het op lange termijn goed blijft gaan, maar dat de markt wel een paar bijzondere fases heeft doorgemaakt.

Van 1999 tot 2005 bleven de tarweprijzen ongeveer stabiel rond de 300 cent per bushel. Maar plotseling kwam er een groei in deze markt en bereikte tarwe de ongekende stijging in 2008 van 1334 cent per bushel.

Deze bovenstaande periode werd onmiddellijk gecorrigeerd door een daling dit stopte op 500 cent per bushel. De reden waarom dit hoogtepunt op tarwe tot stand kwam heeft men toegeschreven aan de plotselinge industriële interesse voor deze natuurlijke grondstof. Bio-ethanol was tot stand gekomen.

5. Indicatoren welke gevolg hebben voor de tarwe prijs

Er zijn een paar indicatoren die helpen richting te geven in het inschatten van de komende prijzen van tarwe. Deze gegevens helpen tarwehandelaren om marktrichting en de trend in te schatten voor de midden- tot lange termijnvisie. De punten die de prijs van tarwe het meest bepalen zijn:

  • Klimatologische omstandigheden
  • Vraag en aanbod (net als alle andere grondstof prijzen)
  • Het commerciële beleid van productie- en afname landen (import, export, belastingen etc.)
  • Voorraad niveaus (te vergelijken met aanvoer- en productiecijfers)
  • Ontwikkeling van wereldbevolking

6. De volatiele markt van tarwe

De meest actieve maanden van levering van tarwe zijn omtrent maart, mei, juli, september en december. Naast sojabonen is tarwe een vrij volatiele markt met een groot dagelijks aanbod. Omdat het zo veel wordt gebruikt – wereldwijd – kunnen er dagelijks schommelingen te zien zijn.

Tarwe blijft een natuurproduct. En hoewel de tarwehandel een volatiele markt blijkt te zijn, is het product ook afhankelijk van weersinvloeden. Zo zien we dat droogtes en natuurrampen grote schade kunnen aanbrengen aan landerijen en voorraden en de prijzen kunnen doen stijgen.

7. Kenmerken wanneer je gaat handelen / investeren in tarwe

Tarwe is een belegging die veel inspanning vergt. Met name wanneer het voor de korte termijn gaat. Het is een belegging die je goed in de gaten moet houden. Wanneer je dus niet constant de beurs in de gaten wilt houden, dan is tarwe wellicht geen goede belegging voor je.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de diverse grondstofprijzen? Volg dan de actuele goudkoers, zilver, brons, koper en platina koers.

Tarwe oogsten

Zo zag 2021 eruit

In 2021 zagen we de tarwe prijs al gedeelte stijgen naar een nieuw record van €300,- per ton. Als we kijken naar de gegevens van Januari 2021 is dat een groot verschil. Toen bedroeg de prijs €175 per ton en we kunnen dus bijna over een verdubbeling spreken. In het afgelopen jaar is het klimaat ernstig veranderd en dat merken de boeren die dit product telen dan ook erg goed. Zo duurde het niet alleen langer voordat ze het product konden oogsten, maar ook hadden ze kleinere opbrengsten. Vooral in West-Europa en de Verenigde staten viel dit tegen. We hopen maar dat 2022 een stuk beter gaat worden!

De ontwikkelingen van de tarwe prijs in 2022

Vorig jaar zagen we al recordbedragen voor de prijs van tarwe verschijnt, maar dit jaar slaat alles. Diverse soorten tarwe komen namelijk uit Oekraïne waar het nu oorlog is. Hierdoor gaan er voorraden verloren. Daarnaast zijn veel mensen vertrokken waardoor het zaaien van de velden niet gebeurd is. Inmiddels sinds we al op een prijs €410,- voor een ton. Dit was vorige maand nog €375, wat ook al aan de hoge kant is. Gelukkig zien we wel dat de leveringscontracten die bedrijven aan willen gaan tot 2023 een stuk goedkoper zijn. Hiervan komt de prijs op ongeveer €310,- uit. De oorlog is nog niet voorbij, dus dit kan ook zomaar nog eens de andere kant opgaan. Maar vooralsnog zijn dit de gegevens die recent bekend gemaakt zijn.

Liveblog: Tarwe prijs in Nederland September 2022

04-10-2022: De tarwe prijs is vandaag flink gestegen naar €330,- per ton. Een mogelijke oorzaak daarvan is de spanning die er nu tussen Rusland en de VS zit.

02-10-2022: Vandaag ligt de tarweprijs op €316,- per ton.

30-09-2022: Wederom een lichte stijging ten opzichte van woensdag in de tarwe prijs. Momenteel betaal je €316,50 per ton.

28-09-2022: De tarwe prijs is weer iets gestegen deze week en je betaald momenteel €316,- per ton.

26-09-2022: De nieuwe cijfers van de tarwe prijs worden nog verwacht. Momenteel is bij ons geen stijging of daling bekend. We blijven het in de gaten houden!

24-09-2022: Aanstaande maandag maken we de nieuwe tarwe prijs voor deze week bekend. Het gaat om het startbedrag waarmee de beurs dan opent.

22-09-2022: Vandaag starten we voor het eerst ons blog over de tarwe prijs. Momenteel ligt de prijs op €310,-. Hiermee is hij op dezelfde stand geëindigd als vorige week vrijdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button