InformatieNieuws

Zilver prijs verwachtingen voor 2021

De zilverprijs heeft lange tijd slechter gepresteerd dan die van goud, maar de laatste tijd is de populariteit weer behoorlijk toegenomen. Het afgelopen half jaar heeft de zilverprijs een behoorlijke inhaalslag gemaakt. 

Eind vorig jaar stond de prijs nog op $18,00 maar enkele maanden later werd zelfs bijna de grens van $ 30,00 gehaald. De laatste weken is deze prijs weer gestabiliseerd. Wat de verwachtingen voor de zilverprijs voor 2021 beschrijven we hieronder.

Op dit moment ligt de spotprijs (de prijs zoals die op het handelsplatform te zien is) van zilver ruim 30% lager dan wat de zilverprijs van fysiek zilver noteert. Een tijdje geleden gingen vele Amerikaanse website zelfs eventjes offline, omdat de vraag naar fysiek zilver zo hoog was.

Grote banken en hedgefunds, de zogeheten institutionele beleggers, hebben enorme shortposities op zilver. Indien er veel derivaten long worden gekocht, zouden de kopers kunnen gaan kiezen voor fysieke levering van het zilver, hetgeen nog wel eens zou kunnen gaan zorgen voor een short squeeze. Kunnen de brokers het zilver niet leveren, dan kan de prijs van het zilver mogelijk nog verder stijgen. 

Doos met zilver wat is het waard in 2021

Hoe wordt de zilverprijs bepaald?

De future (het termijncontract) van de maand met het meeste volume bepaalt wat de spotprijs van zilver is. In de meeste gevallen is dit de future welke het eerst afloopt. Deze futures worden via diverse grondstoffenbeurzen verhandeld. De prijs van zilver wordt dus direct bepaald door vraag en aanbod, ofwel door handelaren. De futures worden door grondstoffenbedrijven gebruikt voor het vastleggen van een gegarandeerde prijs voor zilver en andere grondstoffen. Door deze termijncontracten ligt de aan- en verkoopprijs voor die termijn vast.

De zilvermarkt is kleiner dan de goudmarkt, waardoor deze volatieler is. Volatiliteit is de mate van beweeglijkheid van de koers. De prijs van zilver kan dus behoorlijk schommelen. Zilver biedt, net als goud, enige bescherming tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Het heeft geen dividend, de rendement wordt alleen bepaald door koerswinsten.

Zilverprijs verwachtingen 2021

Het jaar 2021 werd gestart met een sterk stijgende zilverprijs, met een top net onder de $ 28,00. Deze relatief lage top is niet heel positief, maar zeker ook nog geen ramp. Om deze stijgende trend op lange termijn door te zetten is er een doorbraak van de weerstand nodig vlak onder de $ 30,00. Na deze doorbraak kan de prijs zomaar stijgen richting de $ 35,00 of $ 36,00 per troy ounce. Wordt deze top boven de $ 28,00 doorbroken, dan kan dat worden beschouwd als vroegtijdig koopsignaal. De kans is dan een stuk groter dat de weerstand op $ 30,00 ook zal worden gebroken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button