Nieuws

Nieuws: Iran wil OPEC kalmeren, maar de olieprijs dan?

Wat heeft OPEC de afgelopen tijd gedaan?

De OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is een internationale organisatie die werd opgericht in 1960.

De organisatie bestaat uit 13 landen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de wereldwijde olieproductie en olie-export.

De huidige leden van de OPEC zijn Algerije, Angola, Congo, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Irak, Iran, Koeweit, Libië, Nigeria, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela.

De afgelopen tijd hebben deze landen de productie van olie verminderd, waardoor de prijzen wereldwijd stegen. Dit zorgde voor onder andere een hogere benzineprijs aan de pomp.

Maar ook de industrie wordt hard geraakt als de OPEC de productie verminderd, omdat we nog altijd voor het grootste deel afhankelijk zijn van olie om alles draaiende te houden.

De groene transitie is daarom ook erg belangrijk, om de verhoudingen in de wereld weer een beetje door elkaar te schudden en de machten te veranderen.

Wat is de invloed van OPEC nu op de olieprijs?

De OPEC is nog altijd een van de machtigste kartels die de olieprijs beïnvloeden. De oproep van Iran aan de landen om de olieprijs dan ook te kalmeren, is een erg interessante zet.

De gedachte hierachter, is dat er een ommekeer zal komen. Als olie té duur wordt, zal de groene transitie sneller gebeuren en zullen er sneller alternatieven komen.

Ook zullen de tegengeluiden van klimaatactivisten als Just Stop Oil groter worden en serieuzer genomen worden, als de oliegiganten alleen maar blijven profiteren, ten koste van de ‘gewone mens’.

De markt is al in een rustiger vaarwater gekomen, in afwachting van de volgende stappen die de OPEC zal ondernemen. Dit geeft aan wat de macht is van deze groep landen op de wereldmarkt.

De groep zal vooralsnog de grootste impact hebben op de olieprijs door het inzetten van hun productiecapaciteiten en het lijkt er op dat dit nog een tijd zal voortduren. Zolang we afhankelijk blijven van olie in de industriesector.

 

Is investeren in olie nog een slimme zet?

Als Iran er in slaagt om de landen te overtuigen om te kalmeren en de olieprijzen te stagneren, of zelfs laten dalen. Dan zal een investering in olie op de korte termijn misschien niet de juiste zijn.

De transitie die nog altijd maar langzaam gaat en veel problemen met zich meebrengt, als ook de overweldigende hoeveelheid olie die nog te winnen valt, lijken olie nog niet in de schaduw te zetten.

Investeren in olie op de lange termijn kan een slimme zet zijn, maar OPEC bepaalt deze koers voor een groot deel, wat het belangrijk maakt om de ontwikkelingen op de voet te volgen.

De prognose is dat OPEC-landen Iran zullen aanhoren en de prijs inderdaad in een ‘normale’ cyclus terecht zal komen, misschien met een kleine daling. Maar in de nabije toekomst zal de olieprijs weer stijgen, zolang er nog geen alternatief op de markt is.

Investeringen die zo erg onderhevig zijn aan internationale ontwikkelingen en conflicten, zijn erg volatiel en bieden nooit garanties. Investeren in een periode van onrust is daarom ook niet aan te raden aan beginnende investeerders.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button