Black Friday 2022Black Friday 2022

Nikkel prijs

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1. Nikkel prijs grafieken en tabellen

De nikkel prijs ligt momenteel op ongeveer €21,10 per kilogram. Dit is gebaseerd op de prijzen van 13-7-2022. 

Het laagste niveau van nikkel was eerder dit jaar, toen koste het €20,77 per kg.

Een maand geleden was nikkel op zijn hoogste niveau met een prijs van €21,69 per kilo.

De prijs van deze grondstof is voornamelijk gebaseerd op het vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag ontstaat, dan stijgt de prijs. Als er minder vraag is, dan zie je vaak een lichte daling.

Echter is nikkel een grondstof die voornamelijk voor de lange termijn is gekocht. Vaak zijn hier dan ook contracten voor afgesloten. Hierdoor zie je meestal maar een kleine stijging/ daling bij de dagprijzen. Vaak is dit niet meer als 3 tot 10 cent per dag, met een enkele uitschieter daargelaten.

Nikkel prijs

2. Hoe is de nikkel prijs berekend?

De prijs van Nikkel is afhankelijk van meerdere factoren. Bij schaarste zie je vaak de prijzen stijgen net als bij veel andere metaalsoorten.

Je zou kunnen zeggen dat het vraag en aanbod de grootste factor is in de bepaling van de prijs. Een andere factor is voor hoelang je een contract afsluit en hoeveel je wil afnemen. Grote afnemers betalen vaak een gereduceerde prijs.

Nikkel is ook veel gebruikt voor het maken van RVS producten. Hierdoor is er ook eigenlijk altijd wel vraag naar het product en hoeven productie bedrijven niet bang te zijn dat ze het niet kwijtraken.

Er zijn ook metaalrecycling bedrijven die dit product inkopen. Heb je oud nikkel in huis liggen dan kun je hier vaak nog een leuk zakcentje aan verdienen.

Oud nikkel kan namelijk omgesmolten worden en weer opnieuw gebruikt worden voor het maken van roestvrij staal. 

Wat zijn de actuele nikkel prijzen?

2.1 Productielanden van nikkel

Nikkel Is voornamelijk afkomstig uit Rusland, Canada en Australie. Er zijn ongeveer nog 10 landen meer die dit product produceren.

Door de jaren heen zijn er ook grote reserves opgebouwd in de verschillende landen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat nikkel betaalbaar blijft.

Echter is in 2021 de vraag exponentieel gestegen waardoor de prijs ook een stukje duurder wordt. Inmiddels zijn er verschillende landen die de productie weer omhoog aan het brengen zijn.

3. Enkele feitjes over nikkel

Feit 1: Nikkel is een van de elementen die het meeste op aarde voorkomt. Ze staan momenteel op nummer 2.

Feit 2: Je kunt nikkel vinden in zogenaamde mangaanknobbeltjes.

Feit 3: De eerste grootschalige plek pas in 1848 in Noorwegen is ontdekt.

Feit 4: In Rusland is nikkel pas ontdekt aan het begin van de twintigste eeuw, maar zij zijn het grootste productieland wereldwijd.

Feit 5: Het atoomnummer is 28 omdat dit het aantal protonen is dat je in dit materiaal vindt.

Feit 6: Nikkel kan worden omgesmolten voor bijvoorbeeld RVS of andere metalen.

Feit 7: Nikkel ontstaat door laterietafzettingen. Deze afzettingen komen door intensieve verwering aan oppervlaktes zoals stenen.

Feit 8: Het wordt veel gebruikt als ondersteund materiaal in de industrie.

Feit 9: Wereldwijd wordt er 65% van de nikkel gebruikt voor het ontwikkelen van metalen.

Feit 10: Het is een onmisbare grondstof in de ruimtevaart en voor het leger.

3.1 Historie van nikkel

Nikkel is van origine ontdekt in Syrie. Ze hebben dit ontdekt doordat het verwerkt zat in bronzen voorwerpen.

De oudste voorwerpen die tot op heden zijn gevonden stammen af uit 3500 voor christus. In oude Chinese geschriften stond namelijk dat er nikkel gebruikt werd voor het maken van glazen voorwerpen.

Het element nikkel lijkt veel op koper en daardoor hebben veel mensen het lange tijd verward met deze andere grondstof.

In 1751 is in Rusland deze grondstof per ongeluk ontdekt. Na het verhitten van zogeheten nikkoliet ontstond een wit/grijs poeder dat nu bekend is onder de naam nikkel.

Het is pas in1860 gebruikt voor het maken van muntgeld voor verschillende landen.

Vroeger is het vaak over het hoofd gezien omdat ze geen naam hadden voor de stof die overbleef uit de kopermijnen. In deze mijnen was er namelijk erts dat geen koper bevatten en later hebben we pas ontdekt dat het ook hierbij om nikkel ging.

4. Welke beurs wordt nikkel verhandeld

Nikkel wordt op verschillende beurzen verhandelt, maar voornamelijk in Rusland en de Verenigde staten is hier een vaste prijs voor. Deze dagprijs kan nog wel eens fluctueren, maar vaak is dit maar centenwerk. Dit jaar is de prijs namelijk weer enigszins gestabiliseerd nadat hij vorig jaar gigantisch gestegen was. Het is niet veel goedkoper geworden, want je betaald nog steeds 20 tot 22 euro per kilo.

4.1 nikkel en de toekomst

Nikkel is een grondstof die voor steeds meer toepassingen gebruikt wordt. Wij verwachten dat er in de toekomst steeds meer van deze grondstof geproduceerd gaat zijn. Het is namelijk een van de goedkoopste stoffen waarvan je een stevig en roestvrij metaal kan maken. Daarnaast wordt het voor de ruimtevaart ook al tientallen jaren gebruikt. De afgelopen 10 jaar is de activiteit zo gestegen dat zij steeds meer nikkel nodig gaan hebben. De reserves zijn hierdoor wereldwijd aan het slinken, maar desondanks blijft de prijs voorlopig nog stabiel.

Dit gaat 2022 doen met de prijzen

Het is zeker dat de nikkel prijs in 2022 nog verder gaan stijgen, maar hoeveel dat weten we nog niet. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne blijft maar voortduren en de laatste tijd begint het weer spannend te worden. Rusland is een van de belangrijkste producenten van deze grondstof. Echter willen we met verschillende landen de oorlog niet financieren. Hierdoor boycotten we als het ware Rusland, maar dat merken we uiteindelijk in onze eigen portemonnee. De stijgende prijs van nikkel is daarbij niet te voorkomen, maar dit werkt ook door op andere metalen. Volgens de grootste metaalbeurs uit Londen is het momenteel erg onrustig. Ze zien veel veranderingen in de prijzen en nikkel is vorig jaar flink gestegen, maar ook dit jaar is dat niet uit te sluiten. Blijf Grondstofprijs.com volgen voor de laatste update!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button