De impact van Trump zijn overwinning op Europa’s economie
Bekijk alle live koersen op Etoro
Open in een paar stappen jouw Etoro account.
Kunnen we handelstarieven verwachten?
De recente verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten wekt in Europa diepe zorgen op over mogelijke handelstarieven op Europese producten.
Trump heeft al vaker laten doorschemeren dat hij de Europese Unie wil dwingen om meer Amerikaanse goederen te importeren.
Als dit niet gebeurt, dreigt hij met hogere importtarieven. Die zijn vooral gericht op sectoren die voor Europa belangrijk zijn, zoals de auto-industrie en technologie.
Dit zou volgens kenners een harde klap betekenen voor de Europese economie, die sterk afhankelijk is van handel met de VS.
Europacorrespondent Stefan de Vries stelt dat de dreiging van een handelsoorlog reëel is. Dit zou vooral grote exportlanden zoals Duitsland treffen.
De Duitse economie toont al wat tekenen van zwakte en zou extra zwaar geraakt kunnen worden door mogelijke tariefverhogingen.
Daarnaast kunnen andere Europese landen, zoals Nederland, eveneens hinder ondervinden van hogere kosten en een afname van de vraag naar hun producten in de Amerikaanse markt.
Europese bedrijven die zich op de Amerikaanse markt richten, moeten vrezen voor verslechterende handelsvoorwaarden en mogelijk ook voor hogere belastingtarieven in de VS.
Trump lijkt zijn beleid vooral te willen richten op het versterken van de Amerikaanse binnenlandse markt. Exportbeperkingen naar Europa zijn dan een mogelijk machtsmiddel.
De afgelopen jaren heeft de Amerikaanse president ook al kritiek geuit op Europese regelgeving en marktpraktijken. De verhoudingen staan onder druk.
Hoe reageren Europese leiders op Trump zijn overwinning?
Ondanks de zorgen over potentiële handelstarieven en een mogelijke handelsoorlog waren de Europese leiders er snel bij om Trump te feliciteren met zijn verkiezingszege.
De Franse president Emmanuel Macron was een van de eersten die Trump persoonlijk succes wenste.
Kort daarna sprak Macron met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz over de implicaties van deze politieke verandering.
Samen benadrukten zij het belang van het verdedigen van Europese waarden en het beschermen van de economische belangen van de Unie.
Volgens De Vries ontbreekt het echter aan daadkracht bij deze leiders. Beiden kampen namelijk ook met binnenlandse politieke uitdagingen.
Europa lijkt nu plotseling kwetsbaar, omdat het de afgelopen jaren niet voldoende aan economische zelfredzaamheid heeft gewerkt.
Tegelijkertijd voelen populistische partijen in Europa zich juist gesterkt door de overwinning van Trump.
Er heerst desondanks een groeiende angst dat het Amerikaanse beleid de toch al kwetsbare Europese economie verder zal verzwakken.
De Duitse oud-bondskanselier Angela Merkel waarschuwde zeven jaar geleden al dat Europa zijn lot in eigen hand moest nemen, maar sindsdien is er weinig gebeurd.
Veel politieke leiders zijn van mening dat Europa zijn economische en politieke samenwerking moet versterken om weerbaar te worden tegen dit soort externe dreigingen.
Stappen zoals een hechtere Europese kapitaalmarkt vereist echter een niveau van samenwerking en toewijding dat de laatste jaren niet altijd zichtbaar was.
Hoe kunnen investeerders omgaan met deze onzekerheden?
Voor investeerders betekent de herverkiezing van Trump vooral een periode van onzekerheid.
De mogelijkheid van een handelsoorlog zorgt ervoor dat bedrijven met grote belangen in de Verenigde Staten zich zullen herpositioneren.
Dit kan gevolgen hebben voor sectoren zoals de auto-industrie, technologie en de financiële sector, die sterk afhankelijk zijn van trans-Atlantische handel.
Volgens beleggingsexperts is het verstandig om voorzichtig te zijn met investeringen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van een mogelijke handelsoorlog.
Analisten raden daarom aan om te kijken naar stabielere activa, zoals Europese obligaties en edelmetalen.
Deze zijn minder afhankelijk van de Amerikaanse markt en bestand tegen economische turbulentie.
Veel experts verwachten bijvoorbeeld dat de goudprijs zal stijgen als gevolg van de geopolitieke risico’s die de komende jaren te verwachten zijn.
Daarnaast kan diversificatie naar opkomende markten een goede strategie zijn om de impact van eventuele Amerikaanse handelstarieven op de Europese economie te minimaliseren.
Opkomende economieën, zoals die van Aziatische landen, blijven groeien en hebben een minder sterke afhankelijkheid van de VS als handelspartner.
De komende maanden zullen bepalend zijn om te zien hoe de economische relatie tussen Europa en de Verenigde Staten zich ontwikkelt onder het presidentschap van Trump.
Investeerders moeten zich bewust zijn van de risico’s en flexibel inspelen op veranderingen in de markt.
Bekijk alle live koersen op Etoro
Open in een paar stappen jouw Etoro account.