Prijs van aluminium op hoogste niveau in 3 jaar – dit doen 6 andere industriële metalen
Afgelopen week steeg de prijs van aluminium naar een recordhoogte. De aluminiumprijs bereikte het hoogste niveau in meer dan 3 jaar tijd. Als oorzaak wordt gegeven de toenemende vraag naar aluminium vanwege het economisch herstel na de coronacrisis. Een andere oorzaak is dat er nog steeds problemen zijn in de toeleveringsketen, die de prijs van het metaal steeds verder opdrijven.
Op de Londense metaalmarkt werd het hoogste niveau sinds april 2018 aangetikt. De prijs van aluminium steeg tot een hoogte van 2.629 dollar per ton, dat is omgerekend 2.237 euro per ton. De prijs van aluminium is dit jaar al ruim 30 procent gestegen door een sterke vraag naar dit metaal, zoals bijvoorbeeld voor auto’s en andere consumentengoederen.
Een ander probleem waar de aluminiumprijs mee te kampen had was de grote brand bij een grote Jamaicaanse fabriek voor het verwerken van de grondstof voor aluminium. Hierdoor werd ook de aluminiumprijs verder opgedreven. Daarnaast gaat China. ‘s werelds grootste producten, de productie van aluminium verlagen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verlagen.
Inflatie wordt beïnvloed door hogere grondstofprijzen
De inflatie is dit jaar gestegen, mede als gevolg van het stijgen van de grondstofprijzen. Doordat de grondstofprijzen hoger liggen, zijn producenten van eindproducten soms genoodzaakt deze hogere prijzen door te berekenen in eigen verkoopprijzen. Dat betekent dat de consument aan de kassa ook meer moet betalen.
Naast aluminium zijn ook andere industriële metalen fors in prijs gestegen. De prijzen van koper, nikkel, zink, lood en tin liggen nog altijd relatief hoog ten opzichte van de prijzen die er doorgaans voor werden betaald. De prijzen voor kopererts en ijzererts daarentegen hebben niet meer die hoge niveaus. Sinds de piekniveaus van respectievelijk mei en juni zijn die prijzen juist weer ietsje gedaald.
Amerikaanse Inflatie
In juli bedroeg de Amerikaanse inflatie op jaarbasis 5.4 procent. Dat is gelijk aan het niveau van de maand ervoor. De inflatie blijft daarmee fors hoger dan de doelstelling die de Amerikaanse bank had. De gemiddelde stijging van de prijzen goederen en diensten in de VS was in juli 0,5 procent ten opzichte van juni. Precies wat de economen hadden verwacht. De kerninflatie bedroeg 0,3 procent op maandbasis en dat is beduidend lager dan de 0,9 procent van de maand ervoor. Volgens de Amerikaanse Federal Reserve heeft deze huidige toename van de inflatie een tijdelijk karakter.