Black Friday 2022Black Friday 2022

Kobalt prijs

Het ontstaan van de kobalt prijs gaat ver terug. Kobaltverbindingen werden door de Egyptenaren, Romeinen en Grieken gebruikt om glas te kleuren. Dit weten we omdat er in Perzië een ketting gevonden is die is gemaakt van uit door kobalt gekleurde glaskralen die blauw van kleur waren. Deze ketting stamt uit ongeveer 2250 voor Christus.

Dat kobalt al heel erg oud is hoeven wij je dus niet te vertellen maar wij kunnen je misschien nog wel meer andere dingen vertellen over kobalt.

Verder in dit artikel

1. Kobalt, wat is het precies?

Kobalt is een overgangsmetaal wat zilver van kleur is. Het is wordt in de scheikunde aangeduid met de letters Co. Kobalt heeft ook een atoomnummer, te weten nummer 27. De naam kobalt komt van het Duits af.

Het woord kobold is een kwaadaardige kabouter volgens de Duitse mythologie. In Saksen werd in de Duitse mijnbouw naast de metalen die gewenst waren ook kobalterts gedolven. Deze erts zag er hetzelfde uit als het erts van de metalen waarnaar ze op zoek waren maar de waarde was compleet anders.

Het verhaal gaat dat het komt door de kwaadaardige kobolden dat er in plaats van metaalerts nu kobold of kobalterts gevonden werd. Kobalterts moet nadat het is gevonden nog naar de raffinaderij.

In 2017 was China de grootste producent van kobalt die geraffineerd is. Ook was China de grootste verwerker van kobalt. Dit komt omdat het in onder andere batterijen zit en China dat voor het grootste deel produceert.

kobalt prijs

2. Kobalt, waar wordt het voor gebruikt?

Kobalt wordt gebruikt als een kleurstof. We kennen het allemaal wel onder de naam kobaltblauw. Met kobalt wordt onder andere porselein en glas gekleurd.

Kobalt wordt ook in verschillende legeringen verwerkt worden. Het wordt ook in sterke magneten als component gebruikt. In de chemische maar ook in de olie-industrie wordt kobalt gebruikt als katalysator.

Het wordt ook gebruikt in batterijen. Het zit namelijk in de elektroden die in batterijen en accu’s worden gebruikt.

Voor het maken van elektroden welke ze gebruiken in accu’s wordt het kobalt een steeds belangrijkere stof. De waarde van kobalt neemt dan ook ontzettend toe.

3. Waar komt kobalt vandaan?

We hebben net al verteld dat kobalt uit mijnen gedolven wordt. Het is echter niet zo dat het dan ook standaard in alle mijnen gedolven kan worden.

Niet alle mijnen bevatten namelijk kobalt. In Congo wordt heel veel kobalt gewonnen. Zo ongeveer 65 procent van alle kobalt wat op de wereld wordt gewonnen komt uit Congo.

Daar wordt per jaar ongeveer 100.000 ton kobalt uit de mijnen gehaald. In de andere landen zoals Rusland, China, Zambia en Australië wordt ook kobalt gewonnen maar bij lange na niet zoveel als dat in Congo gebeurt.

kobalt

3. Hoeveel vraag is er naar kobalt?

Op de wereld neemt de vraag naar kobalt steeds meer toe. Dit heeft te maken met de steeds groter wordende vraag naar elektrische voertuigen. Kobalt is namelijk van groot belang bij het ontwikkelen van de accu’s die nodig zijn voor deze elektrische voertuigen.

De accu’s daarvoor worden ook steeds groter en krijgen een steeds grotere capaciteit. Wereldwijd komen er steeds meer merken die onder andere auto’s produceren die elektrische rijden.

Er zijn bedrijven die auto’s produceren die proberen om een afspraak te maken met kobalt producerende bedrijven zodat zij verzekerd zijn van de aanlevering van kobalt. Per jaar zal de vraag naar kobalt met ongeveer 20 procent stijgen.

4. De toepassingen van kobalt

Kobalt wordt in verschillende industriële processen gebruikt. Wij hebben er al 1 van genoemd maar er zijn er zeker nog meer. Wij zetten ze hieronder even op een rijtje.

 • In batterijen als elektroden. Op dit moment is dit de meest belangrijkste toepassing;
 • In legeringen voor onder andere gasturbinemotoren, weerbestendige legeringen, en kobalt-chroomlegeringen. Deze laatste wordt onder andere gebruikt in implantaten en protheses;
 • In de airbags van een auto;
 • In de chemische en olie-industrie als katalysator;
 • In diamantgereedschappen en hardmetaal;
 • Als droogmiddel voor inkt, vernis en verf;
 • Als kleurstof of pigment;
 • Bij porseleinemail als grondstof;
 • Als snel staal;
 • Als magnetische opname apparatuur;
 • In sterke permanente magneten als component;
 • Als radiaalbanden met een stalen karkas;

Kobalt-60 wat een isotoop is wordt gebruikt bij radiotherapie. Er wordt voedsel mee bestraald, medische artikelen, verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen, cosmetica, en nog veel meer andere producten mee gemaakt.

Wist je dat er zelfs in bier kobalt heeft gezeten? Weliswaar als kobaltzouten, maar het zat er wel in. Het werd gebruikt om de schuimkraag van bier te stabiliseren. Hier kwamen ze achter in Kopenhagen in 1957.

Echter kwamen ze er ook al snel achter dat kobalt nog slechter is voor de lever dan dat alcohol is dus is er een verbod gekomen op het gebruik van elke vorm van kobalt in bier.

kobalt winning

5. Gemmiddelde prijs van kobalt

De prijs van kobalt schommelt enorm. Ooit is er een piek geweest waarbij het kobalt op 80.000 dollar stond. Dit was in 2008. In 2015 was er echter een dieptepunt en zakte de prijs naar 30.000 dollar.

Nu dat er op dit moment zoveel elektrische auto’s worden gemaakt en elektrische fietsen gaat de vraag naar kobalt weer omhoog en dat betekent ook dat de prijs ervan weer in de lift zit en steeds hoger gaat worden.

6. Hoe ver rijken de voorraden kobalt?

Voorlopig raken we nog niet door de voorraad kobalt heen. Er zit zeker in Congo nog heel wat in de grond en er zijn nog genoeg reserves.

Natuurlijk zullen die ook ooit opraken maar dat is nu bij lange na nog niet aan de orde. Wij hoeven ons daar dus zeker nog helemaal niet druk om te maken.

Niet alleen in Congo maar ook in andere plaatsen op de wereld zit er nog een aanzienlijke hoeveel kobalt in de grond.

Dit is onder andere in Australië, Canada, Cuba, De Filipijnen, Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button