Nieuws

Koperprijs meer en meer in de lift

De wereldeconomie is zich meer en meer aan het herstellen van de pandemie. Dit is maar één van de redenen waarom de koperprijs binnenkort hard gaat stijgen. De stijging van grondstofprijs bij koper is vooralsnog blijvend.

Industriële materialen

Het zal de geinteresseerden niet ontgaan zijn. Sinds december 2020 zijn olie en industrieel gerelateerde producten booming op de beurs. Het aantal beleggers wat klaar zit voor een supercyclus van grondstoffen is elke dag groeiende. Toch willen we hier een nuance in aanbrengen.

Dat de olieprijs maar tijdelijk zal stijgen door de kickstart van de wereldwijde economie is een feit. Metalen daarintegen  lijken de komende jaren fors meer te stijgen dan olie.

Tekort aan koper

Het tekort van koper wordt steeds nijpender. Drivers hier van zijn dat de kopermijnen de afgelopen decennia matig zijn onderhouden en ook door dat de vraag tijdens covid-19 sterk afnam. Er is minder aanbod en dat wat er is komt langzaam op gang. De transitie naar een groenere wereldeconomie draagt hier ook sterk aan bij.  Zo is koper een belangrijke grondstof voor de vervaardiging van ‘groene’ oplossingen.

Olievraag droogt verder op

Kind van de rekening van deze groene transitie zijn duidelijk de fossiele grondstoffen. Met name op lange termijn zal deze vraag meer en meer afvlakken. Juist deze beweging zal voor koper en andere metalen de omgekeerde weg bewandelen.

Koperprijs stijgt

Het is dus te stellen dat de komende jaren de koperprijs zal blijven stijgen. Koper is één van de hoofd ingredienten van 5G netwerken en van elektrische voertuigen. Dit zal naast het reeds bestaande beperkte aanbod meer en meer gaan drukken op de koperprijs.

Koperprijs vs economie

Sinds jaar en dag bestaat er een correlatie tussen een stijgende koperprijs en economische groei. Een dalende koperprijs correleert even sterk met een sombere economie. De lijn van de stijgende koperprijs van de afgelopen maanden zal dus alleen maar toenemen. Nu de tekenen van van een wereldwijd economisch herstel zal de stijging van grondstofprijs koper alleen maar sterker worden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button