Nieuws

Grondstofprijzen beginnen weer te dalen

Het einde van de pandemie lijkt eindelijk in zicht en de grondstofprijzen dalen snel. De prijs van hout stond een paar maanden geleden nog op een recordhoogte, maar is nu alweer drastisch gezakt. Datzelfde geldt voor de prijzen van koper, zink en staal, die zijn ook allemaal gedaald. Alleen de olieprijs houdt stand en blijft hoog. Gelukkig is de daling van de olieprijs al wel ingezet.

De prijs van ijzererts is sinds eind juni al met 40 procent verlaagd. De olieprijs bleef lang hoog, maar ook daar is de daling inmiddels ingezet. Een vat Brent-olie staat nog op 66 dollar en dat is de laagste prijs sinds mei.

Staalproductie in China afgebouwd

Door berichten uit China en de Verenigde Staten zijn beleggers wat schuwer geworden. Uit de onlangs gepresenteerde notulen van de centrale bank van de Verenigde Staten maken beleggers op dat de Federal Reserve wil beginnen met het afbouwen dan de noodsteun.

China publiceerde onlangs de economische groeicijfers en die bleken tegen te vallen. China is grootgebruiker van diverse grondstoffen. Daarom letten beleggers heel scherp op dergelijke berichten. Datzelfde geldt voor berichtgevingen rond het terugschroeven van de staalproductie in China.

Vanwege de enorme milieuvervuiling is China al langer voornemens om de staalsector te laten krimpen. Uit de onlangs gepubliceerde cijfers bleek dat de staalproductie in juli ver beneden die van juni lag. Daaruit maken beleggers op dat bovengenoemde plannen menens zijn.

Bouw profiteert nog niet

In de bouw moest flink meer geld worden neergeteld voor bouwmaterialen, toen de grondstofprijzen in het voorjaar drastisch stegen. Dat gold vooral voor de prijzen van hout en staal, die extreme stijgingen lieten zien. 

Wereldwijd gaan de houtprijzen wel weer iets naar beneden. De enorme piek is er in ieder geval uit, maar de prijzen liggen nog steeds veel hoger van voor de corona-uitbraak. Het duurt namelijk altijd eventjes voordat de prijzen op de Nederlandse markt volgen. Op dit moment stijgen de invoerprijzen van hout en staal zelfs nog. 

Wereldmarkt opent zich

Doordat de wereld op dit moment weer razendsnel opent, gaan de prijzen ook weer omlaag, ondanks nieuwe corona-haarden en corona-varianten. Mensen gaan weer massaal reizen boeken, uit eten, naar het café en evenementen bezoeken. Dit betekent dat er minder geld overblijft om te klussen of om in de woningen te investeren. Doordat de vraag daalt, dalen ook de prijzen. Ook wordt er minder gehamsterd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button