Nieuws

Nieuws: Klimaatdoelen in gevaar door tekort aan grondstoffen?

Wat zijn de EU klimaatdoelen?

Per 2035 zou er in de Europese Unie geen enkele nieuwe benzine- of dieselauto meer verkocht mogen worden. Dat was het begin van 2023.

Ook moesten er minder broeikasgassen uitgestoot worden, en moeten veel landen klimaatneutraal zijn.

Om dit te behalen zijn er veel maatregelen aangekondigd, die reiken van het aanpassen van snelheden op snelwegen, tot aan verbieden van alles behalve elektrische auto’s.

Het is niet de eerste keer dat ambitieuze klimaatdoelen worden gesteld, maar doordat vele wetenschappers met klem waarschuwen op de onherstelbare gevolgen die op heel korte termijn zich voltrekken, staan we nu een stap verder.

De opwarming van de aarde moet worden tegengegaan en dat is waarom we moeten kijken naar de toekomst, maar daar zit juist de crux, want of het mogelijk is, is niet helemaal duidelijk.

 

Waarom waarschuwt de Rekenkamer voor een tekort aan grondstoffen?

De Rekenkamer waarschuwt zelfs namelijk, dat het twijfelt aan de haalbaarheid van deze ambitieuze plannen.

Het elektrische rijden is een goed alternatief en zal heel goed zijn om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, maar, zo stelt de Rekenkamer, er kan onvoldoende grondstoffen zijn om dit te realiseren.

Europa importeert veel lithium en kobalt uit Australië en Afrika, twee grondstoffen die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van batterijen voor elektrische voertuigen.

Het idee is om deze import te verminderen en onze eigen grond te gaan ontginnen en delven, maar dit kan nog wel tot 12 jaar duren, voordat het zo ver is.

Stijgende kosten, vluchtende investeerders en te weinig grondstoffen. De mondiale markt lijkt er niet klaar voor te zijn om over te stappen op deze techniek.

Ook de prijs voor de benodigde grondstoffen is extreem duur, wat betekent dat de „gewone“ mens straks een elektrische auto helemaal niet kan betalen, omdat de productie ervan te duur is.

Wat betekent dit voor de rol van Europa in de grondstoffenmarkt?

Europa heeft heel veel plannen voor en ook zeker de mogelijkheid om veel uit te voeren op de grondstoffenmarkt.

Maar de realiteit is, dat de EU te laat is begonnen en de tijdsdruk niet met zich mee heeft.

Als nieuwe technieken snel ontwikkeld worden en er nieuwe bronnen van de grondstoffen ontdekt worden, kan het zomaar zijn dat Europa een grote rol speelt in de nieuwe grondstoffenmarkt.

Maar tot die tijd, zal het afhankelijk zijn van import. En dat maakt de investeringen in grondstoffen erg volatiel.

Afhankelijk van externe invloeden in het buitenland en politieke situaties in andere landen kunnen prijzen heen en weer schommelen.

Een ding is zeker, de vraag naar grondstoffen zal er gaan komen, maar of het aanbod op de langetermijn zichzelf zal oplossen, dat is de hamvraag.

De Rekenkamer ziet het voor Europa pessimistisch in, maar dat kan voor een investeerder nog wel eens gunstig uitpakken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button