Oorlog tussen Israël en Hamas doet goud- en olieprijzen stijgen

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Hoe beïnvloedt de oorlog tussen Israël en Hamas de grondstoffenmarkt?

Sinds enkele weken is er oorlog tussen Israël en Hamas. Inmiddels begint de onrust in het Midden-Oosten zichtbaar te worden op de grondstoffenmarkt.

Hoewel op de internationale aandelenmarkten nog geen grote verkoopgolf is ontstaan, is wel te zien dat de goud en olieprijzen stijgen en dat de dollar sterker wordt.

Beleggers kijken namelijk verder dan de korte termijn en zien de risico’s van een mogelijk langdurig conflict.

Ze zijn daardoor op zoek naar veilige havens en vinden hun toevlucht onder andere in goud en de Amerikaanse dollar.

Wat de stabiliteit van de oliemarkt betreft, lijkt de oorlog tussen Hamas en Israël een van de belangrijkste geopolitieke risico’s sinds de Russische inval in Oekraïne.

Welke rol spelen edelmetalen en olie in deze oorlog?

Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas twee weken geleden begon, is de goudprijs aan een opmars begonnen op de Londense metalenmarkt.

De goudprijs blijft gestaag stijgen en is op weg naar de symbolische grens van 2000 dollar. Dit wordt gedreven door de toenemende onrust op de beurzen als gevolg van de oorlog.

De goudprijs bereikte in augustus 2020 al een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce, maar was weer gedaald.

Goud heeft een solide reputatie als wereldwijd erkend instrument voor afdekking. Het is stabiel en prijsbewegingen verdwijnen snel.

Toch zijn er uitzonderingen, zoals de Jom Kipoeroorlog 50 jaar geleden, waarin de goudprijs binnen een jaar met meer dan 47% steeg.

Analisten voorzien naast een verdere stijging van de goudprijs ook een prijsstijging voor andere edelmetalen, zoals zilver en platina.

Ook de olieprijzen laten weer een opwaartse trend zien na een eerdere daling. Er heerst vrees voor verstoring van olieleveringen vanuit het Midden-Oosten bij verdere escalatie van het conflict.

De angst voor betrokkenheid van andere landen bij het conflict, vooral met de steun van Teheran (Iran) aan Hamas, heeft de olieprijs weer doen stijgen.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie bedraagt nu 90,60 dollar, terwijl Brentolie bijna 93,60 dollar per vat kost.

Hoe moeten investeerders omgaan met de oorlog?

Investeerders wachten af of het conflict verder zal escaleren. Ze proberen de impact op de verschillende markten te beoordelen.

In deze onzekere tijden zien we dat geopolitieke manoeuvres de grondstoffenmarkten enorm kunnen beïnvloeden.

Een voorbeeld is Verenigde Staten, die nu sancties opleggen aan eigenaars van tankers die Russische olie boven het prijsplafond van de G7 vervoeren.

Deze maatregelen tonen de bredere impact van het conflict op de wereldmarkt en benadrukken de complexe uitdagingen waar beleggers mee worden geconfronteerd.

De komende periode zal cruciaal zijn voor de financiële markten en grondstoffenmarkten, terwijl de wereld de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten houdt.

Voor investeerders is het belangrijk om goed om te hoogte te blijven van actuele informatie. Door het nieuws goed te analyseren wordt te potentiële impact van het conflict duidelijker.

Het is bovendien goed om na te gaan hoe hoog de eigen risicotolerantie is en plannen te maken, zodat overhaaste beslissingen vermeden worden.

Begin vandaag nog met beleggen met Saxo

Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button