Nieuws

Goud blinkt weer

Goud is weer helemaal terug in de spotlight. Enkele dagen geleden schoot de prijs van goud door de grens van $1900. Voor het eerst in vier maanden tijd steeds de prijs van het edelmetaal stevig door nadat analisten hun zorgen hadden uitgesproken over de waardedaling van de dollar, de inflatie en de rentevergoeding voor staatsobligaties.

De outlook voor de goudprijs op middellange termijn wordt als positief gezien.

Begin mei werd een nieuwe koersdoel van ongeveer $1900 uitgesproken, dat doel is dus inmiddels bereikt. Het eerste koersdoel van $1836 was toen net gehaald.

Snelle stijging goudprijs

Een van de belangrijke redenen voor de snelle stijging van de goudprijs is dat de angst voor een snelle rentestijging minder is geworden en de stabilisatie van de Amerikaanse 10-jaars staatsrente. Een hoge rente is nadelig voor goud, omdat goud geen rente betaald, maar geld op een bankrekening wel.

Bij een lage rente is goud dus aantrekkelijk. Bovendien biedt goud een goede bescherming tegen inflatie. De inflatie in de VS stijgt, hetgeen positief werkt op de prijs van goud, omdat die in dollars wordt uitgedrukt. Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties, oftewel TIPS (Treasury Inflation Protected Securities), die bescherming bieden tegen inflatie, daalt nog steeds.

Inflatie

De dynamiek van de lage rente in combinatie met de toenemende inflatieverwachting zorgt ervoor dat ook de goudprijs in beweging komt. Er is een duidelijk verband tussen de prijs van goud en de rente. Op langere termijn lijkt de prijs van goud nog verder te stijgen, hetgeen de korte rente minus inflatie zal doen dalen. Hierbij laat de markt ook zien dat het kan anticiperen op inflatie die er nog niet is.

Opvallend genoeg is goud dit jaar achter gebleven in verhouding tot de inflatie of TIPS. Als reden wordt hiervoor gezien dat sommige beleggers zijn overgestapt van goud naar Bitcoin. Experts zien echter dat bitcoin een bijzonder slechte vervanger voor goud is en zijn van mening dat het een compleet andere groep beleggers zou moeten aanspreken. Om duurzaamheidsredenen zullen zeker institutionele beleggers niet snel teruggaan naar bitcoin.

Duurzaam

De huidige stijging van de goudprijs duidt niet alleen op een gestabiliseerde rente, maar is ook het bewijs dat beleggers weer vertrouwen krijgen in het duurzaamheidskarakter van het edelmetaal.

Outlook goudprijs

De goudprijs lijkt ook deze zomer verder te stijgen. De geschiedenis laat zien dat de maand juni doorgaans geen bijzonder goede maand voor de prijs van goud is. Normaal gesproken trekt de vraag naar goud pas in juli en augustus weer aan. Nu lijkt het erop dat ook juni al een goede maand is.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button