Informatie

Investeren in goud

Waarom investeren in goud?

Net als veel andere activa waar je in kan investeren, is goud een grondstof. Veel mensen hebben sneller de neiging om goud te vertrouwen dan in andere activa, aangezien goud een van de oudste goederen ter wereld is.

Heb je een beleggingsportefeuille of wil je er een gaan starten? Of heb je spaargeld? En zoek een veilige haven voor de schommelingen op de aandelenmarkt en inflatie? Dan is investeren in goud een goede optie. Wellicht zelfs beter dan te investeren in edelmetalen zoals zilver en brons.

In dit artikel zijn er diverse onderwerpen die aan bod komen. Wil je direct door naar de paragraaf waar je meer over wilt weten? Dan kun je deze zeer eenvoudig opzoeken.

1. Wat is goud?
2. Investeer in goud
3. Risicospreiding: investeren in goud
4. Nieuwe manieren van beleggen in goud
5.1 Goudvoorraad kopen
5.2 Waar koop ik goud?
5.3 Bescherming van je investering voordat je koopt
6.1 Gouden sierraden als investering
6.2 Gouden sierraden van particulieren kopen?
6.3 Waarde van gouden sierraden
6.4 Arbeidsintensief
7. Is investeren in goud een gouden idee?
8. Wanneer is goud een slechte investering?

1. Wat is Goud?

Goud is een edelmetaal, dus een grondstof en wordt net als bijvoorbeeld olie wereldwijd verhandeld. Maar deze markt is continu in beweging. Deze bewegingen zijn voornamelijk afhankelijk van bijvoorbeeld de economie en geopolitiek. Wil je hier meer over weten, lees dat ons artikel over Geld Koers.

De historie van goud heeft zich inmiddels wel bewezen. De volatiliteit is erg gematigd; extreme pieken worden afgevlakt door langere perioden van relatief weinig beweging. Ook gaat het om vraag en aanbod. De interesse in goud is groot, maar komt wellicht ook door het feit dat men goud ziet als de ideale waarde-opslag.

2. Investeer in goud (ter bescherming van inflatie)

De historie van de goudprijs is goed te zien in onderstaand tabel. Hoe goed presteert de goudkoers (in euro’s en dollars)? Met welk percentage steeg of daalde de goudkoers op jaarbasis? Het heeft ons geleerd dat zelfs in periodes van lage inflatie, beleggen in goud een verstandige manier is om de effectieve risico’s / winstverhouding van je portefeuille (of gespaard kapitaal) te bereiken. Een helder voorbeeld hiervan is dat vandaag de dag een vat ruwe olie bijna evenveel goud waard is als 50 jaar geleden. Dit in tegenstelling tot veel nationale valuta; deze is in de loop van de tijd veel waarde verloren.

goudprijs.com_goud_goudkoers

3. Risicospreiding: investeren in goud

De meeste beleggingsportefeuilles bestaan voornamelijk uit effecten en aandelen. Als we kijken naar risicofactoren die je portefeuille in gevaar kunnen brengen, dan ligt dit bij aandelen en effecten vele malen hoger dan op goud. Of laten we beter zeggen: deze risicofactoren liggen anders.

Goud gedraagt zich bij bepaalde macro-economische ontwikkelingen erg tegenstrijdig met bijvoorbeeld de traditionele activaklassen. Daarom kan goud een positief effect hebben bij de risico / rendementsverhouding van je beleggingsportefeuille. Statistisch gezien zijn de portefeuilles met goud robuuster en minder volatiel gebleken dan wanneer er geen goud in de portefeuilles was opgenomen.

4. Nieuwe manieren van beleggen in goud

Tegenwoordig zijn er een aantal nieuwe manieren om in goud te beleggen. Een voorbeeld hiervan zijn Gold Exchange Traded Funds (ETF’s), aandelen, futures of aandelen in goudmijnbedrijven. Er is alleen een probleem waar ze allen mee te kampen hebben: geen van deze geven dezelfde zekerheid als wanneer je fysiek goud bezit. Denk er daarom goed over na om in goud beleggen of niet.

5.1 Goudvoorraad kopen

Er zijn verschillende manieren om te investeren in goud of om goud te kopen. De beste manier hiervoor is voor ieder persoonlijk, maar een aantal opties kunnen zijn:

  • Koop fysiek goud in. In de vorm bijvoorbeeld van munten of baren (de welbekende goudstaven);
  • Investeer in een beleggingsfonds voor goud of de Exchange Traded Funds (EFT’s);
  • Koop massief gouden sierraden als investering;

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld te investeren in aandelen die draaien om de goudindustrie, zoals aandelen in goudwinning, raffinage en productie.

Als je ervoor kiest om goudaandelen te kopen, onthoud dan dat goud een volatiele markt kan hebben. De meeste beleggers combineren hun portefeuille met traditionele aandelen en goud, om hun beleggingen zo goed mogelijk te dekken. Door in slechts één van de twee te investeren, maak je jezelf erg kwetsbaar in de schommelingen van de markt.

5.2 Waar koop ik goud?

Je vraagt je nu vast af waar deze prachtige gouden bergen kunt kopen om in te investeren? De beste optie die we kunnen geven is om dit te doen via gerenommeerde goudhandelaren of goudverkopers. Check goed hun achtergrond en of de certificaten in orde zijn. Goud is verkrijgbaar per ounce of per gram.

Door dit edelmetaal te kopen, bijvoorbeeld fysiek ruw goud (dat zijn die typische goudblokjes die je vaak afgebeeld ziet) loop je risico dat anderen er aan willen zitten. Bewaar het goud op een veilige plek en zie het als langetermijninvestering.

Wanneer je een gouden baar koopt (puur goud) zorg er dan voor dat hier minimaal 99,5% puur goud in zit. Check sites als JM Bullion of APMEX hiervoor.

5.3 Bescherming van je investering voordat je koopt

Bescherm je investering goed door de verkoper te vragen naar zijn terugkoopbeleid. Dit terugkoopbeleid voorkomt dat de dealer u een tweede premie in rekening brengt als u het goud aan hem terug verkoopt. Eis dat de goudverkoper een terugkoopclausule opneemt in uw aankoopdocumentatie en ga niet af op lege beloften.

6.1 Gouden sierraden als investering

Heb je een grote interesse in sierraden? Of lijkt het je interessant te investeren sieraad? Start dan – voordat je koopt – eerst een grondig onderzoek naar je item. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in deze industrie voordat je er geld in gaat uitgeven. De belangrijkste reden hiervoor is dat er altijd oplichters op de loer liggen.

Ga je naar de juwelier om een ketting, armband of ring te kopen, dan kun je er vrij zeker van zijn dat je (te) veel betaald voor de werkelijke waarde van het goud. Aangezien juweliers in de detailhandel een aanzienlijke prijsverhoging toevoegen voor gouden sierraden, kan het (tientallen) jaren duren voordat de goudprijzen een inhaalslag maken. Denk er dus goed over na wanneer je een gouden armband of ander gouden sieraad koopt.

6.2 Gouden sierraden van particulieren kopen?

Beter is het om gouden sieraden van een particuliere verkoper te kopen. Bij voorkeur niet op een veiling. Waarom niet, hoor ik je denken. Bij een veiling wordt meestal het gouden sieraad vooraf getaxeerd en geprijsd op of boven de goudwaarde. Hierdoor betaal je dus vrij snel (te) veel voor het sieraad. De grootste winst is te behalen (of je kunt het geluk noemen) is bij kleine particuliere privé verkopers. Of bijvoorbeeld geluksvondsten op een rommelmarkt, antiekwinkel of kringloopwinkel.

6.3 Waarde van gouden sierraden

De waarde van elk gouden sieraad hangt af van de zuiverheid van het goud. Het belangrijkste is te letten op de markeringen/omschrijvingen/certificaten waarop staat dat het 99,99% puur goud is, 24 karaats goud of 24K. Hoe lager het aantal karaats, des te minder zuiver is het goud.

grondstofprijs.com_investeren_goud_gouden_sierraad_waarom_investeren_in_goud

6.4 Arbeidsintensief

De zoektocht naar gouden sieraden kan wel omschreven worden als arbeidsintensief. Je moet er kennis voor opdoen, onderzoeken, maar ook een kundig oog ontwikkelen om goed te kunnen inschatten wat de waarde is van het sieraad. Heb je hier weinig gevoel of verstand van, dan bestaat er een risico dat je te veel betaald of een verkeerde keuze hierin maakt.

7. Is investeren in goud een gouden idee?

Investeren in goud of zilver? Een financiële analist zal zeggen dat het een slimme zet is om te investeren in goud. Het kan als belangrijk vangnet dienen wanneer de economie zou instorten. Goud kan zijn waarde behouden en zelfs in waarde stijgen tijdens de neergang van een algemene aandelenmarkt.

Goud kopen als onderdeel van een diverse portefeuille kan je helpen om je in te dekken bij een eventuele economische instabiele periode. Maar zie goud wel als langetermijninvestering, aangezien het waarde op betrouwbare wijze behoudt en langzaam in de loop van de tijd groeit. Beleggen in goud is een solide optie en kan je financiële positie op lange termijn versterken.

8. Wanneer is goud een slechte investering?

Wanneer je hebt besloten om in goud te gaan beleggen of te investeren goud, wees dan alert op de volgende valkuilen:

  • Als je in goud of munten investeert, bewaar ze dan ook even (lange termijn).
  • Als je kiest voor goudcertificaten kunnen deze verdwijnen als de bank failliet gaat (dan ben je dus het goud kwijt).
  • Het kopen van gouden sieraden als investering kan je heel veel tijd kosten (en tijd is geld).
  • Investeren in goud kan een slechte keuze zijn als je niet de tijd of geduld hebt om de investering sterk te maken. Als je snel rendement nodig hebt, of wanneer je niet over snel kapitaal beschikt voor een grote investering, start dan nog niet met investeren in goud.

Wil je meer weten over de grondstofprijs van goud. Lees dat Goud Prijs.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button