Goud prijs
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Inhoudsopgave
De actuele goudprijzen zijn continu in beweging. Deze grondstof wordt net als olie en platina wereldwijd verhandelt en blijft daardoor in beweging. In bovenstaande grafiek is de actuele goudkoers te zien, deze wordt dagelijks bijgewerkt.
Actuele goudkoers
In bovenstaande grafiek is de goudprijs van nu te zien. Hiermee bedoelen we ook daadwerkelijk het nú. Dit is de goudprijs die momenteel wereldwijd op de beurzen is. Je zult zien dat deze grafiek constant in beweging is. Zoals elke grondstof komt ook de goudkoers tot stand door vraag en aanbod en is 24/7 in beweging. Dit geldt niet alleen voor Nederland maar wereldwijd. Naast de goudkoers bestaat er ook een zilverkoers. Ook is er actuele informatie te vinden over het edelmetaal brons, koper enzovoort.
Goud versus Dollars
Zoals bij elke valuta het geval is, drukt de goudprijs niet alleen de waarde van goud uit. Het drukt ook de waarde van de valuta uit. Wanneer bijvoorbeeld de euro stijgt ten opzichte van de dollar, kan de prijs van het goud dalen in euro’s, terwijl ze stijgen in dollars.
De waargenomen prijsverandering vertegenwoordigt de “eurozwakte” als je het zo mag noemen, in plaats van een fundamentele verandering in de goudmarkt.
De herkomst van goud
Waar komt goud eigenlijk vandaan? Het is een van de meest zeldzaamste elementen die we ter wereld hebben, maar waar vinden we goud? Sinds dat onze planeet er is, is het edelmetaal goud er al. Het ontstond in het heelal door een botsing van neutronensterren en kwam uiteindelijk in de gesmolten kern van onze aardbol terecht.
Wij als mensen verzamelen goud hedendaags voornamelijk door goudmijnbouw. Wereldwijd wordt hier naar gezocht. In 2016 was bijvoorbeeld China de grootste goudproducent ter wereld en nam ongeveer 14% van de totale jaarlijkse productie van zijn rekening. Er is geen grote heerser tussen de diverse landen. In het jaar 2019 is er wereldwijd een goudproductie geweest van 3.463,7 ton. Een overzicht van de top 10 van landen met de grootste goudproductie in 2019. Spoilerallert: Nederland komt er niet in voor.
- China – 383,2 ton
- Rusland – 329,5 ton
- Australië – 325,1 ton
- Verenigde Staten – 200,2 ton
- Canada – 182,9 ton
- Peru – 143,3 ton
- Ghana – 142,4 ton
- Zuid-Afrika – 118,2 ton
- Mexico – 111,4 ton
- Brazilië – 106,9 ton
Vanwaar is de grote interesse in de goudprijs?
Er is vaak een grote interesse naar de prijs van goud. Waar komt deze interesse toch vandaan? Goud heeft zich al jarenlang bewezen als ideale waarde-opslag. Het ligt daarom voor de hand om ook de prijsstijging te willen zien als je dit edelmetaal hebt gekocht. Dus de grote interesse komt vaak vandaag bij personen die goud kopen of goud verkopen.
Het is echter wel belangrijk om eraan herinnerd te worden dat goudwaarde relatief constant is. Met andere woorden: alles, inclusief valuta zoals euro’s en dollars kunnen worden uitgedrukt in hoeveelheid goud. In dat opzicht is het logisch om de waarde van goud niet uit te drukken in bijvoorbeeld een valuta als euro of dollar. Het is slechts een middel om bijvoorbeeld rijkdom te beschermen tijdens een economische crisis of financiële ineenstorting van de markt.
Londense vaststelling van de goudprijs
Net als bij de andere edelmetalen (zoals zilver en brons worden goudprijzen weergegeven in Troy Ounces en in gram. Troy Ounces is een gewichtsmaat speciaal voor edelmetalen en is om precies te zijn 31,1034768 gram. Omgerekend gaan er dus ongeveer 32 Troy Ounce in 1 kilogram.
Sinds 1919 wordt de goudprijs bepaald door de Londen Gold Fixing. Dit is ooit ontstaan nadat er een grote behoefte was om prijzen vast te stellen. Deze prijs wordt dus heden ten daagse geaccepteerd als praktische adviesprijs op de markt.
Jaarlijkse opbrengst goud
De jaarlijkse opbrengst in goud te weten is natuurlijk ongelofelijk interessant. Hoe goed presteert de goudkoers (in euro’s en dollars)? Met welke percentage steeg of daalde de goudkoers op jaarbasis? Dit is goed terug te zien in onderstaand tabel:
Let op: de berekening vindt plaats op basis van de goudprijs aan het einde van het jaar.
Welke factoren beïnvloeden de goudprijs?
Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op de goudprijs die we dagelijks zien veranderen. Zo is er uiteraard het vraag en aanbod spel. Historisch gezien is er altijd al meer vraag geweest naar goud, dan dat het daadwerkelijk werd opgegraven. Verder kunnen de schommelingen tussen de euro en dollar invloed hebben op de waarde van je goud. De goudprijs wordt gewaardeerd in dollars. Als je dus goud koopt, neem je automatisch een positie in dollars in. Daarom: als de dollar meer waard wordt ten opzichte van de euro, dan is dit positief voor jou als goudeigenaar die in een euroland woont.
Goud wordt al lange tijd gezien als een veilige haven. Het geeft een vorm van zekerheid. Mocht er bijvoorbeeld strijd in de wereld zijn, dan voelen veel mensen zich het meest veilig wanneer hun geld in goud zit. Wil je meer weten over het investeren in goud. Lees dan ons artikel: Investeren in goud.
Schommelingen in de goud prijs
Als we kijken naar de historie van goud dan vertonen goudprijzen een gematigde volatiliteit. Dit houdt in dat het weinig schommelt. Extreme pieken worden vaak afgevlakt door langere perioden van relatief weinig beweging. Dit is helemaal opvallend als we het vergelijken met andere belegging categorieën. Zo is bijvoorbeeld olie een categorie die veel sneller schommelt en fluctueert dan de grondstof goud.
Onzekerheid en de goud prijs
Het jaar 2020 kan worden omschreven als een allesbehalve stabiel jaar. De wereldwijde Covid-19 pandemie, de historische Black Monday & Thursday op de aandelenmarkt, de Russisch-Saoedi-Arabische olieprijsoorlog, een hectische Amerikaanse presidentsverkiezing. Er kan een hoop gebeuren in een jaar.
Met deze toenemende economische en geopolitieke onzekerheden is goud een vaste waarde geworden voor veel beleggers. Ze willen de risico’s verkleinen. De grote vraag van nu is daarom ook; gaat de goud prijs binnenkort weer boven de $ 2.000 per ounce stijgen?
Actuele goud prijs
Het is geen geheim dat de actuele goudprijs de neiging heeft om te profiteren van onzekerheden. Zoals bijvoorbeeld afgelopen jaar waarbij zowel op economisch niveau als politiek niveau veel onzekerheden waren. Beleggers focussen op goud, waardoor de waarde van deze grondstof hoger wordt. Een bijkomende reden is dat de waarde van geld daalt doordat er zoveel geld wordt bijgemaakt om de economische crisis van Covid-19 op te vangen. Goud dekt bijvoorbeeld de inflatie van de Amerikaanse dollar. Dit draagt bij aan de waarde van het edelmetaal.
Dus zal de goudprijs blijven stijgen? Als de wereldeconomie blijft stagneren (ten gevolge van het Covid-19 virus en de toenemende geopolitieke spanningen) en hun impact op de reeds verstoorde internationale handel hebben, zouden we de prijs van goud kunnen zien stijgen en zelfs zijn eerdere records kunnen verbreken.
Is goud een veilige investering?
Niemand kan helaas in een glazen bol kijken, ook wij niet. Daarom kunnen we je ook niet garanderen dat goud een veilige investering gaat zijn. Wel kunnen we vertellen dat alles er op wijst dat edelmetaal gestaag goed gaat presteren in het jaar 2021.
Het is aan te raden om de wereldwijde financiële markt goed in de gaten te blijven houden en na te denken over een lange termijn visie. Denk ook goed na of je gaat investeren: ga je goud kopen of ga je goud verkopen? En verdiep je ook eens in de goudprijs toekomst. Je kunt hier meer over lezen in het artikel: Investeren in goud.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.