Informatie

Stijgende grondstofprijzen 2022

Stijgende grondstofprijzen 2022

Stijgende grondstofprijzen 2022

Ook in 2022 komen we niet af van de stijgende grondstofprijzen. Zo zien we bijvoorbeeld dat grondstoffen zoals koper, katoen en aluminium al met 50 procent gestegen zijn. Het is zelfs zo erg dat het koper bij bedrijven en organisaties gestolen word. In Twente is om die reden 2 weken geleden een zonnepark gesloten. Dit was daarvoor ook al gebeurd bij 2 andere zonneparken. Ook Prorail heeft vaak met dit bijltje te hakken gehad.

Stijgende grondstofprijzen koper 2022

De belangrijkste stijgende grondstofprijzen van 2022 zijn die van koper. Een ton koper heeft nu een prijs van ongeveer 8.800 euro en als je dit voor een half jaar of langer wil vastleggen kost dit 9.200 per ton. Dit omdat ze nu al weten dat deze prijs voorlopig blijft stijgen. Er is immers ook maar 400 duizend ton aan kopervoorraad wereldwijd. Op dit moment wil iedereen dit hebben en zou de voorraad ook maar voldoende zijn voor een week. Dit is dan ook de voornaamste reden dat de prijs het komende jaar nog zal blijven stijgen

De stijgende prijs van tarwe

Ook bij tarwe zie je stijgende grondstofprijzen voor het jaar 2022. De voornaamste reden daarvoor is de oorlog die nu uitgebroken is tussen Rusland en Oekraïne. Zij staan beide in de top 5 van deze lijst als je kijkt naar de hoeveelheid die zij exporteren. Rusland heeft een nummer 1 positie en Oekraïne dat veel kleiner is heeft een nummer 4 positie. De prijs ligt nu al gemiddeld rond de 300 euro per ton. Daarnaast heeft dit ook indirect effect op de prijs van mais en gerst. Als dit zo blijft doorgaan dan kan het net als bij Lithium gaan zo’n 400 procent in een half jaar tijd. Ook hiervoor geldt dat er weinig voorraden zijn waardoor de prijzen snel gigantisch kunnen gaan stijgen. Er is immers een grote vraag naar tarwe, mais en gerst.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button