Nieuws

Aanhoudende vraag naar gas en olie stuwt prijzen

De prijzen voor aardgas blijven nog altijd maar stijgen. Inmiddels is de grens van 32 cent per kubieke meter al lang doorbroken.

Er lijkt voorlopig ook nog geen einde te komen aan de stijging voor de kortetermijncontracten. De plotselinge stijging van de aardgasprijs in januari werd veroorzaakt door de markt in Aziƫ.

Ook nu speelt deze markt weer een grote rol in de stijging van de prijzen. Het is vooral de vraag naar LNG, vloeibaar gemaakt gas, dat de prijs in het continent Aziƫ opdrijft.

Het gevolg daarvan is dat leveringen van LNG naar de hoogste bieder gaan.

Het niveau van de gasopslag in Europa is momenteel nog altijd zeer laag. Het niveau van deze gasopslag loopt ver achter op het niveau van vorig jaar en bereikt zelfs nog niet 50% van het niveau.

De huidige prijzen van het aardgas hebben zelfs tot gevolg dat het nog niet eens zeker is dat de gasopslagen wel voldoende gevuld zijn het aankomende winterseizoen.

De krapte op de aardgasmarkt zal naar verwachting nog wel even aanhouden, mede door het noodzakelijk onderhoud van enkele producten in onder andere Noorwegen.

Binnenkort zal er ook nog onderhoud plaatsvinden aan de Nord Stream I pijpleiding in Rusland.

Elektra prijs

Elektra prijzen omhoog

Om de grote vraag naar elektriciteit aan te kunnen draaien alle op aardgas aangedreven energiecentrales waar geen onderhoud aan plaatsvindt op volle toeren.

Er zijn overigens meerdere oorzaken voor de te lage capaciteit. De kerncentrale in Borssele staat momenteel, net als vele andere centrales, in onderhoud.

Dit heeft tot gevolg dat er een tekort is ontstaan op de stroommarkt. Doordat er te weinig wind staat, valt ook de opbrengst van windenergie tegen.

Een te lage zonkracht zorgt er bovendien voor dat de zonnepanelen ook te weinig energie leveren.

Olie prijzen stijgen

Olie prijzen ook omhoog

Ondanks de relatief hoge olieprijs is de Amerikaanse productie van schalieolie niet verhoogd.

Dit zou volgens ingewijden worden veroorzaakt door nieuwe en strengere regelgevingen door de regering van de Amerikaanse president Joe Biden.

Deze heeft namelijk ambitieuze plannen voor het klimaat, waardoor voorlopig geen vergunningen worden afgegeven voor productie op federaal land.

Diverse staten met belangen in olie en gas hebben hiervoor al een rechtszaak aangespannen.

De OPEC+ gaat deze week weer overleggen of de productie eventueel kan worden verhoogd, om tekorten en verdere prijsstijgingen te voorkomen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button