Kobalt prijs

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Inhoudsopgave

Het ontstaan van de kobalt prijs gaat ver terug. Kobaltverbindingen werden door de Egyptenaren, Romeinen en Grieken gebruikt om glas te kleuren. Dit weten we omdat er in Perzië een ketting gevonden is die is gemaakt van uit door kobalt gekleurde glaskralen die blauw van kleur waren. Deze ketting stamt uit ongeveer 2250 voor Christus.

Dat kobalt al heel erg oud is hoeven wij je dus niet te vertellen maar wij kunnen je misschien nog wel meer andere dingen vertellen over kobalt.

Kobalt, wat is het precies?

Kobalt is een overgangsmetaal wat zilver van kleur is. Het is wordt in de scheikunde aangeduid met de letters Co. Kobalt heeft ook een atoomnummer, te weten nummer 27. De naam kobalt komt van het Duits af.

Het woord kobold is een kwaadaardige kabouter volgens de Duitse mythologie. In Saksen werd in de Duitse mijnbouw naast de metalen die gewenst waren ook kobalterts gedolven. Deze erts zag er hetzelfde uit als het erts van de metalen waarnaar ze op zoek waren maar de waarde was compleet anders.

Het verhaal gaat dat het komt door de kwaadaardige kobolden dat er in plaats van metaalerts nu kobold of kobalterts gevonden werd. Kobalterts moet nadat het is gevonden nog naar de raffinaderij.

In 2017 was China de grootste producent van kobalt die geraffineerd is. Ook was China de grootste verwerker van kobalt. Dit komt omdat het in onder andere batterijen zit en China dat voor het grootste deel produceert.

kobalt prijs

Kobalt, waar wordt het voor gebruikt?

Kobalt wordt gebruikt als een kleurstof. We kennen het allemaal wel onder de naam kobaltblauw. Met kobalt wordt onder andere porselein en glas gekleurd.

Kobalt wordt ook in verschillende legeringen verwerkt worden. Het wordt ook in sterke magneten als component gebruikt. In de chemische maar ook in de olie-industrie wordt kobalt gebruikt als katalysator.

Het wordt ook gebruikt in batterijen. Het zit namelijk in de elektroden die in batterijen en accu’s worden gebruikt.

Voor het maken van elektroden welke ze gebruiken in accu’s wordt het kobalt een steeds belangrijkere stof. De waarde van kobalt neemt dan ook ontzettend toe.

Waar komt kobalt vandaan?

We hebben net al verteld dat kobalt uit mijnen gedolven wordt. Het is echter niet zo dat het dan ook standaard in alle mijnen gedolven kan worden.

Niet alle mijnen bevatten namelijk kobalt. In Congo wordt heel veel kobalt gewonnen. Zo ongeveer 65 procent van alle kobalt wat op de wereld wordt gewonnen komt uit Congo.

Daar wordt per jaar ongeveer 100.000 ton kobalt uit de mijnen gehaald. In de andere landen zoals Rusland, China, Zambia en Australië wordt ook kobalt gewonnen maar bij lange na niet zoveel als dat in Congo gebeurt.

kobalt

Hoeveel vraag is er naar kobalt?

Op de wereld neemt de vraag naar kobalt steeds meer toe. Dit heeft te maken met de steeds groter wordende vraag naar elektrische voertuigen. Kobalt is namelijk van groot belang bij het ontwikkelen van de accu’s die nodig zijn voor deze elektrische voertuigen.

De accu’s daarvoor worden ook steeds groter en krijgen een steeds grotere capaciteit. Wereldwijd komen er steeds meer merken die onder andere auto’s produceren die elektrische rijden.

Er zijn bedrijven die auto’s produceren die proberen om een afspraak te maken met kobalt producerende bedrijven zodat zij verzekerd zijn van de aanlevering van kobalt. Per jaar zal de vraag naar kobalt met ongeveer 20 procent stijgen.

De toepassingen van kobalt

Kobalt wordt in verschillende industriële processen gebruikt. Wij hebben er al 1 van genoemd maar er zijn er zeker nog meer. Wij zetten ze hieronder even op een rijtje.

  • In batterijen als elektroden. Op dit moment is dit de meest belangrijkste toepassing;
  • In legeringen voor onder andere gasturbinemotoren, weerbestendige legeringen, en kobalt-chroomlegeringen. Deze laatste wordt onder andere gebruikt in implantaten en protheses;
  • In de airbags van een auto;
  • In de chemische en olie-industrie als katalysator;
  • In diamantgereedschappen en hardmetaal;
  • Als droogmiddel voor inkt, vernis en verf;
  • Als kleurstof of pigment;
  • Bij porseleinemail als grondstof;
  • Als snel staal;
  • Als magnetische opname apparatuur;
  • In sterke permanente magneten als component;
  • Als radiaalbanden met een stalen karkas;

Kobalt-60 wat een isotoop is wordt gebruikt bij radiotherapie. Er wordt voedsel mee bestraald, medische artikelen, verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen, cosmetica, en nog veel meer andere producten mee gemaakt.

Wist je dat er zelfs in bier kobalt heeft gezeten? Weliswaar als kobaltzouten, maar het zat er wel in. Het werd gebruikt om de schuimkraag van bier te stabiliseren. Hier kwamen ze achter in Kopenhagen in 1957.

Echter kwamen ze er ook al snel achter dat kobalt nog slechter is voor de lever dan dat alcohol is dus is er een verbod gekomen op het gebruik van elke vorm van kobalt in bier.

kobalt winning

Gemmiddelde prijs van kobalt

De prijs van kobalt schommelt enorm. Ooit is er een piek geweest waarbij het kobalt op 80.000 dollar stond. Dit was in 2008. In 2015 was er echter een dieptepunt en zakte de prijs naar 30.000 dollar.

Nu dat er op dit moment zoveel elektrische auto’s worden gemaakt en elektrische fietsen gaat de vraag naar kobalt weer omhoog en dat betekent ook dat de prijs ervan weer in de lift zit en steeds hoger gaat worden.

Hoe ver rijken de voorraden kobalt?

Voorlopig raken we nog niet door de voorraad kobalt heen. Er zit zeker in Congo nog heel wat in de grond en er zijn nog genoeg reserves.

Natuurlijk zullen die ook ooit opraken maar dat is nu bij lange na nog niet aan de orde. Wij hoeven ons daar dus zeker nog helemaal niet druk om te maken.

Niet alleen in Congo maar ook in andere plaatsen op de wereld zit er nog een aanzienlijke hoeveel kobalt in de grond.

Dit is onder andere in Australië, Canada, Cuba, De Filipijnen, Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Kobalt staat in de praktijk bekend als een zogenaamd overgangsmetaal. In haar pure vorm is het zilver blauw en bovendien zeer breekbaar. Het metaal vertoont sterke gelijkenissen met ijzer en nikkel. 

Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt voor de fabricage van magneten. Tegenwoordig is het zo dat kobalt echter nog voor heel wat andere zaken ook wordt toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de superlegeringen waar gebruik van wordt gemaakt in de gasturbinemotoren van vliegtuigen. 

Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol in de productie van batterijen. Wist je dat ook investeren kobalt tot de mogelijkheden behoort? Welke mogelijkheden er hiertoe nu precies op de markt zijn terug te vinden ontdek je hieronder. 

Waarom investeren in kobalt overwegen?

Er zijn verschillende redenen aan te halen waarom investeren kobalt in de praktijk het overwegen waard kan zijn. Om te beginnen geldt voor kobalt dat ze naast lithium (ook investeren in lithium is een mogelijkheid) veelvuldig wordt gebruikt bij de productie van lithium-ionbatterijen. 

Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat batterijen snel opgeladen kunnen worden. Het zeldzame metaal blijkt in de praktijk tegenwoordig als onvervangbaar bestempeld te kunnen worden. 

Dat is niet in het minst het gevolg van de sterk toegenomen populariteit van elektrische voertuigen evenals de explosief gegroeide sector van de hernieuwbare energie. Het is vooral omwille van deze redenen dat heel wat beleggers interessante mogelijkheden zien in beleggen in kobalt. 

Hoe beleggen in kobalt?

Beleggen in kobalt is op moment van schrijven net wat minder eenvoudig dan bijvoorbeeld beleggen in koper. Dat is het gevolg van het feit dat er op dit ogenblik nog geen sprake is van een bepaalde kobalt ETF. 

Bijgevolg ben je bij investeren kobalt vooral aangewezen op de aandelen van individuele ondernemingen. Dat is wellicht niet meteen het antwoord dat je in eerste instantie op de vraag “hoe beleggen in kobalt” had verwacht. Toch hoeft dit niet meteen een groot probleem te zijn. Binnen deze sector zijn er namelijk tal van potentieel interessante bedrijven actief zoals:

  • China Molybdenum;
  • Clean TeQ Holdings;
  • Sherritt International;

Het is niet helemaal correct om te stellen dat op deze manier investeren in kobalt geen enkele vorm van diversificatie met zich meebrengt, in tegendeel. Voor het bedrijf Clean TeQ Holdings geldt bijvoorbeeld dat ze verschillende bedrijfsactiviteiten heeft. 

Zo richt ze zich tevens op elektrochemische waterbehandeling voor de mijnbouw evenals op elektriciteit, olie, gas en drinkwater. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat de kobalt gerelateerde activiteiten wel een grote invloed hebben op de koers van het aandeel.

Is investeren in kobalt interessant om te overwegen? 

Er zijn zeker een aantal goede redenen aan te halen waarom investeren kobalt de moeite waard kan zijn om te overwegen. Sinds het jaar 2010 is de vraag naar kobalt wereldwijd namelijk verdubbeld. 

Was er in 2010 nog sprake van zo’n 65.000 ton op jaarbasis geldt tegenwoordig dat er sprake is van zo’n slordige 130.000 ton op jaarbasis. Ongeveer 63 procent van de gehele vraag naar kobalt is afkomstig uit de sector van de lithium-ionbatterijen. 

In het bijzonder de sterk toenemende vraag naar elektrische voertuigen is er in de praktijk voor verantwoordelijk dat wellicht ook de vraag naar kobalt in de komende jaren sterk zal blijven toenemen. Mocht er tegen het jaar 2030 bijvoorbeeld sprake zijn van 30 procent elektrische voertuigen, dan zou daarvoor op jaarbasis zomaar even 300.000 ton kobalt nodig zijn. Het potentieel is dus duidelijk enorm.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button