Daling in grondstofprijzen maakt autobatterijen goedkoper

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Waarom zijn autobatterijen goedkoper geworden?

In het afgelopen jaar zijn autobatterijen goedkoper geworden. De prijs is aanzienlijk gedaald. Dat is goed nieuws voor zowel consumenten als de auto-industrie.

Volgens een recente studie van het Internationaal Energieagentschap (IEA) is de prijs van batterijen namelijk met maar liefst 14 procent gedaald.

Deze prijsdaling wordt voornamelijk toegeschreven aan de overvloed aan beschikbare grondstoffen.

Het afgelopen jaar is de productie van cruciale metalen zoals kobalt, nikkel en grafiet bijvoorbeeld gestegen.

De prijzen van deze grondstoffen zijn door de gestegen productie met 30 tot 45 procent gedaald. Deze ontwikkeling komt na een periode van schaarste.

Mijnbouwbedrijven hebben in die periode geïnvesteerd in het vergroten van hun productiecapaciteit en het ontdekken van nieuwe voorraden.

Wat gebeurt er met de prijs van lithium?

Ook de lage lithiumprijs zorgt ervoor dat autobatterijen goedkoper worden. Lithium is namelijk een essentieel element voor de productie van batterijen.

Na jaren van stijgende prijzen daalde de lithiumprijs vorig jaar spectaculair. De prijs van lithium kelderde met maar liefst 75 procent.

Deze prijsdaling kan worden toegeschreven aan een combinatie van factoren, waaronder een toename van het aanbod en een tijdelijke daling in de vraag.

De productiecapaciteit van lithium is aanzienlijk toegenomen dankzij nieuwe mijnen en verbeterde winningstechnieken.

De daling van de vraag komt met name vanuit China. Dat is de grootste markt voor elektrische voertuigen.

De afhankelijkheid van een beperkt aantal landen voor de winning en raffinage van lithium blijft echter een zorg voor de lange termijn.

Volgens het IEA worden meer dan 80 procent van de wereldwijde lithiumvoorraden gewonnen in slechts drie landen. China heeft daarbij een dominante positie in de raffinage.

autobatterijen

Wat betekent dit voor investeerders?

Voor investeerders biedt het kansen en uitdagingen dat autobatterijen goedkoper worden. Aan de ene kant maken lagere prijzen batterijen en daarmee elektrische voertuigen aantrekkelijker.

Dat kan de vraag stimuleren en nieuwe markten kan openen. Het biedt bovendien kansen voor investeringen in de productie en infrastructuur voor elektrische voertuigen.

Aan de andere kant brengt de prijsdaling ook risico’s met zich mee, vooral voor bedrijven en landen die zwaar geïnvesteerd hebben in de productie van deze grondstoffen.

De recente prijsdaling van lithium, bijvoorbeeld, heeft de waarde van potentiële inkomstenbronnen zoals de lithiumvoorraden in Tsjechië aanzienlijk verminderd.

Investeerders moeten ook rekening houden met geopolitieke risico’s, aangezien de afhankelijkheid van een klein aantal landen voor cruciale grondstoffen leveringsproblemen kan veroorzaken.

Het IEA en de Europese Commissie benadrukken het belang van diversificatie en het verminderen van afhankelijkheid van dominante spelers zoals China om toekomstige verstoringen te voorkomen.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button