Wat is er gaande met de handel tussen China en Europa en de VS?
Vanaf 1 september, zullen er nieuwe beperkingen gelden voor de export van chipmachines van ASML naar China, zoals aangekondigd door minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel.
Deze regels vereisen dat fabrikanten van chipmachines, met name ASML, voortaan standaard een exportlicentie moeten aanvragen voor bepaalde modellen.
Hierdoor kan de overheid, indien gewenst, de export naar een specifiek land blokkeren, zoals China.
Hoewel de politieke boodschap duidelijk is, zullen de gevolgen voor ASML beperkt blijven. Maar de chips zijn voor China erg belangrijk om technologisch vooruit te gaan.
Volgens recente berichten van persbureau Reuters is het mogelijk dat er nog meer maatregelen op komst zijn naar aanleiding van de aankondigingen.
Met een nieuwe regel in de Verenigde Staten zou de VS mogelijk invloed kunnen uitoefenen op apparatuur waar een klein percentage Amerikaanse hardware of software in verwerkt is.
Maar China laat dit niet op zich zitten, omdat de handelsoorlog negatieve impact heeft op het land.
Daarom heeft het aangekondigt dat export van gallium en germanium nu beperkt zullen worden naar Europa en de VS en die twee kritieke grondstoffen zijn nodig om bijvoorbeeld de electronische chips te maken.
Wat houdt dit in voor de toekomst van handel in kritieke grondstoffen?
De handel in kritieke grondstoffen tussen China, Europa en de Verenigde Staten is van groot belang vanwege de essentiële rol van deze grondstoffen in moderne technologieën en industrieën.
Deze grondstoffen worden vaak aangeduid als “kritiek” omdat ze een strategische waarde hebben en moeilijk te vervangen zijn.
China speelt een prominente rol in de productie en export van veel van deze kritieke grondstoffen, zoals zeldzame aardmetalen die worden gebruikt in elektronica, magneten en energietechnologieën.
Het land heeft aanzienlijke voorraden van deze grondstoffen en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke leverancier op de wereldmarkt.
Europa en de Verenigde Staten hebben daarentegen een grote vraag naar deze kritieke grondstoffen vanwege hun eigen geavanceerde technologische sectoren.
Deze grondstoffen zijn essentieel voor de productie van hoogwaardige elektronica, groene energieoplossingen, defensiesystemen en andere technologieën.
Het belang van de handel in kritieke grondstoffen tussen deze regio’s komt voort uit de afhankelijkheid van de supply chain en de behoefte aan een stabiele en betrouwbare toegang tot deze grondstoffen.
Onderbrekingen in de toelevering kunnen leiden tot verstoringen in de productie, hogere kosten en concurrentieverlies voor bedrijven in Europa en de Verenigde Staten.
Hoe heeft dit invloed op investeringen in kritieke grondstoffen?
De landen zijn afhankelijk van elkaar en het lijkt een groot politiek machtsspel dat momenteel gaande is.
Dit betekent niet dat er geen invloed zal worden uitgeoefend op de markten en als China de export van gallium en germanium beperkt, zal de prijs voor deze grondstoffen gaan stijgen.
Het aanbod verzwakt en de vraag zakt met deze kritieke grondstoffen niet mee, omdat de technologische sector hier van afhankelijk is.
Dit kan een goede kans zijn voor investeerders om van de volatiliteit gebruik te maken, maar een instabiele markt brengt ook veel meer risico’s met zich mee.
Het is nog niet compleet duidelijk wat de exacte restricties zullen zijn en hoe ver de landen bereid zijn om te gaan in deze handelsoorlog.
Het is van groot belang om hier van op de hoogte te blijven om te kunnen speculeren waar de investeringsmarkt heen zal bewegen.