Tarwe prijs

Bekijk alle live koersen op Etoro

Open in een paar stappen jouw Etoro account. 

Inhoudsopgave

Hoe kan je beleggen in tarwe?

De fluctuaties die duidelijk worden wanneer je de tarweprijs grafiek bekijkt hebben ervoor gezorgd dat beleggers steeds meer interesse zijn gaan vertonen in tarwe als investeringsproduct. 

Dat ligt een beetje in de trend met de sterk toegenomen populariteit van allerhande grondstoffen uit verschillende segmenten van de markt. Het is dan ook zo dat niet alleen beleggen in tarwe kan rekenen op een aanzienlijke populariteit, dat kan eveneens worden gezegd van bijvoorbeeld koffie en maïs, maar ook investeren in cacao wordt stelselmatig populairder.

Wil je graag beleggen in tarwe? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er hiervoor verschillende mogelijkheden bestaan. In eerste instantie kan je hiervoor kijken in de richting van diverse individuele aandelen die op de markt beschikbaar zijn. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan:

  • Glencore; 
  • Bunge; 
  • ADM;

Wat maakt beleggen in tarwe potentieel risicovol?

Ondanks het feit dat beleggen in tarwe de voorbije jaren steeds populairder is geworden kan er worden vastgesteld dat er toch ook een zeker risico aan verbonden is. Voor tarwe geldt namelijk dat ze als grondstof over een aanzienlijk volatielere koers beschikt in vergelijking met andere mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden. De volatiliteit van tarwe kan dan ook een beetje worden vergeleken met deze van grondstoffen als mais en koffie, maar ook met het koersverloop van cacao. 

Investeren in deze verschillende grondstoffen zorgt er dan ook voor dat je best wat (extra) volatiliteit toevoegt aan je portefeuille. Kan je daarmee leven? Dan kan beleggen in tarwe ook zomaar een interessante meerwaarde voor je portefeuille met zich meebrengen. 

De belangrijkste reden waarom er bij beleggen in tarwe sprake is van zoveel volatiliteit heeft te maken met het feit dat het risico bestaat op een misoogst. Voor tarwe geldt dat ze een eenjarig gewas is wat ervoor zorgt dat ze elk jaar opnieuw wordt ingezaaid. Zowel een mislukte oogst als geopolitieke spanningen kunnen ervoor zorgen dat de waarde van tarwe sterk wordt beïnvloed.

Investeren in tarwe, wat zijn de mogelijkheden?

Zou je graag willen investeren in tarwe? Dan zal je tot de vaststelling komen dat dit op een vergelijkbare manier kan gebeuren zoals bijvoorbeeld beleggen koffie, investeren in mais evenals investeren in cacao. 

Dit betekent concreet dat je kan beleggen in individuele tarwe gerelateerde aandelen, maar daarnaast kan je tevens kiezen voor een belegging in een ETF of ETC. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn de Wisdomtree Broad Commodities ETC en de Wisdomtree Commodity Securities ETC. Wil je toch eerder in losse aandelen beleggen? Dan kan je kijken naar bijvoorbeeld:

  • Glencore; 
  • Bunge; 
  • ADM;

Van individuele aandelen wordt vaak gezegd dat ze risicovoller zijn omdat ze geen echte spreiding mogelijk maken. Voor een aandeel als Glencore geldt dat echter helemaal niet. Deze in Zwitserland gevestigde onderneming staat er namelijk om bekend niet alleen te handelen in agrarische producten, maar ook in bijvoorbeeld metalen en energie. 

Wil je dus bijvoorbeeld ook graag investeren in aluminium of beleggen in edele metalen? Dan zou je met het Glencore-aandeel zomaar even meerdere vliegen in één klap kunnen slaan! Ook door te beleggen in bepaalde individuele aandelen is het dus duidelijk mogelijk om een zekere mate aan diversiteit in je portefeuille te implementeren. Dit kan voor veel beleggers interessant zijn om te weten.

Je hoeft er helemaal niet vreemd meer van op te kijken wanneer beleggers aangeven te beleggen in tarwe. Dat er zoveel interesse bestaat in deze grondstof hoeft niet te verbazen. Uiteraard is het namelijk een belangrijke grondstof voor de mens omdat we onszelf voeden met dit type graan.

Een blik op de tarweprijs grafiek leert ons bovendien eveneens dat het volatiele koersverloop interessante perspectieven kan bieden voor beleggers. Overweeg jij ook om te investeren in tarwe, maar kan je eerst nog wel een beetje extra informatie gebruiken? Blijf dan zeker verder lezen!

Het weer, een bepalende factor voor de tarweprijs

Wil je gaan beleggen in tarwe? Dan is het vanzelfsprekend dat je graag zal willen weten welke factoren een invloed uitoefenen op de tarweprijs. Hiervoor kan in het bijzonder worden gekeken in de richting van het weer in de belangrijkste productieregio’s.

Zo kan droogte in bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten leiden tot een enorme piek in de tarweprijs. Door middel van de zogenaamde “wheat future” kan vrij realistisch worden ingeschat wat de actuele waarde van de tarweprijs nu precies is.

Het onvoorspelbare karakter waar het weerbeeld over beschikt zorgt ervoor dat de volatiliteit van de tarweprijs doorgaans als meer dan behoorlijk kan worden bestempeld.

Bovenstaande zijn de grootste en tevens ook de bekendste tarwe gerelateerde aandelen op de beurs. Wie wil investeren in tarwe doet er wel steeds goed aan om de actuele marktomstandigheden in het oog te houden. Weet je, je kaarten echter goed te spelen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat deze grondstof zomaar een waardevolle aanvulling voor je portefeuille kan zijn. 

Gespreid(er) beleggen door middel van een ETF?

Wil je liever op een meer gespreide manier beleggen in tarwe? Zou je dan ook bijvoorbeeld willen kunnen rekenen aan blootstelling aan verschillende andere grondstoffen? Dat kan. Veel belegger kiezen voor bijvoorbeeld beleggen in maïs naast tarwe omdat ook dit een belangrijke grondstof is. 

Als hier ook jouw voorkeur naar uitgaat zal je moeten kijken in de richting van een ETF. Enkele gespreide ETF’s of ETC’s waar je dan naar zou kunnen kijken zijn met name de Wisdomtree Broad Commodities ETC en de Wisdomtree Commodity Securities ETC. 

Bij deze vorm van investeren in tarwe kan je altijd rekenen op een veel grotere spreiding dan wanneer je de keuze zou maken om te gaan investeren in individuele aandelen van tarwe gerelateerde ondernemingen. 

Tarwe is een grondstof welke we uiteraard allemaal kennen als voedingsstof. Het heeft een eeuwenoude geschiedenis en staat op de tweede plaats (na rijst) van de belangrijkste granen ter wereld. Er zijn een aantal belangrijke kenmerken met betrekking tot groeivermogen, verwerking, houdbaarheid en beleggingen die te maken hebben met tarwe. We lichten ze toe in dit artikel.

Actuele koers van Tarwe

De actuele koers van tarwe is terug te zien in bovenstaande grafieken. Deze worden dagelijks bijgewerkt, zodat je direct de laatste informatie terug kunt vinden. Waar we het verder over gaan hebben, lees onderstaand overzicht.

Wat is tarwe precies?

Tarwe is een graansoort. Zo zijn meel en bloem een product gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in heel veel verschillende soorten producten, zoals brood, pannenkoeken, pasta, couscous. Maar er zijn ook nog eens verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe.

Een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen zijn de volkoren tarwe. Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen tarwe tot zich nemen, omdat het gluten bevat. Bron: Voedingscentrum

Tarwe veld met blauwe lucht

Welke voordelen biedt tarwe?

Tarwe heeft een aantal belangrijke voordelen, waardoor dit graansoort tot de tweede grootste speler van de wereld is. Het bezit bijvoorbeeld het vermogen om zeer snel te groeien in een breed spectrum van diverse omgevingen. Ook de lange houdbaarheid werkt in zijn voordeel. Net als de voedingswaarde en eiwitgehalte die beide erg hoog zijn.

Tarwe in vergelijking met andere graansoorten

Tarwe wordt net als bijvoorbeeld maïs niet alleen gebruikt in onze voedselketen, maar ook als biobrandstof. Qua eten vindt je tarwe terug in bijvoorbeeld pizza’s, pasta’s, brood etc. De hoeveelheid tarwe die wordt geproduceerd gebruikt de voedselindustrie ongeveer 58% van de totale tarweproductie. Een groot deel van de geproduceerde tarwe wordt gebruikt voor het maken van bio brandstoffen of andere derivaten die bestemd zijn voor de industrie.

Als we tarwe vergelijken met rijst, dan heeft het veel minder arbeid en water nodig om te groeien. Landen die een onderhoudsarme oplossing zoeken om hun bevolking van voedsel te voorzien, kiezen daarom ook graag voor tarwe.

Er is wel iets interessants aan de hand met tarwe. Er is momenteel een verschuiving aan de gang, met betrekking tot de afname van tarwe. Door de opkomst van ethanol hebben veel boeren de voorkeur gegeven om maïs te telen, in plaats van tarwe. Het gevolg hiervan kan de komende jaren gaan leiden tot tekorten en uiteraard hogere prijzen.

Investeren in tarwe

Vanuit het perspectief van investeren in tarwe zit er een belangrijke eigenschap aan dit voedsel. Namelijk dat het in staat is om een bevolking op lange termijn te voeden. Net als bij andere grondstoffen, zijn tarweproducten aantrekkelijk voor beleggers om hun portefeuille mee te verbreden. Wanneer bijvoorbeeld de inflatie stijgt, dan stijgen ook de prijzen van grondstoffen zoals tarwe.

Conclusie hiervan is dat wanneer inflatie andere beleggingen kan verkleinen, helpt het aan de andere kant om grondstofsectoren te stijgen in waarde. En door het wereldwijde gebruik van tarwe, maakt het een aantrekkelijke inflatie hedge*.

* Inflatie hedge = een investering van activa die niet gevoelig zijn voor c.q. hun waarde behouden in tijden van inflatie. Denk hierbij aan natuurlijke hulpbronnen, bepaalde grondstoffen en edelmetalen. Bron: De financiële begrippenlijst

Hoe te investeren in tarwe grondstoffen?

Tarwe productielanden

In tegenstelling tot veel andere grondstoffen die maar in een paar landen worden gedomineerd, zijn tarweproducenten over de gehele wereld terug te vinden. De grootste spelers in tarwe zijn onder andere China en India. Maar ook landen als Canada en Duitsland beschikken over een grote capaciteit aan tarweproductie.

Bron: Amerikaanse ministerie van Landbouw

Belangrijk om te weten; hoe wordt tarwe gemeten?

Ga je investeren in tarwe? Dat is het goed om te weten hoe dit grondstof product wordt gemeten. Voor investeringen en boekhoudkundige doeleinden dan wordt er gemeten in bushel. Een bushel bevat ongeveer 60 pond tarwe. Het gaat dus niet om grammen of kilo’s, maar over bushels. Deze maateenheid is specifiek voor de graanmarkt. Het vertegenwoordigt ongeveer 27,21 kilo tarwe.

Er is nog een belangrijk kenmerk in de handel van tarwe. Namelijk dat de notering niet in Amerikaanse dollars, maar in Amerikaanse centen worden weergegeven.

Wat is het voordeel van handelen in tarwe?

Waarom veel handelaren tegenwoordig naar de tarwemarkt trekken, is de stijgende lijn die we zien met betrekking tot de grondstofprijs. Als we naar de geschiedenis van de tarweprijzen kijken, zien we dat de algemene trend is dat het op lange termijn goed blijft gaan, maar dat de markt wel een paar bijzondere fases heeft doorgemaakt.

Van 1999 tot 2005 bleven de tarweprijzen ongeveer stabiel rond de 300 cent per bushel. Maar plotseling kwam er een groei in deze markt en bereikte tarwe de ongekende stijging in 2008 van 1334 cent per bushel.

Deze bovenstaande periode werd onmiddellijk gecorrigeerd door een daling dit stopte op 500 cent per bushel. De reden waarom dit hoogtepunt op tarwe tot stand kwam heeft men toegeschreven aan de plotselinge industriële interesse voor deze natuurlijke grondstof. Bio-ethanol was tot stand gekomen.

Indicatoren welke gevolg hebben voor de tarwe prijs

Er zijn een paar indicatoren die helpen richting te geven in het inschatten van de komende prijzen van tarwe. Deze gegevens helpen tarwehandelaren om marktrichting en de trend in te schatten voor de midden- tot lange termijnvisie. De punten die de prijs van tarwe het meest bepalen zijn:

  • Klimatologische omstandigheden
  • Vraag en aanbod (net als alle andere grondstof prijzen)
  • Het commerciële beleid van productie- en afname landen (import, export, belastingen etc.)
  • Voorraad niveaus (te vergelijken met aanvoer- en productiecijfers)
  • Ontwikkeling van wereldbevolking

De volatiele markt van tarwe

De meest actieve maanden van levering van tarwe zijn omtrent maart, mei, juli, september en december. Naast sojabonen is tarwe een vrij volatiele markt met een groot dagelijks aanbod. Omdat het zo veel wordt gebruikt – wereldwijd – kunnen er dagelijks schommelingen te zien zijn.

Tarwe blijft een natuurproduct. En hoewel de tarwehandel een volatiele markt blijkt te zijn, is het product ook afhankelijk van weersinvloeden. Zo zien we dat droogtes en natuurrampen grote schade kunnen aanbrengen aan landerijen en voorraden en de prijzen kunnen doen stijgen.

Kenmerken wanneer je gaat handelen / investeren in tarwe

Tarwe is een belegging die veel inspanning vergt. Met name wanneer het voor de korte termijn gaat. Het is een belegging die je goed in de gaten moet houden. Wanneer je dus niet constant de beurs in de gaten wilt houden, dan is tarwe wellicht geen goede belegging voor je.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de diverse grondstofprijzen? Volg dan de actuele goudkoers, zilver, brons, koper en platina koers.

Tarwe oogsten

Zo zag 2021 eruit

In 2021 zagen we de tarwe prijs al gedeelte stijgen naar een nieuw record van €300,- per ton. Als we kijken naar de gegevens van Januari 2021 is dat een groot verschil. Toen bedroeg de prijs €175 per ton en we kunnen dus bijna over een verdubbeling spreken. In het afgelopen jaar is het klimaat ernstig veranderd en dat merken de boeren die dit product telen dan ook erg goed. Zo duurde het niet alleen langer voordat ze het product konden oogsten, maar ook hadden ze kleinere opbrengsten. Vooral in West-Europa en de Verenigde staten viel dit tegen. We hopen maar dat 2022 een stuk beter gaat worden!

De ontwikkelingen van de tarwe prijs in 2022

Vorig jaar zagen we al recordbedragen voor de prijs van tarwe verschijnt, maar dit jaar slaat alles. Diverse soorten tarwe komen namelijk uit Oekraïne waar het nu oorlog is. Hierdoor gaan er voorraden verloren. Daarnaast zijn veel mensen vertrokken waardoor het zaaien van de velden niet gebeurd is. Inmiddels sinds we al op een prijs €410,- voor een ton. Dit was vorige maand nog €375, wat ook al aan de hoge kant is. Gelukkig zien we wel dat de leveringscontracten die bedrijven aan willen gaan tot 2023 een stuk goedkoper zijn. Hiervan komt de prijs op ongeveer €310,- uit. De oorlog is nog niet voorbij, dus dit kan ook zomaar nog eens de andere kant opgaan. Maar vooralsnog zijn dit de gegevens die recent bekend gemaakt zijn.

Van tarwe is bekend dat ze samen met rijst en mais toebehoort tot de groep van de meest geconsumeerde granen op deze planeet. De belangrijkste producenten van tarwe zijn China met zo’n slordige 115 miljoen ton per jaar en India met ruim 85 miljoen ton. 

Andere belangrijke producenten zijn met name de Verenigde Staten en Canada evenals Duitsland, Frankrijk en Oekraïne. De MATIF van Parijs evenals de CBOT in de Verenigde Staten maken het mogelijk om te handelen in tarwe door middel van futures.

 Het sterke belang waar tarwe over beschikt binnen onze voedseleconomie zorgt ervoor dat ook beleggen in tarwe door de jaren heen ontzettend populair is geworden.

Bekijk alle live koersen op Etoro

Open in een paar stappen jouw Etoro account. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button