Zink prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Zink prijs grafieken en tabellen

De zinkprijs ligt gemiddeld tussen de €2,95 – €3,- per kilo.

In Maart van dit jaar was de prijs het hoogst met een bedrag van €3,31 per kg. Sinds Mei zien we weer een lichte daling. De verwachting is dat deze zich ook blijft voortzetten of gelijk blijft.

In Januari 2021 was de prijs nog €2,21. Echter zien we dat alle grondstoffen in prijs aan het stijgen zijn en dat deze trend zich het komende jaar nog voort blijft zetten.

Voor zink verwachten we geen abnormale stijgingen, dus vooralsnog blijft het volgens de voorspelling nog relatief betaalbaar. Deze grondstof is namelijk in verhouding het minste gestegen in 2022.

Zink wordt voornamelijk gebruikt als voedingssupplement en als toevoeging aan etenswaren. Echter kan het ook gebruikt worden als kleurstof.

Je ziet zink vaak ook in dakbedekking en regenpijpen omdat het zo goed bestand is tegen corrosie.

In Amerika wordt het nog steeds gebruikt voor muntgeld. Er wordt dan een kleine laag koper overheen aangebracht. Zink is relatief goedkoop en daardoor goed bruikbaar hiervoor. In de oorlogstijden in Nederland maakten wij hier ook voor het muntgeld gebruik van.

Zink prijs per kilo

Waarop is de prijs van zink gebaseerd?

De zinkprijs is voornamelijk gebaseerd op de prijs die het opbrengt op de beurs in Londen. Net als bij andere metalen is de London Metal Exchange een belangrijke factor.

Wereldwijd is China net als bij andere metalen een van de grootste producenten. Doordat zij 4,21 miljoen ton produceren per jaar is er altijd genoeg aanbod.

Het aanbod van zink is groter dan de vraag. Daardoor zijn er maar weinig prijs schommelingen en is het relatief een goedkope grondstof.

De laatste jaren is de vraag naar zink wel aan het stijgen doordat we dit ook als voedingssupplement gebruiken. Het is namelijk goed voor de nagels, huid en haren. Tevens heeft deze grondstof ook een positieve invloed op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.

Wat kost zink?

Deze landen produceren zink

In totaal zijn er 12 landen erg actief met de productie van Zink. Op basis van deze productiekosten wordt ook de Zink prijs bepaald.

Zink is een grondstof die in mijnen gevonden kan worden. Vooral China heeft hier veel van en zij zijn dan ook de grootste producent.

Daarnaast zijn er ook landen zoals Peru, Brazilië en Zweden die een kleinschalige productie hierin hebben.

In de Verenigde staten en Mexico is de productie de laatste jaren het hardst aan het groeien. Echter komen zij bij lange na niet in de buurt van China.

Ook India is een steeds grotere producent van deze grondstof aan het worde

Enkele feiten over deze grondstof

1: De grondstof Zink wordt voornamelijk gebruikt voor regenpijpen en dakgoten. Maar de laatste jaren wordt het aandeel van voedingssupplementen met zink ook groter.

2: Zink is ook een zogenaamd sporenelement. Het kan dus gebruikt worden in kleine hoeveelheden om groei te stimuleren.

3: In de farmaceutische wereld wordt deze grondstof vaak gebruikt voor het maken van zalven.

4: In Alkaline batterijen vindt je ook een gedeelte zink. 

5: Deze grondstof kan ook gebruikt worden als pigment of kleurstof.

6: Vroeger werd er veel muntgeld gemaakt waarbij deze grondstof voor het merendeel gebruikt wordt. Vandaag de dag zie je het eigenlijk alleen nog maar in het Amerikaanse muntgeld.

7: Je kunt Zink ook gebruiken als legering voor het maken van verbinding of tijdens het solderen. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met koper, messing, zilver of tin.

8: Deze grondstof is bestand tegen corrosie en daardoor wordt het vaak over buiten materialen een kleine laag aangebracht.

9: In een velg van een auto of bus zit vaak ook een klein gedeelte zink.

10: In de scheikundige wereld wordt het veelvuldig gebruikt als katalysator.

Zink prijs

Wat is de zink prijs per kilo?

Momenteel ligt de prijs voor zink rond de 3 euro per kilo. Echter was dit een jaar geleden net iets meer als 2 euro per kilo. De voorgaande jaren waren redelijk stabiel. Maar na de inflatie, corona crisis en hogere energiekosten kon het niet uitblijven dat deze prijs ging stijgen. Gelukkig is het nog steeds een van de goedkoopste grondstoffen op de wereld.

Zink prijs per kilo op de beurs

De zink prijs per kilo wordt bepaald op de metaalbeurs in Londen ook wel bekend als LME. Het is afhankelijk van meerdere factoren, maar voornamelijk wordt de prijs gebaseerd op vraag en aanbod. Er zijn nog niet echt zink tekorten geweest, waardoor de grondstof relatief goedkoop is gebleven. Echter merk je net als bij andere grondstoffen dat deze prijzen ook enigzins fluctureren. Het beste kun je de dagprijzen in de gaten houden om daar een goed beeld van te krijgen.

De prijs zink nog eens samengevat

De prijs zink is belangrijk voor vele bedrijven, maar ook voor de particulieren sector. Voornamelijk wordt deze grondstof gebruikt voor het maken van leidingen, dakgoten en dakbedekking.

Daarnaast wordt het ook steeds meer als aanvulling op de voeding gebruikt. Dit heeft namelijk een positieve invloed op de vruchtbaarheid, haren, nagels en huid.

Zink wordt ook gebruikt in de testfase van waterstofgassen. In de toekomst kan het dus goed zijn dat de vraag groter wordt als het aanbod. Maar momenteel zijn er nog voldoende voorraden waardoor de prijs stabiel is.

Veel mensen kennen het element zink en de grondstof van de batterij, maar het wordt voor nog veel meer dingen gebruikt.

Vroeger werd het gebruikt voor het maken van muntgeld. Vanaf de 14de eeuw was dit het hoofdbestandsdeel.

Tijdens de oorlog in Nederland gebruikte wij deze grondstof ook veel voor muntgeld. Maar momenteel zie je het eigenlijk alleen nog maar terug in de Verenigde staten.

Ook wordt deze grondstof veel in zalfjes van de apotheek gebruikt. Het heeft namelijk een goed effect bij huidirritatie of eczeem.

Deze grondstof kan ook gebruikt worden om de groei en vruchtbaarheid van bepaalde typen grond te bevorderen. 

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button