Kerst 2022Kerst 2022

Metaal prijs

Metaal is een scheikundig element. Metaal bestaat uit een reeks van elementen uit het periodiek systeem. Het klinkt allemaal heel scheikundig en eigenlijk is dat het ook.

Er zijn verschillende groepen metalen die elk weer hun groep aan scheikundig element hebben. Dit zijn er zoveel dat het een onbegonnen werk is om die allemaal apart te benoemen.

Een metaal heeft een aantal eigenschappen wat je kunt terugzien.

prijs metaal

Verder in dit artikel

1. De eigenschappen van metaal

Eigenschappen van metaal dat in een vaste vorm is zijn de volgende.

 • Het kan goed elektrische geleiden. Deze geleiding neemt af bij een hoger wordende temperatuur;
 • Daarnaast kan goed warmte geleiden;
 • Maar ook kan je het goed vervormen;
 • Hierdoor glanst metaal.

De eigenschappen van metaal kan je onderverdelen in onder andere fysische en mechanische eigenschappen.

2. De productie van metaal

Metaal wordt niet vaak in zuivere vorm in de natuur gevonden. Wanneer er wel metaal in zuivere vorm wordt gevonden noemen we dat gedegen metaal.

Deze metalen worden negen van de tien keer gedolven uit erts. Deze erts wordt in de metaalkunde omgezet. Als voorbeeld kunnen we bijvoorbeeld denken aan het winnen van gietijzer uit ijzererts met behulp van de hoogovens.

3. De toepassingen van metaal

Metaal heeft ontzettend veel toepassing en kan je dus als zeer veelzijdig zien. Enkele toepassingen die we op kunnen noemen zijn onder andere:

 • Verpakkingsmateriaal voor bijvoorbeeld conserven zoals blik voor verf en drank. Hiervoor wordt vaak blik of zink gebruikt;
 • Een elektrische verbinding. Hiervoor gebruikt men van koper, goud of zilver.
 • Als kwik in thermometers en barometers;
 • Als magneet op bijvoorbeeld deurtjes enzovoort. Hiervoor wordt kobalt, neodymium, nikkel of ijzer gebruikt;
 • Als pigment. Hiervoor wordt vooral cadmium, kwik of lood gebruikt;
 • Ballast in een schip of als contragewicht aan bijvoorbeeld een tractor. Hier gebruikt men vaak uranium, lood of wolfraam voor;
 • in de vorm van een projectiel of een slagwapen. Hiervoor gebruikt men onder andere lood, wolfraam, uranium of koper;
 • Bij het maken van chemische katalysatoren. Hiervoor gebruiken ze vaak rodium, palladium of rothenium;
 • Het maken van kunstvoorwerpen waarbij goud, zilver, koper of tin wordt gebruikt;
 • Door middel van belegging of als betaalmiddel. Ook hiervoor wordt vaal nikkel, koper, zilver of goud gebruikt;
 • Als geneesmiddel zoals bijvoorbeeld platina, technetium of lithium;
 • Maar ook in vergif zoals thallium en arseen;
 • Door het gebruik als vervoermiddel, machines of constructie. Hiervoor wordt vaak magnesium, zink, staal of aluminium gebruikt.

metaal

3.1 Non-ferrometalen en Ferro metalen

Er wordt in de handel van metaal onderscheid gemaakt tussen twee soorten metalen. Te weten de non-ferrometalen en de Ferro metalen.

Ferrometalen zijn ijzer en alle legeringen die op de basis van ijzer zijn gemaakt. Hiervan is staal de bekendste.

Alle overige metalen zoals bijvoorbeeld koper, goud, aluminium en dergelijke zijn de nog-Ferro metalen.

3.2 Onedele en edele metalen

Edele metalen zijn die metalen die door oxidatie niet of heel weinig worden aangetast. Dit is dan ook de rede waarom dat edelmetalen vaak worden gebruikt bij het maken van sieraden.

Platina, zilver, goud, rhodium, osmium, iridium en ruthenium vallen onder andere onder de edelmetalen.

Onedele metalen oxideren heel makkelijk. Je kunt dan denken aan messing, tombak, koper, brons, aluminium, zink, kwik, ijzer, nikkel en nog een aantal andere metalen.

Er zijn ook metalen die halfedel zijn. Deze metalen komen soms als element in de natuur voor maar ze kunnen ook nog heel makkelijk overgaan in een ionaire toestand.

Koper, nikkel, kobalt, zink, cadmium en lood zijn enkele voorbeelden van half edelmetalen. Wil je deze metalen over laten gaan in een oplossing dan dient er gebruik gemaakt te worden van een sterke oxidator die erg zuur is.

Metaalprijs

3.3 Metaaltechniek of metaalbewerking

Het bewerken van metalen noemen we metaaltechniek of metaalbewerking. Met deze techniek worden er grote structuren, assemblages of individuele onderdelen vervaardigd.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan motoronderdelen maar ook aan sieraden, bruggen, schepen, auto’s en noem het maar op.

Om metaal te kunnen bewerken kan gebruik gemaakt worden van verschillende gereedschappen. Dit hangt helemaal af van de bewerking die je gaat doen.

Het hangt er ook vanaf of het een wetenschappelijke, kunst, ambachtelijke of hobbymatige toepassing is die je gebruikt om het metaal mee te bewerken. Het bewerken van metaal is ontdekt in de bronstijd.

Door het smelten van bepaalde ertsen kwamen ze erachter dat je met een hamer het kneedbare metaal zo kon slaan dat je er bijvoorbeeld sieraden maar ook andere gereedschappen van kon maken.

In de moderne metaalbewerking kun je het bewerken onderverdelen in 3 categorieën. Dit noemen ze;

 • Het verspanende proces. Hieronder valt onder andere het frezen, zagen, boren, graveren, draadsnijden, boren en draaien van metaal;
 • Het niet verspanende proces. Hieronder valt onder andere het gieten, hameren, persen, stempelen, buigen, smeden, stansen, walsen, etsen, dieptrekken en drijven;
 • Het verbindingsproces. Hieronder valt onder andere het galvaniseren, solderen, lassen en plateren.

metalen

4. Tot slot

Metaal is dus zeer bewerkelijk als we erover praten en vaak lastig uit te leggen omdat het vooral een element is waarbij je op vaak scheikundige wijze een reactie van het metaal uitlokt.

Toch bestaat het al heel wat jaren en wordt het met grote regelmaat gebruikt om er van alles uit te maken. De groep metalen is zeer groot en uitgebreid.

Zelfs zo groot en uitgebreid dat het niet te doen is om ze allemaal stuk voor stuk te geen benoemen en te vertellen welke reacties en welke toepassing het metaal heeft.

Dat metaal steeds zeldzamer wordt komt doordat de vraag steeds meer toeneemt maar het aanbod stevig daalt. Metalen worden in heel veel producten gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan bepaalde onderdelen in je telefoon waar ook metalen in zitten. Het zal je verbazen om te zien hoeveel producten er zijn waarin metaal een onderdeeltje is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button