Stroomnet steeds vaker overbelast
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.
Waardoor raakt het stroomnet steeds voller?
Het Nederlandse stroomnet raakt steeds voller door de toenemende integratie van hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Dit heet netcongestie.
Door deze duurzame energiebronnen kan er op zonnige en winderige dagen veel meer elektriciteit geproduceerd worden dan het netwerk kan verwerken.
Dit leidt tot een aanzienlijke uitdaging voor netbeheerders zoals TenneT. Deze netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het in balans houden van het stroomnet.
Op 4 juni 2023 bijvoorbeeld zorgde een bijzonder zonnige dag ervoor dat er een piek in de energieproductie was. Dit leidde bijna tot een stroomstoring in Noord-Nederland.
De technici in de controlekamer moesten alle zeilen bijzetten om de stabiliteit van het net te waarborgen en een black-out te voorkomen.
De overbelasting komt vooral doordat de infrastructuur van het stroomnet oorspronkelijk niet ontworpen is voor de huidige hoeveelheden gedecentraliseerde energieopwekking.
De kabels en transformatoren kunnen de grote hoeveelheden elektriciteit, die door zonneparken en windmolens worden geproduceerd, niet altijd verwerken.
In provincies zoals Groningen en Drenthe, waar veel zonneweides zijn aangelegd, is de vraag naar elektriciteit relatief laag, vooral tijdens het weekend.
Hierdoor ontstaat er op sommige momenten een overschot aan elektriciteit dat niet lokaal verbruikt kan worden.
Dit moet vervolgens naar andere delen van het land of zelfs naar het buitenland worden getransporteerd.
Wat zijn de gevolgen en risico’s van netcongestie?
Netcongestie, oftewel een overbelast stroomnet, brengt diverse risico’s en gevolgen met zich mee.
Ten eerste kan het leiden tot lokale stroomstoringen, waarbij duizenden huishoudens zonder elektriciteit komen te zitten.
Hoewel de kans op een grootschalige black-out klein blijft, neemt het risico op regionale uitval toe.
Netbeheerders grijpen daarom steeds vaker in door zonneparken en windmolens tijdelijk uit te schakelen om te voorkomen dat het net overbelast raakt.
Op momenten van hoge productie kunnen daardoor ook negatieve elektriciteitsprijzen optreden. Producenten moeten dan zelfs betalen om hun stroom kwijt te kunnen.
Daarnaast zorgt tijdelijk uitschakelen van energie-opwekkers voor inefficiënties in het systeem. Dit zorgt vervolgens voor financiële verliezen voor de producenten van hernieuwbare energie.
Dit leidt niet alleen tot verspilling van opgewekte duurzame energie, maar ondermijnt ook de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitssysteem.
Ondertussen nemen stroomleveranciers en provincies diverse maatregelen om een vol stroomnet tegen te gaan.
Zo worden er proeven gedaan met thuisbatterijen en grijpen diverse provincie terug op gas.
Wat betekenen de uitdagingen met het stroomnet voor investeerders?
Voor investeerders in hernieuwbare energieprojecten brengt een vol stroomnet extra onzekerheden en uitdagingen met zich mee.
De toenemende incidenten waarbij zonneparken en windmolens tijdelijk moeten worden uitgeschakeld, hebben een directe impact op de financiële haalbaarheid van deze projecten.
De verwachte rendementen kunnen lager uitvallen als gevolg van de verminderde productiecapaciteit en de hogere frequentie van ingrepen door netbeheerders.
Dit kan de terugverdientijd van investeringen verlengen en de algehele aantrekkelijkheid van nieuwe hernieuwbare energieprojecten verminderen.
De groeiende problemen rond netcongestie bieden ook nieuwe investeringskansen. De behoefte aan oplossingen voor energieopslag wordt bijvoorbeeld steeds dringender.
Ook technologieën voor het omzetten van elektriciteit in groene waterstof of duurzame warmte zijn steeds meer van belang.
Dit biedt mogelijkheden voor investeerders die willen inspelen op deze nieuwe markt. De situatie met het volle stroomnet biedt dus ook kansen voor innovatie en groei.
Investeerders die bereid zijn te investeren in nieuwe technologieën en infrastructuren kunnen profiteren van de nieuwe marktontwikkelingen die hieruit voortvloeien.
Begin vandaag nog met beleggen met Saxo
Open in een paar stappen jouw Saxo account. En leer beleggen van de belleggingsbank van Nederland.