Nieuws

Grondstoffen flink duurder

De benzine prijs maakt weer een opmars naar het hoogste punt in jaren en daarmee worden grondstoffen flink duurder. Als je aan de pomp staat zal je schikken van de gemiddelde prijs van 1,865 euro per liter (op het moment van schrijven, maart 2021). Terwijl het gemiddelde vorig jaar nog rond de 1,57 euro per liter zat. Deze prijs is inmiddels de hoogste prijs sinds 9 jaar. De experts zeggen dan ook voor andere grondstoffen dit pas het begin is. Als we kijken naar zilver prijs, ruwe olie prijs en andere grondstof prijzen zien de experts van de verschillende media zoals de financieel telegraaf komende jaren een flinke stijging in de grondstoffen.

Grondstoffen

De stijging van deze supercyclus word veroorzaakt door de vraag naar ruwe olie in China en India. Dit zijn de landen die zich langzaam uit de corona lockdown bewegen. In het de loop van het jaar zal ook het westen zich weer aansluiten bij de grote vraag naar ruwe olie. Je zou dan zeggen dat de OPEC de olie productie weer verder zal gaan opvoeren maar op dit moment blijft de ruwe olie kraan voorlopig “dicht”.

Koper, tin en lithium

Ook als we kijken naar koper, tin en lithium zien de verschillende media de vraag toenemen. Er is minder van deze grondstoffen gedolven afgelopen jaar en de vraag naar deze producten zullende komen periode weer gaan toenemen terwijl er maar op dit moment een beperkte voorraad is. Dit alles noemen we daarom ook een supercyclus waarbij we de komende periode alle grondstofprijzen zien doen stijgen en verschillende recordhoogtes in het verschiet zitten.

olie prijs grondstoffen blijft stijgen dat merken we aan de pomp

Waar ga jij dat prijsverschil merken?

Eigenlijk heel simpel! Aan de pomp zal je merken als je de eerste keer gaat tanken dat de recordhoogte van de benzine prijs bijna bereikt is. Maar dat is niet alleen waar je het gaat merken. Ook bedrijven hebben door de hogere grondstofprijzen ook te maken met hogere productie kosten. En zullen dus komende tijd prijsverhogingen gaan doorvoeren aan de consument.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button