Heeft de grondstof Zink nog wel een toekomst in Nederland?
Heeft de grondstof Zink nog wel een toekomst in Nederland?
Heeft de grondstof Zink nog wel een toekomst in Nederland?
De toekomst van Zink en de Zinkprijs staan momenteel onder grote druk. In Nederland is de grootste fabrieken maandenlang dicht geweest en ze beginnen nu met het herstarten van deze fabriek. Daarnaast wil het kabinet ook diverse verduurzamingen van doorvoeren waardoor de vraag toch wel kan gaan stijgen. Desalniettemin zijn de prijzen absurd hoog momenteel door de energiecrisis, maar toch kan deze grondstof erg belangrijk zijn op het gebied van duurzaamheid. Er liggen immers in deze fabriek nog heel wat blokken klaar om verwerkt te worden. Deze fabriek heeft 500 werknemers en produceert jaarlijks ongeveer zon 300.000.000 kilogram.
Echter is er vooral stroom nodig voor de verwerking hiervan. De fabriek in het dorp Budel gebruikt jaarlijks net zoveel stroom als de hele stad van Eindhoven en dat is gigantisch. Je ziet dat de piek van de hoge prijs voor stroom gedaald is en daardoor kan de productie ook weer op gang worden gebracht. Echter moeten we er ook rekening mee houden dat als de prijzen voor energie weer gaan stijgen het zomaar einde verhaal voor deze fabriek kan betekenen. Echter zijn ze ook een grote uitstoter van CO2 en dat moet juist verminderd worden. Er zitten dus wel haken en ogen aan een lange termijn visie, maar dit wordt door zowel het kabinet als het bedrijf niet verwacht.
Wat zijn de plannen ?
Mogelijk kan deze fabriek die Zink produceert toch in de toekomst nog veel voor ons gaan betekenen. Zij zijn namelijk op een gunstige locatie gevestigd waar veel heide is. Er is dus een mogelijkheid om er een zonnepark aan te gaan leggen en deze zou dan voor het grootste deel moeten voorzien in de stroom die deze fabriek gebruikt. Daarmee kan de CO2 productie aanzienlijk worden gereduceerd, maar er is nog best veel weerstand van de dorpsbewoners.
Echter blijft daar ook weer een risico aan kleven. Als je de productie omlaag brengt dan breng je deze niet zomaar weer terug omhoog als de vraag stijgt. Dit omdat je soms ook noodzakelijk personeel moet ontslaan, wat binnen de kortste keren een nieuwe baan heeft. Je ziet immers vandaag de dag dat de banen voor het oprapen liggen en er zijnleuke startersbonussen gegeven. Voor het opnieuw werven van personeel en herstarten van de volledige productie zit je toch al snel op een kostenplaatje van 150 miljoen euro. We blijven het voor je in de gaten houden!