Inflatie in Nederland blijft stijgen

Bekijk alle live koersen op Etoro

Open in een paar stappen jouw Etoro account. 

Waarom stijgt de inflatie in Nederland sneller dan elders?

De inflatie in Nederland is in november opgelopen naar 4%. Dit is een flinke toename ten opzichte van de 3,5% in oktober.

Deze inflatie staat in schril contrast met de eurozone. De gemiddelde inflatie bedroeg daar 2,3%. Een van de oorzaken is het wegvallen van het dempende effect van lagere energieprijzen.

Waar energie in oktober nog 2,7% goedkoper was dan een jaar eerder, was de daling in november vrijwel verdwenen.

Daarnaast zijn voedselprijzen fors gestegen. Boodschappen waren in november 6,2% duurder dan een jaar eerder.

Hierin spelen ook accijnsverhogingen op tabak en alcohol mee, evenals hogere kosten voor koffie, zuivel en chocolade.

Ook de prijzen van diensten blijven stijgen. Zo waren huurprijzen en andere vaste lasten in november gemiddeld 5,5% hoger dan een jaar eerder.

De combinatie van duurdere voeding, diensten en energie zorgt ervoor dat Nederland uit de pas loopt met andere EU-landen.

Volgens het CBS is het verschil deels te verklaren door lokale factoren, zoals huurstijgingen die gekoppeld zijn aan loongroei en accijnsverhogingen die in andere landen minder voorkomen.

Hoewel analisten verwachten dat de inflatie in Nederland de komende jaren geleidelijk zal dalen, blijft deze voorlopig hoger dan het gemiddelde in de eurozone.

Wat veroorzaakt de hogere inflatie?

Een discussiepunt onder economen is of de hoge inflatie in Nederland wordt aangejaagd door de stijgende lonen.

Door de krapte op de arbeidsmarkt blijven lonen stijgen. Dat kan volgens ABN Amro-economen een risico vormen voor het concurrentievermogen van Nederland.

Bedrijven die geconfronteerd worden met hogere loonkosten, berekenen deze vaak door in hun prijzen. Dit kan de inflatie verder aanjagen.

Toch benadrukt het CBS dat een loon-prijsspiraal in Nederland zeldzaam is. Andere factoren, zoals internationale ontwikkelingen, spelen ook een rol.

De stijgende dollar maakt importen duurder, wat de inflatie versterkt. Bovendien kan een handelsoorlog tussen de EU en de VS, met verhoogde importheffingen, de situatie verergeren.

De verwachting is dat inflatie in Nederland de komende jaren hardnekkig hoog blijft. Een mogelijke terugkeer naar het ECB-doel van 2% wordt pas in 2027 verwacht.

inflatie in Nederland

Wat betekent dit voor investeerders?

Voor beleggers zorgt de huidige inflatie in Nederland voor een gemengd beeld. Hoge inflatie kan bijvoorbeeld negatieve gevolgen hebben voor obligaties en vastgoed.

Centrale banken als de ECB zetten namelijk vaak renteverhogingen in om inflatie te beteugelen. Dit verhoogt de financieringskosten en drukt de waarde van bestaande obligaties.

Aandelenmarkten reageren verschillend. Bedrijven in de technologie- en industriële sector presteerden bijvoorbeeld goed. Beleggers moeten rekening houden met sectorale verschillen.

Bedrijven in sectoren met sterke prijszettingsmacht, zoals technologie, kunnen beter omgaan met hogere kosten dan sectoren met veel concurrentie, zoals detailhandel.

Diversificatie en een focus op sectoren die bestand zijn tegen inflatie blijven daarom essentieel in deze onzekere economische tijden.

De aanhoudend hoge inflatie benadrukt de noodzaak van een strategische aanpak voor beleggers.

Bekijk alle live koersen op Etoro

Open in een paar stappen jouw Etoro account. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button