Black Friday 2022Black Friday 2022

Zilverprijs

Koop hier je zilver aandelen

Verder in dit artikel

De zilver voorraden worden langzaam minder dit houd in dat de zilverprijs ook langzaam stijgt, omdat er schaarste is op de markt. De zilverprijs word vaak aangegeven in per tray ounce. Hier in Nederland praten wij meer over gram. De verhouding van tray ounce tot gram is 31,103 gram dus vrij makkelijk uit te rekenen.

1. Zilverprijs in een grafiek

De prijs van zilver kan je op verschillende manieren weergeven. Meest gebruikelijk vorm is een grafiek. Hierin word gekeken wat de afgelopen periode van de prijs van zilver heeft gedaan. Dit word voornamelijk gebruikt door handelaren maar kan ook voor jou als consument interessant zijn als je sieraden bijvoorbeeld wil verkopen. Doe dit dan ook op het juiste moment en controleer of de dagprijs van zilver niet te laag is.

1.1 Zilverprijs per gram

Wij hadden het net al even over dat troy ounce voor onder Nederlanders eigenlijk 31,103 gram is. De actuele prijs is momenteel rond 0,70 euro per gram. Dit is makkelijk en goed om te weten als je de prijs zelf wil berekenen. De hoogste prijs dat ooit betaald is voor de zilverprijs per troy ounce is 31,20 euro. Dit komt neer op een prijs van iets meer dan 1,00 euro per gram zilver. Dit gebeurde in de veelbesproken datum; 27 april 2011.

1.2 Zilverprijs per kilo

De zilverprijs per kilo is op dit moment rond de 720,00 euro. De kilo prijzen worden bepaald door vraag en aanbod op de handelsmarkten. Een bekende handelsmarkt is bijvoorbeeld die New York (NYMEX) onderdeel van de COMEX (tegenwoordig bekend onder de CME Group). Een leuk weetje is dat ze jaar en dag nog op de werkvloer handelen.zilverprijs in grafiek

1.3 Sloopzilver prijs per gram

Sloopzilver is eigenlijk de een verzamelnaam voor verschillende oude zilver producten. Enkele voorbeelden van sloopzilver zijn bestek, schalen of kandelaars. Sloopzilver word altijd op kwaliteit onderzocht voordat hier een prijs voor word gegeven door een inkoper. Maar je kan altijd zelf een berekening voor maken voordat je naar een opkoper gaat. Ook adviseren bij grote aantallen sloopzilver altijd een second opinion te doen.

1.4 Munten

De zilverprijs voor munten is normaal gesproken wat lager dan je normaal gesproken gewend bent. Dit komt voornamelijk door de kwaliteit die gebruikt word om deze munten te slaan. De normale kwaliteit bedraagt 925 zoals bij sieraden. Helaas is dit voor munten te zacht dus hier word gebruikt gemaakt voor 3e gehalte zilver met een kwaliteitsnaam van 700. Dit houd in dat 72 procent van de munt van zilver is en 28 procent van koper. Toch zijn er enkele munten van 925 in omloop een voorbeeld is de 50 gulden munt.

2. 925 zilver, wat we natuurlijk kennen van onze sieraden

zilver sieraadIn bijna alle sieraden wordt eigenlijk het bekende 925 zilver gebruikt. Deze zilver is het puurste wat we kennen in de sieradenmarkt. 925 staat eigenlijk voor 92,5 procent zilver en 7,45 procent uit een ander materiaal. Voordelen van het gebruik van 925 zilver is dat het nog buigzaam is en dus altijd terug in ze vorm kan worden geduwd. Wil controleren of je sieraad 925 zilver is? Dan kan je altijd opzoek naar het logootje zoals hieronder kan zien.

3. Sterling zilver

Een leuke feit over Sterling zilver is “sterling” afkomstig is van het Engelse woord “steorling”. De vertaling hiervan is “met een kleine ster” en verwijst hiermee naar Normandië. In het Frans werd het ook wel “Esterlin” genoemd. Dit heeft ook bijgedragen aan de naam sterling zilver.

4. Weetjes over zilver

– Zilver komt uit de aardkorst. De aardkorst is namelijk opgebouwd uit kleine deeltjes dit worden ook wel atomen noemen. In de ruim 80 verschillende atomen is zilver een deeltje. Het zilver atoom word ook wel “Argentium” genoemd met een scheikundig symbool “AG”. Zilver komt niet altijd schoon uit de grond, het kan ook samenhangen met andere atomen.

– Zilver is van nature bijna vloeibaar en dus zacht van structuur. Ook zilver zal je niet vinden als je zomaar een schep in de grond steekt en daarom vrij zeldzaam. Veelal word zilver gevonden als bijproduct als er gezocht word naar goud, lood, koper of zink.

– De grootste zilvermijnen van de wereld ga je terugvinden in Mexico, Peru, Amerika en Canada.

– Bekende zilver aanduidingen in de zilverprijs:
• 999 – Puur zilver
• 925 – 1e gehalte zilver
• 835 – 2e gehalte zilver
• 800 – 3e gehalte zilver
• 700 – Zilveren munten

5. De geschiedenis van de zilver

Het edelmetaal zilver werd gevonden 5000 jaar voor Christus, waarschijnlijk rond het gebied langs de rivier de Eufraat in de buurt van de Egeïsche zee. In de jaren erna rond het jaartal 3500 voor Christus zag de mensheid zilver aan voor zee, de maan of goden. In deze periode werd kwik ook nog gezien als zilver misschien dat jullie de benaming “quickzilver” kennen? Levend zilver (kwik) zoals het in Nederlands verluid werd later als ander atoom gezien.

zilver mijn Oostenrijk

Ander leuk feitje is dat rond het jaar 4000 voor Christus niet meer te denken was uit het dagelijkse leven en terug kwam in verschillende voorwerpen waaronder munten, halssnoeren en andere decoraties. Er was toen eigenlijk als een zilver prijs maar dan meer in een productenvorm.

Zilver was een van de eerste atomen die de mensheid kende. Het werd hier daarom ook voor heel veel producten gebruikt. Oude plaatsen waar zilver werd opgegraven in mijnen vonden ze ook goud. De Egyptenaren liepen hun tijd ver vooruit en deden overal opgravingen van zilver zoals in Nubië en Ethiopië. Na de zilveren periode is de mijnbouw achteruit gegaan. Na onderzoeken in de vorige eeuw waarbij de zilver winning weer werd gestart werden naar verluid 2000 lichamen gevonden. Naar schatting werkte de jaren voor Christus 20.000 mensen in de mijnen.

5.1 Middeleeuwen tot heden

In de middeleeuwen werden veel dolven gedaan in de mijnen Oostenrijk waarbij grote hoeveelheden zilver werd gevonden in de plaatsen Schemnitz en Kremnitz. Ook werd er naar zilver gezocht in de Scandinavische landen Zweden en Noorwegen. Een bekende mijn uit die periode is Sala.

De Germanen in de 10de eeuw vonden daarin tegen weinig zilver. Dit hebben ze wel geprobeerd in de mijnen van Ems en Wiesbaden met weinig succes. De Germaanse bevolking had later meer succes in de mijnen van Elzas, de Lebertal.

Cortez was een veroveraar die ontdekte in Mexico veel mijnen in de jaren erna rond het jaar 1522. In deze periode kwam het eerste zilver ook naar Europa. Ook de mijnen van Peru (wat hedendaags ook nog een goudmijn is) genaamd de Cerro de Potos leverde veel goud en zilver op deze periode. Later werd het ook bekend dat er mijnen werden gevonden in Amerika en Canada in de plaats Ontario.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button