Nieuws

Nieuws: Europa boos op Amerika

Wat is er gaande met de grondstofprijzen in Amerika?

In Amerika is er een nieuwe regulering op komst genaamd de ‘Inflation Reduction Act’. Met deze regulering probeert Amerika een nationale productie te creeëren voor ‘schone’ ontwikklingen.

Deze ‘I.R.A’ kost de Amerikaanse overheid miljarden in subsidies en belastingvoordelen en de vraag is maar hoe veel buitenlandse bedrijven kunnen profiteren als ze al in Amerika produceren.

Amerika staat natuurlijk al langer bekend als ‘egoïstisch’ en dat vinden veel bedrijven dit keer ook weer. Grote bedrijven proberen deals te sluiten en hopen op een rooskleurige toekomst waar ook zij kunnen profiteren.

De vraag is alleen of dat gaat lukken en zo niet, wat dat gaat doen met de productie in Europa.

Import en export zijn over de hele wereld verbonden en nu de EU en Amerika proberen om de afhankelijkheid van China proberen te verminderen, komt dit niet op een gunstig moment.

Wat heeft dit voor impact op de prijs van lithium in Europa?

Eén van de grootste markten die momenteel en in de toekomst gaat profiteren van deze reguleringen is de EV of ‘electric vehicle’ industrie.

Terwijl de prijzen lithium en nikkel al jaren stijgend is deze industrie er een geworden die niet goedkoop is.

Voor investeerders een topdeal, maar met de komende wetten in Europa dat alle auto’s elektrisch moeten zijn, komt er druk op de ketel.

Als er veel voordelen komen voor Amerikaanse productie, betekent dat ook een grote kans op verhoging van de prijzen en investeringen voor de grondstoffen die daar mee te gemoeid zijn.

In Europa is dat averechts. Als er geen goedkope import uit China kan komen en Amerika vestigt het overgrote deel van de opslagen en productie op zichzelf, dan is er voor de Europese markt schaarste.

Dat kán zoals we gewend zijn leiden tot een verhoging van de prijzen in investeringen, maar we zullen ook zien dat veel bedrijven deze kosten niet kunnen dragen en failliet gaan.

Het ligt dus ook heel erg aan de investeringen die gedaan zijn en waar.

 

Hoe gaan de investeringen voor grondstoffen er uit zien?

Er zullen wereldwijd verschillende verschuivingen aankomen voor de investeringen. Veel van deze verschuivingen hebben te maken met de wet- en regelgeving die kabinetten en overheden opleggen aan de industrie.

Klimaatdoelen halen, schone energie creëren, minder CO2-uitstoot, Europa wil graag voorloper zijn, maar dat heeft ook z’n gevolgen als de wereldhandel verandert.

Wat er momenteel gaande is met de grondstoffen in Europa, Amerika, de ban op Rusland en de verminderingen van de afhankelijkheid van China, brengen veel fluctueringen met zich mee.

De prijzen van verschillende grondstoffen zullen omhoog én omlaag gaan, meermaals per dag. Het is dus vooral nu in de turbulente tijd om het nieuws goed in de gaten te houden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button