Nikkel prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Nikkel prijs grafieken en tabellen

De nikkel prijs ligt momenteel op ongeveer €21,10 per kilogram. Dit is gebaseerd op de prijzen van 13-7-2022. 

Het laagste niveau van nikkel was eerder dit jaar, toen koste het €20,77 per kg.

Een maand geleden was nikkel op zijn hoogste niveau met een prijs van €21,69 per kilo.

De prijs van deze grondstof is voornamelijk gebaseerd op het vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag ontstaat, dan stijgt de prijs. Als er minder vraag is, dan zie je vaak een lichte daling.

Echter is nikkel een grondstof die voornamelijk voor de lange termijn is gekocht. Vaak zijn hier dan ook contracten voor afgesloten. Hierdoor zie je meestal maar een kleine stijging/ daling bij de dagprijzen. Vaak is dit niet meer als 3 tot 10 cent per dag, met een enkele uitschieter daargelaten.

Nikkel prijs

Hoe is de nikkel prijs berekend?

De prijs van Nikkel is afhankelijk van meerdere factoren. Bij schaarste zie je vaak de prijzen stijgen net als bij veel andere metaalsoorten.

Je zou kunnen zeggen dat het vraag en aanbod de grootste factor is in de bepaling van de prijs. Een andere factor is voor hoelang je een contract afsluit en hoeveel je wil afnemen. Grote afnemers betalen vaak een gereduceerde prijs.

Nikkel is ook veel gebruikt voor het maken van RVS producten. Hierdoor is er ook eigenlijk altijd wel vraag naar het product en hoeven productie bedrijven niet bang te zijn dat ze het niet kwijtraken.

Er zijn ook metaalrecycling bedrijven die dit product inkopen. Heb je oud nikkel in huis liggen dan kun je hier vaak nog een leuk zakcentje aan verdienen.

Oud nikkel kan namelijk omgesmolten worden en weer opnieuw gebruikt worden voor het maken van roestvrij staal. 

Wat zijn de actuele nikkel prijzen?

Productielanden van nikkel

Nikkel Is voornamelijk afkomstig uit Rusland, Canada en Australie. Er zijn ongeveer nog 10 landen meer die dit product produceren.

Door de jaren heen zijn er ook grote reserves opgebouwd in de verschillende landen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat nikkel betaalbaar blijft.

Echter is in 2021 de vraag exponentieel gestegen waardoor de prijs ook een stukje duurder wordt. Inmiddels zijn er verschillende landen die de productie weer omhoog aan het brengen zijn

Enkele feitjes over nikkel

Feit 1: Nikkel is een van de elementen die het meeste op aarde voorkomt. Ze staan momenteel op nummer 2.

Feit 2: Je kunt nikkel vinden in zogenaamde mangaanknobbeltjes.

Feit 3: De eerste grootschalige plek pas in 1848 in Noorwegen is ontdekt.

Feit 4: In Rusland is nikkel pas ontdekt aan het begin van de twintigste eeuw, maar zij zijn het grootste productieland wereldwijd.

Feit 5: Het atoomnummer is 28 omdat dit het aantal protonen is dat je in dit materiaal vindt.

Feit 6: Nikkel kan worden omgesmolten voor bijvoorbeeld RVS of andere metalen.

Feit 7: Nikkel ontstaat door laterietafzettingen. Deze afzettingen komen door intensieve verwering aan oppervlaktes zoals stenen.

Feit 8: Het wordt veel gebruikt als ondersteund materiaal in de industrie.

Feit 9: Wereldwijd wordt er 65% van de nikkel gebruikt voor het ontwikkelen van metalen.

Feit 10: Het is een onmisbare grondstof in de ruimtevaart en voor het leger.

Historie van nikkel

Nikkel is van origine ontdekt in Syrie. Ze hebben dit ontdekt doordat het verwerkt zat in bronzen voorwerpen.

De oudste voorwerpen die tot op heden zijn gevonden stammen af uit 3500 voor christus. In oude Chinese geschriften stond namelijk dat er nikkel gebruikt werd voor het maken van glazen voorwerpen.

Het element nikkel lijkt veel op koper en daardoor hebben veel mensen het lange tijd verward met deze andere grondstof.

In 1751 is in Rusland deze grondstof per ongeluk ontdekt. Na het verhitten van zogeheten nikkoliet ontstond een wit/grijs poeder dat nu bekend is onder de naam nikkel.

Het is pas in1860 gebruikt voor het maken van muntgeld voor verschillende landen.

Vroeger is het vaak over het hoofd gezien omdat ze geen naam hadden voor de stof die overbleef uit de kopermijnen. In deze mijnen was er namelijk erts dat geen koper bevatten en later hebben we pas ontdekt dat het ook hierbij om nikkel ging.

Welke beurs wordt nikkel verhandeld

Nikkel wordt op verschillende beurzen verhandelt, maar voornamelijk in Rusland en de Verenigde staten is hier een vaste prijs voor. Deze dagprijs kan nog wel eens fluctueren, maar vaak is dit maar centenwerk. Dit jaar is de prijs namelijk weer enigszins gestabiliseerd nadat hij vorig jaar gigantisch gestegen was. Het is niet veel goedkoper geworden, want je betaald nog steeds 20 tot 22 euro per kilo.

Nikkel en de toekomst

Nikkel is een grondstof die voor steeds meer toepassingen gebruikt wordt. Wij verwachten dat er in de toekomst steeds meer van deze grondstof geproduceerd gaat zijn. Het is namelijk een van de goedkoopste stoffen waarvan je een stevig en roestvrij metaal kan maken. Daarnaast wordt het voor de ruimtevaart ook al tientallen jaren gebruikt. De afgelopen 10 jaar is de activiteit zo gestegen dat zij steeds meer nikkel nodig gaan hebben. De reserves zijn hierdoor wereldwijd aan het slinken, maar desondanks blijft de prijs voorlopig nog stabiel

Dit gaat 2022 doen met de prijzen

Het is zeker dat de nikkel prijs in 2022 nog verder gaan stijgen, maar hoeveel dat weten we nog niet. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne blijft maar voortduren en de laatste tijd begint het weer spannend te worden. Rusland is een van de belangrijkste producenten van deze grondstof. Echter willen we met verschillende landen de oorlog niet financieren. Hierdoor boycotten we als het ware Rusland, maar dat merken we uiteindelijk in onze eigen portemonnee. De stijgende prijs van nikkel is daarbij niet te voorkomen, maar dit werkt ook door op andere metalen. Volgens de grootste metaalbeurs uit Londen is het momenteel erg onrustig. Ze zien veel veranderingen in de prijzen en nikkel is vorig jaar flink gestegen, maar ook dit jaar is dat niet uit te sluiten. Blijf Grondstofprijs.com volgen voor de laatste update!

Globaal gezien kan er worden vastgesteld dat beleggers in de praktijk heel wat minder aandacht besteden aan nikkel dan aan edelmetalen zoals bijvoorbeeld zilver en goud. Investeren in zilver is dan ook al zeer goed ingeburgerd terwijl nikkel vooral nog enkele vrij specifieke beleggers aanspreekt. Voor nikkel geldt in ieder geval dat ze toebehoort tot de groep van de zogenaamde hard commodities. Dit betekent dat de prijs aanzienlijke fluctuaties kent. 

Toen in 2007 de angst ontstond dat de bovengrondse reserves op zouden geraken explodeerde de prijs bijvoorbeeld plots tot maar liefst 50.000 Amerikaanse dollar voor één ton nikkel. De verwachting was toen dat er vooral vanuit landen als China en India een sterk toenemende vraag zou ontstaan naar nikkel.

 Toen achteraf bleek dat, dat niet het geval was kende de prijs vrij snel een significante terugval. In ieder geval, wanneer jij overweegt om te investeren in nikkel moet je, je zeker even verdiepen in onderstaande informatie.

Waar wordt nikkel in de praktijk voor gebruikt?

Waar wordt nikkel in de praktijk voor gebruikt?

De aanzienlijke prijsfluctuaties zorgen er enerzijds dan wel voor dat nikkel wordt bestempeld als een risicovolle asset om in te investeren, anderzijds is het zo dat investeren in nikkel logischerwijs net daardoor ook een gigantisch potentieel met zich meebrengt.

 Eén van de belangrijkste eigenschappen van nikkel is in ieder geval dat het niet roest. Het is mede omwille van deze reden dat het voornaamste gedeelte van de nikkelproductie wordt gebruikt voor het produceren van roestvrij staal. 

Het restant van het nikkel wordt gebruikt voor de fabricage van niet alleen batterijen en munten, maar ook legeringen. Finaal is het zo dat nikkel eveneens wordt gebruikt tijdens de ontzwaveling van olie. Ze doet daarbij dan ook dienst als zogenaamde katalysator. 

Hoe interessant is investeren in nikkel en hoe doe je dat?

Ondanks het feit dat investeren nikkel absoluut nog niet zo goed is ingeburgerd als bijvoorbeeld beleggen in edele metalen moet het gezegd dat er een sterk toegenomen interesse in bestaat. Dat is voornamelijk het gevolg van het feit dat nikkel een belangrijk basismetaal is waar wellicht altijd vraag naar zal zijn.

 Wanneer de economische omstandigheden goed zitten kan er doorgaans worden vastgesteld dat ook de prijs van nikkel een mooie opwaardering kent. Dit gezegd hebbende, wanneer de economie wordt afgeremd zal ook de prijs van nikkel daar een negatieve impact door ondervinden. Wil jij graag beleggen in nikkel? Dan kan je daarvoor diverse mogelijkheden benutten. 

Voor een goed gediversifieerde ETF die zich focust op (industriële) metalen en / of grondstoffen geldt dat ze zomaar over een bepaald stukje blootstelling aan nikkel kan beschikken. Dit gezegd hebbende kan er worden vastgesteld dat het ontbreken van een echt grote nikkel ETF op de Europese markt beleggers vooral richting individuele aandelen duwt. Als dat eveneens geldt voor jou kan je een keuze maken tussen verschillende nikkel gerelateerde aandelen. Denk hierbij aan: 

  • Vale SA; 
  • Talon Metals;
  • Glencore Plc;
  • BHP Groep LTD;

Ondanks het feit dat veel beleggers een investering in een ETF als veiliger bestempelen moet het gezegd dat ook de hierboven aangehaalde bedrijven een zekere mate aan diversiteit bieden. Voor Glencore Plc geldt bijvoorbeeld dat ze ook instaat voor de productie en verkoop van andere metalen. Wil je graag investeren kobalt of beleggen in koper? Dan komt dit bedrijf evengoed in aanmerking.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jou Saxo account. Leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button